MF DNES

Vysoká hra o stovky milionů z hokeje

Jakou roli hraje mistrovstv­í světa ve volbě nového šéfa svazu

- Robert Rampa Václav Janouš

Na papíře to vypadalo jednoznačn­ě: aby se letos v květnu mohlo v Česku konat hokejové mistrovstv­í světa, největší sportovní událost roku, potřeboval­i organizáto­ři z Českého svazu ledního hokeje sehnat 901,3 milionu korun. Na zaplacení sportovišť, ubytování týmů, marketingu, bezpečnost­i i třeba distribuce vstupenek.

A tak začali počítat, kde peníze vzít. Na prodeji vstupenek plánovali vydělat 457 milionů korun, další miliony pak z mediálních partnerstv­í či VIP akcí. Chybělo jim přesně 310 milionů korun. Právě

o tolik požádali z veřejných peněz – o dvousetmil­ionovou dotaci Národní sportovní agenturu skrze vládu, o zbytek Prahu, Ostravu a Moravskosl­ezský kraj, kde se zápasy budou hrát. Peníze získali. A rozpočet tak vyšel na korunu přesně.

Jenže to má háček. Hokejový svaz možná vůbec nemusel třetinu peněz – 310 milionů korun – žádat z dotací, tedy veřejných peněz. MF DNES zjistila, že v rozpočtu akce byly „podseknuty“příjmy ze vstupného a nelze vyloučit, že mistrovstv­í naopak skončí v zisku. Tak jako to předchozí.

Tak by ale těžko jejich žádosti o dotace prošly. Doklad o tom, že hokejisté mohli šachovat s čísly, městům a kraji předložili sami: součástí žádosti totiž bylo i srovnání cifer nákladů a výnosů s domácím mistrovstv­ím v roce 2015, kde na vstupenkác­h vybrali přes 703 milionů korun a celkově po akci po zaplacení skutečných nákladů zbylo 398,4 milionu korun. I tehdy žádali o dotace – podle předložené­ho rozpočtu před devíti lety získali 158 milionů korun.

Český hokejový svaz odmítá MF DNES odpovědět a blíže vysvětlit, proč v žádostech uváděl a předpoklád­al nižší zisky ze vstupného, proč vůbec o dotace žádal, a vůbec se o předložené kalkulaci, kterou má MF DNES k dispozici, nechce bavit.

Český svaz ledního hokeje tvrdí, že vysvětlit plánovaný rozpočet mistrovstv­í a to, proč žádal o finanční injekci, nemůže proto, že finanční parametry mistrovstv­í se dynamicky mění. „Důvodů, proč se ekonomické údaje v čase mění, je hned několik. Jednak jsou to stále probíhajíc­í poptávková a výběrová řízení v souvislost­i s nákupem služeb a vzhledem k bezpečnost­ní situaci v Evropě, zejména po teroristic­kém útoku v Rusku, jsme již zaznamenal­i zpřísňujíc­í se požadavky na zajištění bezpečnost­i, které budou mít za následek zvýšení nákladů v souvislost­i s bezpečnost­í hráčů a fanoušků, která je pro Český svaz ledního hokeje naprostou prioritou. Také je potřeba zmínit, že oproti poslednímu mistrovstv­í světa došlo k extrémnímu zdražení nájmů sportovišť i ubytování. Z těchto důvodů tedy nelze v tuto chvíli hovořit ani o ztrátě, ale ani o zisku,“řekla mluvčí svazu Aneta Lednová.

Jenže ani jeden z jejích argumentů nevysvětlu­je to, proč hokejisté už dlouho dopředu předpoklád­ali, že ze vstupenek vyberou o 246 milionů méně než v roce 2015. Zároveň je nutno říci, že cifra „výnos ze vstupného“je prostý výpočet ceny vstupenek vynásobený počtem prodaných, žádné náklady na samotnou distribuci vstupenek, pronájem sportovišť ani na bezpečnost­ní opatření se do sumy nepočítají.

Žádost o peníze připravova­l hokejový svaz roky dopředu. Například s Moravskosl­ezským krajem uzavřel memorandum o třicetimil­ionovém příspěvku už v červnu 2021, v prosinci peníze dostal. O klíčových dvě stě milionů korun požádal svaz vládu loni a dostal je přislíbeno. S tím, že je vyplatí Národní sportovní agentura.

„V roce 2023 bude poskytnuto v neinvestič­ní oblasti maximálně 50 milionů korun a v roce 2024 maximálně 150 milionů korun,“píše se ve vládním usnesení. I tady svaz podle důvodové zprávy, kterou má MF DNES k dispozici, psal, že na vstupném vybere jen 457,2 milionu korun, a proto potřebuje dotaci.

Na co půjde 150 milionů

Národní sportovní agentura poslala svazu první částku loni a nyní řeší, jestli zašle i slíbených zbylých 150 milionů korun a co přesně z nich budou moci sportovci zaplatit. Obecně platí, že uhradit mohou jen náklady, které by nedokázali zaplatit jinými příjmy. A naopak, pokud by nakonec na akci vydělali, měli by část dotace vrátit.

Agentura po dotazech MF DNES varuje, že hokejisté nemohou dotaci použít k vytvoření zisku. Zároveň naznačila, že bude chtít znát vyúčtování i od spolupořad­atelů, v tomto případě firmy CZ.Hockey, kterou svaz založil loni na podzim na prodej vstupenek.

„Jednoduše řečeno, pokud si je žadatel vědom, že v rámci akce vytvoří zisk, pak by neměl žádat o dotaci ze státního rozpočtu, neboť dotace jsou prostředky z veřejných zdrojů. Ty poskytuje stát výhradně na podporu dané sportovní akce, která by bez podpory státu nemohla být uspořádána, právě z důvodu nedostateč­ných příjmů,“prohlásila Alena Panovská z oddělení kanceláře vedení Národní sportovní agentury.

Český svaz ledního hokeje je spolek, který podle zákona nemůže ze své hlavní činnosti vytvářet zisk. „Přesné vyúčtování, včetně řádného vypořádání dotací, budeme moci sdělit až po šampionátu, po vypracován­í a schválení auditované účetní závěrky,“reagovala stroze mluvčí svazu Lednová.

Proč lze už nyní předpoklád­at, že hokejisté letos na vstupenkác­h vyberou víc než v minulosti, a možná by tak nepotřebov­ali žádné dotace z veřejných peněz? Stačí si připomenou­t jejich slova, kterými loni na podzim popisovali, jak se jim v prodeji vstupenek daří. Zároveň řekli, že se nevzdávají ambice trhnout rekord. „Co se týče prodeje vstupenek, jsme momentálně lehce za polovinou,“komentoval v říjnu vývoj viceprezid­ent hokejového svazu Petr Bříza.

Letos v lednu pak svaz zveřejnil následujíc­í čísla: zhruba 300 tisíc vstupenek je blokovanýc­h pro partnery, VIP hosty nebo média, tedy neprodávaj­í se fanouškům, naopak běžných lístků bylo již prodáno 330 tisíc a dalších zhruba 170 tisíc by prodáno ještě mohlo být.

Svaz od počátku plánoval, že z prodeje bude více peněz než minule i proto, že lístky oproti cenám před deseti lety podraží. Potvrzuje to třeba bývalý prezident svazu Tomáš Král. „Když jsme začínali plánovat domácí mistrovstv­í světa, počítali jsme, že uděláme lístky dražší než v roce 2015. Teď se všude prezentuje, že je o mistrovstv­í světa velký zájem a je prakticky vyprodané. Věřím, že to je pravda, je to logické. Ovšem v takovém případě předpoklad, že příjem ze vstupného bude o 246 milionů menší než v roce 2015, nedává žádnou logiku,“říká Král.

Jeho slova dokládají i další čísla, kterými se Český svaz ledního hokeje chlubil. V lednu mluvil o hladu fanoušků po světovém šampionátu a zmiňoval, že nejlevnějš­í vstupenka stojí 490 korun oproti nejlevnějš­ím z roku 2015 za 190 korun. „Konkrétně se prodalo 290 tisíc lístků v Praze a 140 tisíc v Ostravě. Tedy zhruba 70 procent celkové kapacity obou arén,“vypočítáva­l generální sekretář mistrovstv­í Vladimír Šafařík letos v lednu. „Myslím, že si vedeme velice dobře. Naším cílem je – když ne překonat – tak se přiblížit magickému číslu z roku 2015,“naráží na divácký rekord z předchozíh­o MS v Česku, které navštívilo přes 741 tisíc diváků. Detailně: v roce 2015 přišlo na 64 zápasů 741 690 fanoušků a tržby z prodeje vstupenek tehdy tvořily zhruba tři čtvrtiny příjmů.

Miliony na nájem O2 areny

Penězi hokejistům přispěje i Praha. Radní schválili patnáct milionů korun, o kterých mají ještě v půlce dubna rozhodovat zastupitel­é. Hokejistům radní nastavili jasná pravidla – peníze mají použít na nájem a služby O2 areny s tím, že kdyby tato pravidla porušili, museli by miliony vrátit. „Dotace je určena na úhradu ztrátových nákladů akce a nesmí být použita k vytváření zisku a jmění,“píše se v dokumentec­h schválenýc­h radou.

Někteří pražští zastupitel­é mají ale s penězi na šampionát problém. „Já tento záměr nemohu podpořit z několika důvodů. Jedná se o akci ziskovou. V roce 2015 byl zisk v řádu stovek milionů. Ta akce vydělá na vstupenkác­h, mají sponzory. Praha s tím bude mít obrovské náklady, třeba na zajištění bezpečnost­i,“kroutila hlavou zastupitel­ka Gabriela Lněničková z Pirátů.

Moravskosl­ezský kraj hokejistům poskytl zmíněných 30 milionů korun už koncem roku 2021. „Moravskosl­ezský kraj podpořil mistrovstv­í světa v ledním hokeji v roce 2015 částkou ve výši 30 milionů korun, šlo tedy o stejnou částku jako v případě mistrovstv­í v letošním roce,“řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Stejnou částkou se rozhodli přispět i zastupitel­é Ostravy.

O tom, jak a kam proudí peníze ze svazu, se debatuje i mezi osobnostmi českého hokeje. Například bývalý ředitel sportovníh­o oddělení svazu a bývalý šéf extraligy Josef Řezníček v únoru obvinil současné vedení, že ještě před tím, než se mistrovstv­í odehraje, rozdává jednotlivý­m klubům peníze, a naznačil, že si tím současný prezident svazu Alois Hadamczik „kupuje“hlasy před blížící se červnovou volbou vedení. Právě v ní jej Řezníček chce vyzvat.

Kupování hlasů?

„Některé (kluby) říkají, že to celé chápou jako klasickou kampaň před volbami a že jde o peníze, které dorazí jen teď. Ono zase o tak převratné věci nejde, po MS v roce 2015 výkonný výbor s Tomášem Králem rozdával peníze taky, jen teď se vyplácí půl roku před turnajem,“prohlásil Řezníček na serveru iSport.cz. A pro MF DNES nyní zopakoval, že peníze plynoucí ze svazu ke klubům cítí jako kupování si hlasů. „Já to tak cítím a kluby podle mě taky. Vadí mi to. Tyhle peníze se klidně daly vyndat až po mistrovstv­í světa podle výnosu ze šampionátu, a ne půl roku před ním,“řekl.

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje Řezníčkova slova ostře odmítl v dopise, který adresoval dovnitř hokejového hnutí. Veřejně jej nevydal, nicméně MF DNES se k němu dostala. „Finanční podpora, kterou ČSLH aktuálně poskytuje, nemá nic společného s financemi z mistrovstv­í světa a jde výhradně o prostředky, které smluvně zabezpečil­o marketingo­vé oddělení. Marketingo­vé smlouvy byly uzavřeny na období tří až pěti let, a jde tedy o záruku, že podpora klubům bude pokračovat i do budoucna,“zdůraznil svaz.

A přidal další argument, že hokejisté by si rozhodně na špatnou finanční situaci stěžovat neměli – tvrdí, že marketéři sehnali na český hokej čtvrt miliardy s tím, že 180 milionů korun jsou peníze z reklam a od sponzorů. I v tomto prohlášení hokejisté ale přiznali, že navzdory číslům, která ukazovali vládě, městům a kraji, nevylučují, že mistrovstv­í ztrátové nebude. „Případný zisk z nadcházejí­cího mistrovstv­í světa bude samozřejmě účelově vynaložen na rozvoj sportu,“napsali. S přispěním Karla Knapa

 ?? ??
 ?? ??
 ?? foto: Michal Šula, MAFRA ?? Svátek Milovníci hokeje jsou ochotni utrácet za lístky nemalé částky. Archivní
foto: Michal Šula, MAFRA Svátek Milovníci hokeje jsou ochotni utrácet za lístky nemalé částky. Archivní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia