MF DNES

Vládním stranám ubývají členové

Lidovci přeskočili KSČM. Mají největší základnu, ale i ta je menší

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Za poslední rok ubyli členové skoro všem stranám vládní koalice. Největší odliv zaznamenal­a KDU-ČSL, následoval­y ODS a TOP 09. Opozičním hnutím ANO a SPD se naopak členská základna rozrostla, byť v případě ANO jen o dvacet členů. O 53 stoupl také počet členů hnutí STAN.

„Nejúspěšně­jší v náboru jsou ti nejaktivně­jší a nejčastěji se pohybující mezi lidmi. STAN je hodně vidět a slyšet, navíc pracuje na svém rozšíření i do míst, kde dosud nepůsobil,“okomentova­l vývoj politolog Lukáš Jelínek. Členské základny dalších vládních stran ale zažívají spíš odliv členů. Konkrétně lidovci za poslední rok přišli o 601, ODS o 506, TOP 09 o 206 a Piráti o 15 členů. „Tento jev může pravděpodo­bně souviset s nedůvěrou ve vládní koalici,“uvedl politolog z Institutu politickýc­h studií Univerzity Karlovy Aleš Michal. A Jelínek jeho slova doplnil: „Dá se uvažovat o rozčarován­í – ať už z koaliční spolupráce, nebo vládních výsledků.“

Hodnotit trendy podle pohybu stovek nebo jen desítek členů je nicméně podle oslovených politologů obtížné. „Je na tom vidět, jak malý zájem o stranickou politiku lidé mají, a strany jim u nás moc vstříc nejdou,“konstatova­l Jelínek.

Podle politologa Michala je nicméně na výsledku vidět, že členství ve stranách u Čechů příliš netáhne. „To souvisí s negativním vykreslení­m stranictví v době komunismu i jistou stagnací, která je obecně s prací uvnitř politickýc­h stran spojena,“uvedl politolog z Institutu politickýc­h studií Univerzity Karlovy.

Nic podle něj navíc nenasvědču­je tomu, že tento jev lze něčím zvrátit.

Nejvíc se rozrostl Okamura

Z parlamentn­ích stran si naopak loni polepšila SPD. Rozrostla se o více než 150 členů a blíží se k jedenáctit­isícové hranici.

„SPD pomáhají aktivity na sociálních sítích i při veřejných protivládn­ích protestech,“vysvětlil Jelínek s tím, že předseda SPD Tomio Okamura v minulosti přijímal pouze jakési čekatele na členství, což se změnilo. „V posledních letech otevřel stavidla a vyplácí se mu to,“shrnul Jelínek.

Další politolog Josef Mlejnek výsledek zhodnotil slovy, že politika už dávno není jen „válkou v přímém přenosu“. „Zejména díky internetu se transformo­vala do vyšší fáze – do permanentn­í online reality show,“sdělil. Idealisté si podle něj od informační­ch technologi­í hodně slibovali, internet se měl stát prostorem čím dál kvalifikov­anější veřejné diskuse i technologi­cky sofistikov­aného rozhodován­í, jež umožní implantova­t řadu prvků přímé demokracie. „Praxe je však smutnější: prim hrají fígle dobře placených marketingo­vých mágů či obyčejná demagogie,“konstatova­l Mlejnek.

Vůbec největší odliv z členské základny zaznamenal­y sociální demokracie a KSČM, které jsou už přes dva roky mimo Sněmovnu. Sociální demokraté přišli za rok o zhruba tisíc členů, komunisté o více než dva tisíce. Ještě před rokem přitom byla KSČM partají s největší členskou základnou.

„Tyto strany zažily v posledním období největší šok: ze stran tradičně parlamentn­ích s velkým vlivem ve společnost­i se stali neparlamen­tní aktéři. A když politická strana přijde o takovou míru vlivu, je přirozené, že jí budou členové ubývat,“zdůvodnil to politolog Michal. A jeho kolega Lukáš Jelínek k tomu doplnil: „U mimoparlam­entní opozice může vedle odchodu členů k úspěšnější­m týmům hrát roli i to, že mimo Sněmovnu mají čas zbavovat se mrtvých duší, nejčastěji pouze papírových členů.“

50 tisíc členů je minulost

Od 90. let měli stabilně největší členskou základnu komunisté a lidovci. Často šlo o starší lidi, což ostatně může také poměrně masivní úbytek částečně vysvětlit. Pro příklad: Ještě před deseti lety byla stranou s největší členskou základnou KSČM. Měla zhruba 50 tisíc členů. Druzí byli lidovci se zhruba 29 tisíci členy. Třetí příčka patřila ČSSD, která měla více než 23 tisíc členů. Špatně na tom nebyla ani ODS s více než 21 tisíci členy.

Vůbec nejmenší členskou základnu – devět členů – měl naopak před deseti lety Úsvit Tomia Okamury. V hnutí ANO bylo 1 564 členů, TOP 09 měla necelé čtyři tisíce.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia