MF DNES

Jen málo lidí ví, zda je chrání protilátky

- — Ivana Lesková

Neobvykle silná epidemie černého kašle, kterým se letos v Česku nakazilo už přes 5 300 lidí, zvedla zájem o posilování imunity a zjišťování protilátek proti různým infekčním nemocem.

Aktuální průzkum ukázal, že většina lidí neví, zda jsou chráněni třeba proti spalničkám či žloutence. Některé laboratoře i proto přechodně sníží ceny testů.

„Téměř 90 procent z 850 dotázaných lidí uvedlo, že ochranu proti infekčním onemocnění­m považuje za důležitou, a 74 procent tvrdilo, že jsou chráněni očkováním proti tetanu. Jen čtvrtina oslovených si ale byla jistá, že jsou dostatečně chráněni očkováním proti spalničkám, a tři čtvrtiny netušily, zda jsou chráněni proti žloutence,“říká lékařská ředitelka společnost­i Synlab Jarmila Bečvářová.

Výsledky průzkumu potvrzují i laboratorn­í rozbory. Nízkou hladinu protilátek proti tetanu loni naměřili pracovníci zmíněné firmy pouze u jednoho procenta z 20 tisíc testů. Protilátky proti spalničkám chyběly každému třetímu testovaném­u klientovi a ve věkové skupině od 20 do 30 let dokonce téměř polovině.

Nejhorší je obranyscho­pnost proti žloutenkám. Nedostateč­nou ochranu proti žloutence typu A zjistily laboratoře u téměř 60 procent testů napříč generacemi. Proti žloutence B u 53 procent.

Levnější testy v dubnu

„Většina lidí si uvědomuje, že protilátky proti tetanu časem vyprchávaj­í, a hlídá si termín přeočkován­í nebo je upozorní lékař. Ostatní infekce bývají opomíjeny,“vysvětluje rozdíly ředitelka Bečvářová. Řadu testů si mohou zájemci zaplatit. Zjištění hladiny protilátek proti jedné infekci ale stojí téměř 400 korun. Některé laboratoře zvažují slevy u příležitos­ti Světového dne zdraví, který připadá na 7. dubna. Někde testují dokonce celý měsíc protilátky proti několika infekcím za 99 korun.

Zmíněná sleva však neplatí na černý kašel. „Stejně jako u covidu totiž nelze stanovit, jak vysoká hladina protilátek stačí pro dlouhodobo­u ochranu,“říká Bečvářová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia