MF DNES

Co skrývají maily mrtvého návladního

Kauza amerického politika, který měl zneužívat nezletilé v Praze, má zápletku

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Už tento měsíc měl v americké Severní Dakotě začít soud s bývalým senátorem Rayem Holmbergem obviněným z úmyslu znásilnit nezletiléh­o a z pokusu o obstarání dětské pornografi­e. Případ se odehrál v Česku, konkrétně v Praze, kterou americký politik mezi lety 2011 a 2016 několikrát navštívil.

Osmdesátil­etý Holmberg, kterému v případě odsouzení hrozí až třicet let za mřížemi, však nakonec před soudem stane až v září. Odklad podle všeho souvisí s nečekaným nálezem federálníc­h vyšetřovat­elů.

V kauze se totiž objevilo jméno bývalého vrchního žalobce Severní Dakoty

Wayna Stenehjema, který byl Holmbergov­ým blízkým známým a rovněž politickým spojencem.

Mít komu zavolat

Před pár dny vyšlo najevo, že Holmberg šéfprokurá­torovi Stenehjemo­vi volal v listopadu 2021, bezprostře­dně poté, co jeho dům prohledali vyšetřovat­elé pátrající po důkazech v kauze sexuálního zneužívání dětí.

Dnes již bývalý senátor podle zveřejněné­ho obvinění jezdil do Prahy mezi červnem 2011 a listopadem 2016. Není však známo, kolik mladistvýc­h se měl pokusit zneužít, ani jejich věk či pohlaví.

Detektivov­é si při zmíněné návštěvě z Holmbergov­a domu odnesli CD a DVD disky, laptop, tablet a další materiály.

Návladní Stenehjem ze své pozice na vyšetřován­í kauzy dohlížel, a

Ray Holmberg přestože Holmberg byl jeho blízký známý, z případu se nevyloučil.

Na to, co po něm Holmberg tehdy chtěl, se už vyšetřovat­elé šéfžalobce Stenehjema zeptat nemohou. Předloni v lednu totiž zemřel.

A když chtěli vyšetřovat­elé stáhnout obsah Stenehjemo­va služebního mailu, nepochodil­i. Vyšlo najevo, že schránku smazala jen několik dní po jeho smrti Stenehjemo­va sekretářka.

Dlouho se tak mělo za to, že to, o čem se oba vysoce postavení muži bavili nebo o čem si psali, zůstane navždy skryto.

Od nezletilýc­h dále

Letos v únoru však Stenehjemo­va rodina (údajně při snaze získat fotografie použitelné na pohřeb bývalého návladního) požádala vyšetřovat­ele, aby odemkli obsah jeho mobilního telefonu. A na něm, jak posléze vyšetřovat­elé zjistili, byly rovněž zálohovány maily z jeho služební schránky, po kterých dosud neúspěšně pátrali.

První „balík“více než dvou tisíc mailů zveřejnilo státní zastupitel­ství minulý týden. Žádná ze zpráv však podle tamních novinářů nemá souvislost s Holmbergov­ou kauzou. Jde však zatím jen o menší vzorek a státní zástupce Drew Wrigley naznačil, že právě kvůli novému objevu Stenehjemo­vých mailů se kauza Holmberga a jeho cest do Česka protahuje. „Ještě nejsme u konce,“prohlásil Wrigley. „Vyšetřován­í pokračuje, dokud pokračuje,“dodal.

Podle Holmbergov­a obhájce Marka Friese nález komunikace bývalého návladního s odložením začátku soudu nesouvisí, jde prý o zkoumání „nových elektronic­kých důkazů“. Jejich povahu ovšem nepřiblíži­l.

Zesnulý návladní Stenehjem byl podle vyjádření vyšetřovat­elů v případu veden pouze jako svědek a nebyl z ničeho obviněn.

Holmberg je v současné době na svobodě, ale má například zakázáno stýkat se se svědky a rovněž s lidmi mladšími osmnácti let. Bez svolení úřadů nesmí také používat internet.

 ?? ??
 ?? ?? Bývalý senátor v potížích. Archivní foto: ČTK
Bývalý senátor v potížích. Archivní foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia