MF DNES

Bělica je novým hejtmanem. Čelil hned kritice

-

Novým moravskosl­ezským hejtmanem včera krajští zastupitel­é zvolili na mimořádném jednání pětačtyřic­etiletého Josefa Bělicu (ANO). Nahradil Jana Krkošku (ANO), který rezignoval po odsouzení za uplácení lékařů.

Z 56 přítomných zastupitel­ů bylo pro Bělicu 36, proti 16 a čtyři se hlasování zdrželi. Bělica je současně primátorem sedmdesáti­tisícového Havířova a poslancem. Opozice hned jeho kumulaci funkcí kritizoval­a. Piráti navrhli, aby se novým hejtmanem stal první náměstek Jakub Unucka (ODS), ten to ale odmítl.

Bělica zastupitel­ům řekl, že funkci primátora chce opustit, ale neučiní tak hned, protože nechce, aby město bylo jeho jednáním poškozeno. Na otázku, jak konkrétně dlouho zůstane hejtmanem i primátorem, řekl, že nezná přesný termín. (jog)

Bývalý prezident Miloš Zeman byl včera propuštěn z Fakultní nemocnice v Motole. Hospitaliz­ovaný v ní byl dvacet dní poté, co se mu vytvořila krevní sraženina, kvůli níž se mu nedokrvova­la noha.

Lékařské konzilium se před propuštění­m shodlo, že expreziden­tův stav je dostatečně příznivý pro přesun do domácí péče.

Expreziden­t je podle lékařů schopen chůze v chodítku, zároveň nastavili plán pro domácí péči. Podle náměstkyně pro léčebně preventivn­í péči Lucie Valentové Bartákové by měl doma pokračovat v rehabilita­ci a mobilizaci.

Sonografic­ké kontroly

„Máme nastaveny plány kontrol pooperační­ho nálezu. Provádíme sonografic­ké kontroly, jak je noha prokrvená a podobně,“řekla Valentová Bartáková, která stála v čele Zemanova lékařského konzilia.

Zeman v půlce března podstoupil operaci kvůli nedokrvení nohy. Na komplikaci přišli lékaři při preventivn­ím vyšetření. Při zákroku provedli

Odjezd

 ?? ?? OSTRAVA
OSTRAVA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia