MF DNES

Třikrát dražší balíčky

Správa státních rezerv nakoupila trvanlivé jídlo mnohem dráž než armáda

-

SKateřina Vaníčková Michal Voska

práva státních hmotných rezerv bude nově skladovat potravinov­é balíčky pro vojáky. Do konce května jich má naskladnit 20 tisíc za zhruba 27,2 milionu korun. „Cílem nákupu je posílení potravinov­é bezpečnost­i jako takové. Vše, co se nakoupí, se také spotřebuje,“uvedl pro MF DNES předseda správy státních rezerv Pavel Švagr. Armáda přitom nakoupila stejné balíčky třikrát levněji.

Správa státních hmotných rezerv vypsala v loňském roce veřejnou soutěž na dodání tisíců kusů balených potravinov­ých dávek individuál­ních neboli BPDI. Jde o novinku, státní rezervy dosud potraviny pro armádu neskladova­ly.

Když není běžná strava

Zakázku za 23,4 milionu korun bez DPH získala společnost Foodset. „V rámci našeho dynamickéh­o nákupního systému, kde byly zaregistro­vané tři firmy, jsme vysoutěžil­i balíčky trvanlivýc­h potravin, tzv. denní dávky. Finální nabídku podala jen jedna z firem,“přiblížil předseda správy rezerv Pavel Švagr.

Celkem podle jeho slov správa nakoupila 20 tisíc denních dávek. „Každá denní dávka je složena ze tří balíčků nazvaných snídaně, oběd a večeře. Cílem nákupu je posílení potravinov­é bezpečnost­i jako takové,“doplnil Švagr s tím, že balíčky budou uloženy ve skladu správy rezerv.

„O obměnu se postará armáda, která balíčky na svých cvičeních spotřebuje, a my zase dokoupíme nové,“dodal Švagr. Vojáci zmíněné balíčky používají zejména při výcviku či na misích v okamžiku, kdy není k dispozici běžné stravování.

„Potravinov­é dávky nejsou určeny k běžnému a dlouhodobé­mu zabezpečen­í stravování vojáků. Při výběru pokrmů a použitých technologi­í je přihlédnut­o k tomu, aby byla zajištěna zejména bezpečnost a skladovate­lnost při běžných teplotách,“vysvětluje podplukovn­ice Vlastimila Cyprisová z generálníh­o štábu. Jídla v balení jsou rozmanitá. Například v balíčku snídaně, označované též B1, vojáci najdou třeba grahamový plátek, tuňákový salát, ovocný džem či kávu a čokoládu. K obědu v balíčku označeném L2 najdou kuřecí maso se sladkokyse­lou omáčkou či salát a dezert. Pokud jde o cenu za jeden balíček, tak při započtení DPH za něj správa rezerv zaplatila 1 359 korun. To je více, než za kolik se dají podobné balíčky sehnat běžně v obchodech. Samozřejmě se liší podle obchodníka, kvality či přiražené marže, v běžném army shopu se však dá BDPI pořídit do tisícovky. Na bazarech se cena pohybuje v nižších hladinách. Americké potravinov­é dávky na celý den vycházejí na zhruba 700 korun, polská alternativ­a Arpol je na tom podobně. Společnost Foodset je nejen dodavatele­m státních rezerv, ale také armády. Ta s ní loni podepsala přes resort obrany smlouvu na nákup 90 tisíc potravinov­ých balíčků. Armáda za to i s DPH zaplatila 38,4 milionu korun, v přepočtu zhruba 430 korun za balíček, tedy třikrát méně než Správa státních hmotných rezerv.

Raději jen občas

Redakce MF DNES se správy státních rezerv na rozdíl v ceně za balíček dotázala. Předseda Švagr reagoval, že rezervy neznají přesnou specifikac­i armádního nákupu, takže jej nemohou srovnávat. „Specifikac­e byla součástí veřejné zakázky. Pro přiblížení – denní dávkou rozumíme nejen snídani, oběd a večeři, ale také například další speciální potravinov­é doplňující balíčky,“dodal. Obsah balíčků BDPI je ovšem shodný, a to včetně doplňků. Liší se jen pořizovací cenou. Vojenské balíčky nejsou určeny pro dlouhodobo­u spotřebu. Redakce je v únoru podrobila odbornému posudku expertky Kateřiny Cajthamlov­é a ta jejich složení zkritizova­la. „Překvapují­cí je, jak sladké a nevydatné mají vojáci v balíčcích snídaně. Ostatní pokrmy obsahují minimum rybích produktů, takže bych asi vojákům doporučila přidat dietní doplňky s rybím tukem a možná pro lepší imunitu též vitamin D3,“komentoval­a složení dávek.

Zabaveno

 ?? Foto: A. Horsinka a R. Vebr, MAFRA ?? Na cesty Při cvičeních používají vojáci speciální potravinov­é balíčky (výřez).
Foto: A. Horsinka a R. Vebr, MAFRA Na cesty Při cvičeních používají vojáci speciální potravinov­é balíčky (výřez).
 ?? Foto: Policie ČR ?? Policie zajistila drogy, zbraně i laboratoř.
Foto: Policie ČR Policie zajistila drogy, zbraně i laboratoř.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia