MF DNES

Za střelbou ve finské škole byla šikana

-

HELSINKY Motivem pro dvanáctile­tého střelce ve škole ve finském městě Vantaa, který zastřelil stejně starého spolužáka a dvě spolužačky zranil, byla šikana.

Podezřelý to sdělil během výslechu finským vyšetřovat­elům a podle policistů, které citovala agentura Reuters, to potvrdilo i předběžné vyšetřován­í.

Oběti střelby včera oplakávalo celé Finsko. Vlajky v zemi vlály na půl žerdi.

Podezřelý žák zůstával v péči sociálních služeb, jelikož finská policie nemůže vzít do vazby dítě, které není trestně odpovědné. Na veřejnosti jeho jménem zatím nikdo nepromluvi­l.

Jak útočník, tak oběť a obě zraněné byli finské národnosti, byť jedna ze zraněných dívek měla dvojí občanství – finské a kosovské.

Finská policie veřejnost vyzvala, aby na sociálních sítích o incidentu nešířila žádné nepodložen­é fámy.

„Šíří se hodně různých, zčásti nepřesných informací o tom, co se stalo. Policie nadále zdůrazňuje, že šíření určitých nepravdivý­ch informací na sociálních sítích je trestným činem.

Útočník použil střelnou zbraň, na niž měl vystavené povolení jeho blízký příbuzný. Žák do školy Viertola, kde se incident stal, přestoupil začátkem letošního roku. Zařízení navštěvuje asi 800 žáků v devíti třídách a má přibližně 90 zaměstnanc­ů.

Předchozí případy střelby ve školách vedly v severské zemi k diskusi o nutnosti zpřísnění zákona o držení zbraní.

Tyto debaty rozproudil především čin osmnáctile­tého studenta Pekky-Erika Auvinea, který v listopadu 2007 zastřelil na střední škole Jokela v jihofinské Tuusule osm lidí a poté sebe. Jen o rok později, v roce 2008, další student, dvaadvacet­iletý Matti Saari, zastřelil na střední škole v Kauhajoki deset lidí.

Finský zákon o držení střelných zbraní byl proto zpřísněn v roce 2010.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia