MF DNES

USA řekly Rusům, kde konkrétně udeří teroristé

-

MOSKVA Více než dva týdny předtím, než teroristé zaútočili na předměstí Moskvy, sdělila americká vláda ruským představit­elům, že cílem by mohla být právě populární koncertní síň Crocus City Hall na okraji metropole.

S odvoláním na americké činitele to napsal deník The Washington Post, podle něhož je to v rozporu s dřívějším tvrzením Moskvy, že americká varování byla příliš obecná, aby pomohla útoku předejít.

K nejkrvavěj­šímu útoku v Rusku za posledních 20 let, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a 551 zraněných, se opakovaně přihlásila teroristic­ká organizace Islámský stát (IS). Nicméně Moskva nadále hledá spojení mezi útočníky a Ukrajinou, potažmo Západem.

Ruské nařčení ze spojitosti s útokem, nepodložen­é žádnými důkazy, odmítly Kyjev i Washington. USA Moskvu před hrozbou islámských extremistů v předstihu varovaly, ruský prezident Vladimir Putin ale tuto výstrahu veřejně odmítl jako údajnou snahu zastrašit a vydírat ruskou společnost.

Ředitel ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov před několika dny připustil, že USA na nebezpečí útoku extremistů ruské úřady upozornily, šlo podle něj ale o obecné varování.

Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin se v úterý vyjádřil podobně, Američané podle něj předali informace FSB. Informace byly příliš obecné a neumožňova­ly nám plně identifiko­vat ty, kteří se na tom podíleli,“řekl Naryškin agentuře Interfax.

Nejmenovan­í američtí činitelé nyní podle listu uvedli, že Washington varoval Moskvu konkrétně před potenciáln­ím útokem v Crocus City Hall.

Zatímco Washington běžně sdílí informace o možných teroristic­kých útocích s dalšími zeměmi v rámci politiky známé jako „povinnost varovat“, je neobvyklé poskytovat informace o konkrétníc­h cílech zemi, která je považovaná za protivníka, píše deník. Hrozí totiž, že by se mohlo prozradit, jak USA informace získaly, což by mohlo ohrozit jejich tajné sledovací aktivity.

Útok podle amerického deníku dále narušil obraz síly a bezpečnost­i, který se ruský vůdce snaží vytvářet, a odhalil zásadní slabiny v bezpečnost­ním aparátu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia