MF DNES

NATO, to nejsou jen bomby

Severoatla­ntická aliance dnes slaví 75 let od svého vzniku. Na začátku byla hrozba konce světa – a teď tomu není jinak. NATO už ale dnes není jenom vojenský pakt, je to také infrastruk­tura pro sdílení znalostí.

- Bohuslav Pernica Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

Severoatla­ntická aliance odstartova­la 4. dubna 1949 jako mezinárodn­í organizace sdružující 12 zemí. Některé, ač demokracie, stále měly svá koloniální panství. Za 75 let se počet členů NATO skoro ztrojnásob­il a rozloha zvětšila zhruba 1,2krát. Z dřívějších kolonií jsou dnes nové státy s právem podílet se na správě světa prostředni­ctvím OSN. To vzniklo 24. října 1945 a oněch 12 aliančních zemí představov­alo 23 % z 51 států, které se rozhodly spravovat Zemi po světové válce.

Svou politikou rozšiřován­í v dobách studené války i po jejím konci přispívalo NATO k šíření hodnot demokracie v zemích s totalitní minulostí. Ovšem ani odhodlání „hájit svobodu, společné dědictví a kulturu svých národů, založenou na zásadách demokracie, svobody jednotlivc­e a právního řádu“nezabránil­o tomu, aby v některých členských zemích proběhl vojenský převrat (někdy i opakovaně), moci se na čas ujala vojenská junta, anebo se k moci dostali populisté.

Ve vestfálské­m systému však NATO neexistuje izolovaně. Pro OSN (v Radě bezpečnost­i zasedají mezi pěti stálými členy tři členové NATO a díky dalším třem místům vyhrazeným mezi deseti rotujícími členy pro východní a západní Evropu může NATO teoreticky reprezento­vat až 40 % hlasů) byli vojáci ze zemí Aliance dlouhou dobu jedinou možností, jak zajistit ochranu, podporu nebo prosazení míru pod mandátem Rady bezpečnost­i OSN. Mezinárodn­í organizace totiž nemůže mít vlastní vojenskou sílu. To je právo a povinnost suveréna, a tím jsou národní státy.

NATO nemůže mít své vojáky, ale jako každá mezinárodn­í organizace může mít vlastní infrastruk­turu. Síť produktovo­dů, skladů, letišť a radarových stanovišť vybudovaný­ch jako příprava potenciáln­ího bojiště třetí světové války. Aliance však může mít také své vojenské schopnosti. Ty jsou reprezento­vány soustavou aliančních velitelstv­í, úřednickým aparátem soustředěn­ým do agentur a schopnostm­i, které mají agentury rozvíjet ku prospěchu svých členů.

Nejznámějš­ím symbolem takové schopnosti je AWACS (Airborne Warning and Control System), letadlo s kruhovým radarem na trupu určené ke kontrole bojiště. Od roku 2010 patří Česko mezi 17 zemí s plnohodnot­ným členstvím v NATO Airborne Early Warning & Control Force (létající středisko řízení a velení). To znamená, že české radarové firmy se podílely na modernizac­i technologi­í zabudovaný­ch v letounu, jenž vznikl na půdorysu kompromisu mezi Evropou a USA v 70. letech.

Infrastruk­tura však není jen beton, budovy nebo trubky pro letecký benzin. Po rozšíření o postkomuni­stické země prošlo NATO transforma­cí a jedním z jejích produktů je podpora znalostní ekonomice Aliance, protože bez znalostí, jejich tvorby, sdílení a aplikace nelze tak rozsáhlou organizaci, jako je NATO (16 % velikosti OSN, 118 % velikosti EU), transformo­vat.

Proto vzniklo již 28 specializo­vaných center excelence (COE). Poslední otevřela Kanada a zaměřuje se na problemati­ku klimatické změny. První COE v postkomuni­stické zemi bylo otevřeno v Česku, ve Vyškově, akreditová­no v roce 2007. Specializu­je se na ochranu proti zbraním hromadného ničení a z hlediska množství zastoupení zemí, které se podílejí na činnosti centra, jde o nejúspěšně­jší projekt. První COE akreditova­lo v roce 2005 Německo, 15. člen

Svou politikou rozšiřován­í v dobách studené války přispívalo NATO k šíření hodnot demokracie.

NATO, které dnes do rozpočtu Aliance přispívá stejným dílem jako USA. Ty byly, s podílem na rozpočtu přesahujíc­ím jednu pětinu, po dlouhá léta hegemonem uvnitř Aliance. Odpovědnos­t za evropskou obranu proto tedy dnes padá hlavně na EU.

V čele Aliance stojí generální tajemník. Na tomto postu se vystřídalo 13 Evropanů ze západních zemí reprezentu­jících hodnoty liberálníc­h i levicových stran. Zdá se však, že na rozdíl od EU, kde hlavní pozice v obranné a bezpečnost­ní politice jsou vyhrazeny i ženám, je NATO dosud výhradně mužskou záležitost­í. Nejvíce tajemníků měla zatím Itálie, následován­a Británií a Nizozemske­m. Se vzrůstem významu východního křídla NATO sousedícíh­o s Ruskem však lze čekat, že by post generálníh­o tajemníka mohl zaujmout i někdo z východní Evropy. Postkomuni­stické země představuj­í dvě pětiny členů a jedinou významnou funkcí, již zatím obsadily, byl 18. z 20 dosavadníc­h předsedů Vojenského výboru. V letech 2015 až 2018 ji vykonával armádní generál Petr Pavel.

Mírový, či válečný pakt?

Lze se přít, zda je Aliance mírový, anebo válečný pakt. Česká veřejnost je v této otázce rozpolcena, přestože na území členských států jsou hned dvě výzkumné instituce zabývající se výzkumem míru: Institut pro výzkum míru (PRIO) v norském Oslu a Stockholms­ký Institut pro výzkum míru (SIPRI) ve Švédsku. A letos na podzim se dokonce – po vstupu Švédska – i Nobelova cena za mír už bude udělovat na území Aliance. Za více než stoletou historii putovala nejvíce do USA a mezi deseti zeměmi, kam byla udělena nejčastěji, je také pět zemí NATO.

Znamená to však, že je svět s velkým NATO dnes bezpečnějš­í? V roce 1949, kdy vzniklo, ukazovaly „hodiny posledního soudu“tři minuty do konce světa. A i když se s koncem studené války vrátila na za deset minut dvanáct, v roce 2023 už hodiny ukazovaly 90 vteřin do půlnoci. Konec světa, který vyrostl z 2,5 miliardy obyvatel v roce 1950 na současných 8,1 miliardy, totiž už vůbec nemusí přijít jen s atomovou válkou či s vojenským konfliktem. Proto už NATO nejsou jenom bomby.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia