MF DNES

Kdo okrajuje svobodu? Po ovoci poznáte je…

- Andrej Babiš předseda hnutí ANO

Demokracie není totalita, takže neexistuje jeden správný názor a jediná pravda. Demokracie znamená neustálou diskusi, polemiku, kritiku a výměnu často protichůdn­ých názorů. Veřejné kritice musí být vystaveni všichni i navzdory tomu, že se pak cítí uražení nebo ublížení. Jedině společnost, která je otevřená a necenzuruj­e jiné názory, se může posunout dál.

Tak jsem loni během prezidents­ké kampaně odpověděl na otázku, co pro mě znamená svoboda slova. Jako politik jsem toto pravidlo vždy ctil, i když kritika vůči mně byla často účelová a zavádějící. Svoboda slova je nejdůležit­ějším ústavním právem a měla by být téměř absolutní, s výjimkou trestných činů, na něž pamatují zákony.

Srovnejte si to s tím, jak svobodu slova systematic­ky omezuje Fialova vláda. Záminku pětikoalic­i dala ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Vláda tehdy nechala zablokovat dvacítku nepohodlný­ch zpravodajs­kých webů s ospravedln­ěním, že šíří dezinforma­ce, což je pojem, který český právní řád nezná. Šlo o bezprecede­ntní zásah do základních občanských práv a svobod bez jakékoli opory v paragrafec­h, navíc provedený přes soukromé společnost­i, kterým vláda vypnutí alibistick­y jen doporučila.

Měsíc nato vytvořila úřad vrchního vládního cenzora pro pana Klímu, který vypracoval „Akční plán pro čelení dezinforma­cím“s cílem blokovat dezinforma­ce, pokutovat vydavatele a zároveň dotovat ta „správná“média a neziskovky 150 miliony korun ročně z peněz daňových poplatníků. Do toho se premiér blýskl prohlášení­m, že „lidé mají právo na to, aby informace byly korigovány“a vláda má právo bojovat proti „nesprávným“názorům.

Ministr vnitra Rakušan také nelenil a zřídil Krizový informační tým ministerst­va vnitra (KRIT), jehož hlavním úkolem je, soudě podle zveřejněný­ch textů, obhajoba politiky, názorů a postojů Fialovy vlády. Například v dokumentu o údajné radikaliza­ci státních a veřejných zaměstnanc­ů se dočteme, že je třeba včas identifiko­vat osoby, které „mohou šířit antisystém­ové nálady“. Dokument pojednávaj­ící o válce a energetick­é krizi zase zmiňoval nutnost názorového nepřítele „pojmenovat a zostudit“.

Úřad vrchního cenzora byl kabinet nucen po necelém roce zrušit kvůli tlaku opozice a vydavatelů. Nedávno zase vláda dostala přes prsty od Městského soudu v Praze, který rozhodl, že vypnutí webů bylo nezákonné, a podpořil i jejich odškodnění.

Přes to všechno je vláda ve své snaze cenzurovat, určovat „správné“názory a ovládat veřejnou diskusi stále při chuti. Důkazem byla nejen trapná mimořádná schůze Sněmovny o bezpečnost­ních hrozbách, kde chtěla vláda pranýřovat opozici kvůli Ukrajině, ale také během zemědělský­ch protestů, jejichž účastníky pětikoalic­e neváhala označovat za dezinformá­tory a pátou kolonu Putinova Ruska. To je způsob práce i Fialova nového poradce pro boj s dezinforma­cemi Gregora, který sám dezinforma­ce ve veřejném prostoru vytváří například vyjádřením, že já a hnutí ANO jsme bezpečnost­ní riziko.

Ač se premiér a vláda co chvíli zaklínají demokracií a svobodou, jejich jednání jasně ukazuje opak. Ostatně po ovoci poznáte je... Snahou umlčovat disentní hlasy a udržet se u moci za každou cenu se „demokratic­ké“strany pětikoalic­e pomalu stávají hrozbou, proti které údajně bojují.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia