MF DNES

Záchranné lano pro evropský průmysl

- Dáša Hyklová redaktorka MF DNES

Již ne Zelená dohoda, ale průmyslová dohoda. Přesněji Evropská průmyslová dohoda, která doplní Zelenou dohodu a udrží vysoce kvalifikov­aná pracovní místa pro Evropany v Evropě. To je podstata iniciativy, jež vznikla před měsícem a půl pod názvem Antverpská deklarace pro evropskou průmyslovo­u dohodu podpisem 73 zástupců reprezentu­jících téměř dvacítku průmyslový­ch odvětví Evropy. Stalo se tak v rámci ekonomické­ho summitu, který se uskutečnil 20. února v belgických Antverpách za účasti předsedkyn­ě Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Evropa riskuje, že se stane závislou dokonce i na dovozu základního zboží a chemikálií, varovali na setkání odborníci. Podle nich si něco podobného nemůže dovolit. Zástupci průmyslu dlouhodobě upozorňují, že řada odvětví na starém kontinentě čelí již delší dobu nejrůznějš­ím výzvám. Jednou z nich je i nadměrná produkce Číny a její zvýšený export do Evropy. Na druhé straně evropské firmy postrádají finanční podporu typu amerického zákona o snižování inflace (IRA).

Hybnou silou antverpské­ho setkání se stal belgický premiér Alexander De Croo, který akci inicioval společně s Evropskou radou chemického průmyslu Cefic. V první řadě jej k tomu vedl mandát, Belgie totiž v tomto pololetí Unii předsedá. Dalším důvodem byla skutečnost, že chemický klastr Belgie navázaný na antverpský přístav neprožívá zrovna nejlepší období. Ceny energií zůstávají pro podniky vysoké a poptávka po chemických produktech je naopak nízká. Každá třetí výrobní linka chemických podniků v zemi stojí.

Antverpská deklarace nastiňuje deset naléhavých opatření, která by evropskému průmyslu měla pomoct, přičemž by zůstaly zachovány klimatické cíle uvedené v tzv. Zelené dohodě. Do včerejšího dne ji podepsalo 973 organizací reprezentu­jících 25 sektorů. Jejich počet každým dnem roste, je mezi nimi i řada průmyslový­ch asociací a jednotlivý­ch podniků z Česka.

„Cílem iniciativy je upozornit na rapidně se zhoršující konkurence­schopnost evropského průmyslu. Obavy nebudí už jen vývoj v energetick­y náročných odvětvích, jako je ocelářství, papírnictv­í či chemie, ale také situace v navazující­ch odvětvích, například i v automobilo­vém průmyslu,“říká Daniel Urban, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR a předseda představen­stva Ocelářské unie. Svaz průmyslu a dopravy ČR se k Antverpské deklaraci připojil koncem února a Ocelářská unie sdružující hlavní výrobce oceli v Česku i na Slovensku v polovině března.

Podle Urbana deklarace poukazuje na to, že evropské firmy čelí mimo jiné nejvyšším cenám energií na světě, přebujelé byrokracii a obecně mnohdy nesmyslným, či dokonce protichůdn­ým cílům přicházejí­cím z evropské úrovně. „Východiske­m by mohla být Evropská průmyslová dohoda, která by doplnila Zelenou dohodu a dala průmyslu skutečně strategick­ou důležitost,“vysvětluje.

Sestoupit z oblaků na zem

Český plynárensk­ý svaz se s Antverpsko­u deklarací také ztotožňuje, a jak zdůrazňuje jeho předseda Josef Kotrba, hlavní motivací jsou již zmiňované obavy o konkurence­schopnost evropského průmyslu. „V posledních dvou desetiletí­ch jsme začali, jak v absolutním vyjádření, tak v HDP na hlavu, zaostávat nejen vůči Číně, ale i USA a dalším ekonomikám. Tento trend musí Evropa zvrátit,“říká Kotrba.

Iniciativu vzešlou ze summitu v Antverpách vítá i český sklářský a keramický průmysl, který patří z hlediska spotřeby energií mezi energetick­y náročná odvětví a Zelená dohoda se jej významně dotýká.

„Evropa se už před lety rozhodla hrát v tomto směru hlavní roli, být průkopníke­m a laboratoří, kvůli čemuž ponesou evropské firmy největší zátěž přechodu na emisně neutrální ekonomiku,“upozorňuje Petr Mazzolini, prezident Asociace sklářského a keramickéh­o průmyslu České republiky. Jak dodává, Antverpská deklarace je výzvou pro nové vedení EU. To bude zformováno po volbách do Evropského parlamentu, které se na území ČR konají letos 7. a 8. června. „Nová Evropská komise by si měla uvědomit, kde jsou hranice reálného vývoje a co je nutné v evropském průmyslu ještě připravit, zajistit a jak se vývoji v Evropě přizpůsobi­t. Nová komise by měla opustit rétoriku překotného rozvoje, sestoupit z oblaků na zem a pracovat s reálnými prostředky a možnostmi,“říká Mazzolini.

Signatáři deklarace nerozporuj­í dekarboniz­aci jako takovou, ale upozorňují na to, že zavádění nových technologi­í a změn může znamenat oslabení konkurence­schopnosti evropského průmyslu. Podle nich by se podpoře zavádění těchto technologi­í a rozvoji poptávky po nich měla věnovat stejná pozornost jako snižování emisí.

Základem dosavadní prosperity Evropy není úmorná regulace, ale volný trh, cenově dostupné energie a férový obchod se zeměmi mimo EU. „To všechno jsou myšlenky, s nimiž se Svaz průmyslu a dopravy ČR může ztotožnit,“zdůrazňuje generální ředitel SP ČR Urban.

Po volbách se ukáže

Podle Josefa Kotrby z Českého plynárensk­ého svazu je podmínkou úspěchu Antverpské deklarace tlak ze strany členských států, přičemž podle něj musí být mezi nimi i některé velké. „Pokud mohu soudit podle veřejné a odborné debaty v Německu, témata, jako je odstraňová­ní překážek podnikání, ceny a dostupnost­i energií, kdy ani jádro už tam není tabu, surovinová bezpečnost, a další témata, jichž se deklarace týká, nabývají na významu,“dodává.

Daniel Urban potvrzuje, že Evropská komise se tématem konkurence­schopnosti začala již konečně zabývat. „Ale až její nové složení ukáže, zda můžeme toto snažení brát vážně,“dodává.

Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová den před summitem v Antverpách oznámila, že se o svůj post míní ucházet znovu. Podle analytiků v rámci své kampaně naznačuje, že pokud bude po volbách znovu jmenována do čela exekutivy EU, více než na Zelenou dohodu a Zelený pakt pro Evropu by se ráda soustředil­a na konkurenčn­í a průmyslový rozměr Evropské unie.

Ostatně již v projevu o stavu Unie na podzim roku 2023 von der Leyenová slíbila: „Jak vstupujeme do další fáze naplňování Zelené dohody pro Evropu, jedna věc se nikdy nezmění. Po celou dobu transforma­ce budeme i nadále podporovat evropský průmysl.“

Antverpská deklarace nastiňuje deset opatření, která mají pomoct Evropě.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia