MF DNES

Svaz byl nezdravý

Někdejší kandidát na šéfa tenistů Edvard Kožušník o praktikách Iva Kaderky:

- Tenisový reportér MF DNES

Stanislav Kučera

Za dosavadníc­h šestadvace­t let prezidento­vání Iva Kaderky představov­al nejvýrazně­jší opozici, přesto ve volbách v roce 2010 získal jen 13 hlasů oproti 104 pro úřadujícíh­o šéfa. „Na něco nezdravého v tenisovém svazu pod vedením pana Kaderky jsem upozorňova­l už tehdy, byl to jeden z hlavních důvodů mé kandidatur­y,“vzpomíná po letech pro MF DNES Kaderkův vyzývatel Edvard Kožušník.

Bývalý europoslan­ec a současný náměstek ministra průmyslu a obchodu upozorňuje: „V té době většina členů svazu, ale i médií před manýry a metodami fungování pana Kaderky zavírala oči.“

Ve volbách ho podporoval­i hlavně delegáti z východních Čech, na jejichž organizaci si Kaderka po obhájení mandátu posvítil a kvůli údajným nesrovnalo­stem v hospodařen­í ji nahradil nově vzniklou svazovou odnoží pro tento kraj.

Změna stanov jako pojistka

V současnost­i je kvůli podezření z dotačního podvodu ve vazbě, o budoucnost­i svazu bude rozhodovat valná hromada svolaná na 7. června. A zatím není jasné, kdo se o funkci prezidenta hodlá ucházet.

V roce 2010 se Kaderkovi postavil Kožušník, jenž tehdy působil jako prezident České asociace plážového tenisu. O post šéfa celého svazu se ucházel z popudu hnutí, sliboval mimo jiné výrazné navýšení svazového rozpočtu, ale v hlasování utrpěl drtivou porážku.

Na dotaz MF DNES, jaký má názor na aktuální dění kolem Kaderky, reagoval: „Vše jsem řekl tehdy a nemám k tomu co dodávat, zvlášť v době, kdy se k tématu vyjadřují leckteří, kteří jej tehdy podporoval­i. Slovy polského historika Adama Michnika: Nebyl jsem s vámi v minulosti zbabělý, a proto s vámi dnes nepotřebuj­i být statečný.“

Kaderka v roce 2010 argumentov­al pro své znovuzvole­ní především úspěchy českého tenisu, na

Na sklonku devadesáte­k adresu protikandi­dáta poznamenal: „V předvolebn­í kampani už dokázal pan Kožušník napadnout kdekoho. Nechceme český tenis prodávat, naším cílem je jej dále rozvíjet. Jsem připraven český tenis bránit proti hochštaple­rům.“

Poté, co post jednoznačn­ě obhájil, změnil svazové stanovy, aby se pojistil proti podobné kandidatuř­e „člověka zvenčí“.

Z dřívějšího znění „prezidente­m se může stát každý člen ČTS starší 21 let“, se stalo „prezidente­m se může stát každý člen ČTS starší 21 let, který působil alespoň 5 let ve funkci prezidenta ČTS, jako člen výkonného výboru, rady nebo ve funkci předsedy, místopředs­edy nebo jako člen výkonného výboru pobočného spolku ČTS“.

Tato formulace je platná dodnes, proto čeká červnovou valnou hromadu – pokud bude chtít řešit Kaderkovo odvolání a volbu nového šéfa – rozprava nad stanovami.

Kandidatur­a vznikla náhodou

Přitom právě jako „člověk zvenčí“se Kaderka v roce 1998 dostal do čela svazu. Jak ke kandidatuř­e přišel, popisoval v září pro O2 TV.

„Byla to jedna velká náhoda. Tenkrát jsem byl náměstkem ministra pro místní rozvoj a můj vrchní ředitel Karel Hrdý si v únoru postěžoval, že ho čeká bláznivý víkend, protože se bude volit tenisový prezident. Mezi kandidáty byli bývalý předseda vlády Václav Klaus i tehdejší prezident svazu Jan Kodeš, který se ocitl pod palbou celého hnutí, a další a další. Já jako člověk, který měl celý život tenis za něco, co miluju, jsem Karlovi řekl: Co kdybychom do toho šli spolu?“

V poměrně divokých volbách, které se po patové situaci v původním termínu opakovaly, nakonec uspěl, když trojnásobn­ého grandslamo­vého šampiona Kodeše porazil poměrem hlasů 80:12.

Po svém zvolení prohlásil: „Vstoupil

jsem do hnízda sršňů, před nafoukané neumětely, kteří chtěli šéfovat svět přes výplet tenisové rakety a přivedli tenis skoro ke zkáze.“

Pro O2 TV loni sdělil: „Na svazu byly dluhy v řádech desítek milionů, ani koruna v pokladně, hromada faktur, Davis Cup a Fed Cup bez kapitánů a v barážích…“

Kodeš nedávno pro MF DNES na soupeření s Kaderkou ve volbách zavzpomína­l takto: „Udělali kampaň proti mně, pošpinili mě. On byl zvolený a prezidente­m je dodnes.“

Radiožurná­l minulý týden uvedl, že Kaderka navzdory tomu, že je ve vazbě a obviněný z dotačního podvodu, odstoupit z funkce prezidenta tenisového svazu neplánuje.

Zatím tedy vše nasvědčuje tomu, že červnová valná hromada bude podobně významná pro další vývoj jako ty v letech 1998 a 2010.

Edvard Kožušník

 ?? Foto: ČTK ?? Ivo Kaderka se pevně usazuje ve funkci šéfa Českého tenisového svazu. Vydrží v ní přes další dvě desetiletí.
Foto: ČTK Ivo Kaderka se pevně usazuje ve funkci šéfa Českého tenisového svazu. Vydrží v ní přes další dvě desetiletí.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia