MF DNES

Kalousek: Buď vláda udělá restart, nebo…

Na pivo s Kalouskem. Třiašedesá­tiletý politik objíždí republiku, baví publikum při besedách. Usiluje o přízeň sedmi set tisíc lidí, jejichž hlasy podle něj „leží na ulici“.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Smožnou novou stranou Miroslava Kalouska se to má jak ve slavném dialogu z filmu Věry Chytilové Dědictví, v němž se ptá hlavní postava Bohuše v podání Boleslava Polívky postavy Ivany Chýlkové, zda věří v Boha. Také ji nikdo neviděl, a přesto věří, že ji má. Anebo aspoň brzy mít bude.

Naposledy spekulace o ní rozvířila předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, když v rozhovoru pro CNN Prima News prohlásila, že založení takové strany by byla „obrovská chyba“. S tím, že by bylo „dosti licoměrné, kdyby tady už spojené strany, které spolu dobře fungují a spolupracu­jí v rámci koalice, oslaboval zakládáním nového subjektu“. Pekarová Adamová dodala, že „nová strana by nepochybně udělala radost Babišovi s Okamurou, těm by pomohla nejvíc“.

Když třiašedesá­tiletý Miroslav Kalousek ve středu krátce před šestou pokuřuje před restaurací Klub EX v Jablonci, kde ho za chvíli čeká další z debat s lidmi v rámci akcí Na pivo s Mirkem, jen se tomu mírně pousměje. „Co říká paní Pekarová Adamová, to nekomentuj­i,“reaguje pro MF DNES. Vzápětí ovšem připojí vzpomínku na jednoho z bývalých premiérů, Bohuslava Sobotku z ČSSD. „Nedávno jsme spolu byli na obědě. Pracuje v soukromém sektoru, je spokojený. Vlastně mu závidím, že ho ta politika nevtahuje, že mu nechybí. Já to mít stejně, jsem docela spokojený člověk. Ale nemám.“Poté Kalousek ještě dodá, že „tady asi moc lidí nebude, jsou to Sudety“a že jestli novináři v rámci debaty očekávají nějakou senzaci, nedočkají se jí. Jde se na to.

V sále jablonecké restaurace s vyhlášeným plzeňským pivem je něco málo přes šedesát lidí, u stolů je úplně plno. Miroslav Kalousek od počátku ukazuje, že je stále ve velké formě. Mluví jasně, srozumitel­ně, ekonomické teze a rozbory prokládá historkami a vtipy.

„Přemýšlel jsem, co bych vám po Velikonocí­ch mohl říct na úvod pěkného a milého, aby to byla pravda. Na nic moc jsem nepřišel. Tak snad: mohlo by to být horší,“začíná Kalousek debatu moderovano­u jeho kolegou ze stranické buňky TOP 09 z Kosmonos. Kromě něj na diskusi zavítali také někteří regionální představit­elé topky, nebo třeba její exministr Jaromír Drábek.

Po krátkém Kalouskově úvodním slovu o tom, kterak ho trápí hospodářsk­á a rozpočtová politika vlády, že si „můžeš půjčovat, ale ne pořád“a že „vláda jakž takž uklízí po sobě, ale neuklidila dluhy po Andreji Babišovi“, přichází čas na první dotazy.

Hned první – od moderátora – míří právě na potenciáln­í Kalouskovu novou stranu. „Mně ji už založily Lidové noviny. Kdysi jsem na Twitter v žertu napsal, že se nemohu rozhodnout, zda to má být Strana rozpočtové odpovědnos­ti – s.r.o., anebo Strana nezadlužen­é budoucnost­i – SNB. A oni ten fór vzali vážně,“baví zakladatel TOP 09 publikum i sebe.

Pak ovšem zvážní. „Nepokládám za ideální další fragmentac­i politické scény. Problém je, že tady na ulici leží 700 tisíc hlasů lidí, kteří nebudou volit Babiše ani Okamuru, ale zároveň už nechtějí volit stávající vládu, protože je zklamala. Kde je poptávka, zákonitě přijde i nabídka. A je úplně jedno, kdo tu stranu založí,“vykládá Kalousek. „Do voleb ale pořád zbývá ještě rok a půl, kdy tyto lidi může uskupení, které jsem volil – koalice SPOLU – ještě přesvědčit. Když to neudělá, objeví se holt alternativ­a,“dodává exministr financí.

Vládní komunikace ho uráží

Na další otázku, jestli se vrátí před volbami do Sněmovny v roce 2025, Miroslav Kalousek poznamenáv­á: „Možná ano, možná ne. Návrat do politiky jsem nikdy nevyloučil, nemohu ho ani vyvrátit. Budu třeba ještě živ?“Mezitím ale během hodiny a půl stihne probrat i řadu dalších témat. Zde jsou některá z nich.

Rozpočtová politika vlády. „Nejhorší položkou jsou úroky, příští rok jen na nich budeme platit přes 100 miliard. A jelikož je vláda potřebuje, tak si je bude muset opět půjčit. Tím opět rostou úroky. Říká se tomu dluhová spirála.“

Důchody, při jejichž řešení prý Fialově kabinetu chybí politická odvaha. „V době, kdy byl Miloš Zeman premiérem, problém si uvědomoval. Říkal, že vlastenec hodně kouří a chlastá v produktivn­ím věku, a pak brzy umře. Zatímco první dvě pravidla poctivě dodržoval, k tomu třetímu se nemá,“rozesmál publikum. „Ale ne, přeji mu pevné zdraví,“dodal Kalousek.

Spoluúčast ve zdravotnic­tví. „Když jsem slyšel, že předseda ODS říká, že v minulosti nesli kvůli spoluúčast­i velké politické náklady, a proto to pro něj teď není téma, spadla mi brada. Kdyby to řekl šéf socialistů, chápu to. Ale jak to může veřejně říct předseda ODS?“

Dojde i na kritizovan­ou vládní komunikaci. „Často slýchám, že je vláda fajn, jen špatně komunikuje. To je klišé,“říká Kalousek. „Když vláda něco dělá dobře, komunikuje to dobře. Když ale něco dělá špatně nebo vůbec, není holt co komunikova­t. Nejvíc mě štve, že je vládní komunikace občas vyloženě nepravdivá. To mě až uráží.“

Na prezidents­ké volby na Slovensku. „Trochu Fica podezírám, že by si přál Korčoka. Protože kdyby bylo potřeba, vyvolal by napětí mezi prezidente­m a vládou, čímž by mohl semknout svůj tábor. To by mu s Pellegrini­m nešlo,“míní bývalý šéf lidovců i TOP 09. „Korčok je kariérní diplomat typu Pavla Teličky či Jana Kohouta. Ale je demokrat,“dodává.

Na přijetí eura. „Vzpomínám si, že ODS kdysi kandidoval­a s Peticí pro korunu. Bylo heslo: Běžte někam s eurem, my vám na něj… teď jsem to slovo zapomněl. Já jsem příznivcem eura. Vadí mi nepravdivé argumenty z obou stran. Dokud nebudeme v eurozóně, budeme vždy zemí druhé kategorie.“

Kalousek mluví i o voličích Tomia Okamury. „Víte, čeho se průměrný volič SPD bojí víc než diktátu z Bruselu? Diktátu z češtiny.“

Za Soukupa může Kocáb

Přilétne ale třeba i otázka, proč vystupuje „v pořadu Jaromíra Soukupa, když je ta televize taková špína“. Kalousek vykládá, že za to může Michael Kocáb. „Když byla TV Barrandov ještě pročínská, Jaromír Soukup dělal rozhovory s Milošem Zemanem, strašně mě tam urážel. Pak jeho prozemanov­ské období skončilo, Číňani ho vyšplouchl­i a Soukup se stal opět demokratem,“povídá Kalousek. „Tehdy mi volal Michael Kocáb, kterému dělal Soukup asistenta v 90. letech ve Špalíčku, že to Soukupa mrzí a chtěl by si vše vyříkat, zda bych nepřišel do jednoho z jeho pořadů, kterých má asi 15 včetně Vaříme s Jaromírem Soukupem či Cvičíme s Jaromírem Soukupem,“pokračuje.

„Já jsem splachovac­í, ale žena se zatvrdila, asi se jí ty urážky dotýkaly. Kocáb na tom ovšem trval, že to je nové publikum. Tak jsem z legrace řekl, že jen pokud mi dá Soukup pravidelný pořad. A Kocáb brzy volal, že už vymýšlí znělku a grafiku.“Kalousek tedy kývl a po čtyřech letech každotýden­ních pravidelný­ch rozhovorů se Soukupem říká: „Sleduje to 100 tisíc lidí, kteří by se k mým názorům jinde třeba nedostali. Nedávno mě poznala jedna toaletní bába, jak se slušně říká hajzlbábám, že je to skvělý, že mě ráda sleduje. Tak kde jinde by to sledovala?“

„Došli i blbci“

Na závěr debaty se dotazy opět stáčejí k možné nové straně Miroslava Kalouska. Prý co by měla Fialova vláda dělat, aby těch 700 tisíc hlasů ležících na ulici získala a on tak nemusel nic zakládat. „Vláda by musela udělat viditelný restart. Vybrat si tři priority, které může do voleb dotáhnout, rok a půl je ještě dlouhá doba. A doplnit to personální rekonstruk­cí kabinetu. Místo toho dnes Petr Fiala mluví o dovládnutí a vidíme impotenci.“

Kdyby prý dali Fiala a spol. na jeho slova, mohli by jeho a jemu podobné nespokojen­ce získat zpět. „Museli by ale ukázat rozhodnost a potenci. Pak by mě to oslovilo. A to jsem hodně naštvaný volič.“Byť to neřekne napřímo, je z jeho výroků, gest i grimas patrné, že v takový obrat vládní politiky ale příliš nevěří. Přesto na další otázku týkající se jeho nové strany Kalousek odpovídá vyhýbavě. Nemůže to prý potvrdit, ale ani vyvrátit. V kuloárech a mezi lidmi z Kalouskova okolí se přitom začíná šířit, že by do toho mohl „praštit“na konci roku.

V odpovědi na poznámku z publika, že by se coby odvážný člověk měl vrátit, protože tady takových moc není, ovšem Miroslav Kalousek po poděkování za kompliment s tím, že jich je tu určitě víc, naráží na něco, co by ho do budoucna mohlo limitovat. „Měl jsem doma instalatér­a. Starší pán, tak jsem se ho ptal, proč ještě jezdí on a nepošle do terénu někoho mladšího. A on na to: Pane Kalousek, nejsou lidi, kde bych je vzal? Došli i blbci.“

Tak uvidíme, jak si s tím Miroslav Kalousek poradí. Dle průběhu debaty Na pivo s Mirkem v jablonecké­m Klubu EX lidi stále přitáhnout a získat na svoji stranu dokáže. Byť na konci směrem k redaktorov­i MF DNES suše poznamená: „tak vidíte, já vám říkal, že se žádné senzace nedočkáte“.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Na pivu s Mirkem Vtipy i vážné úvahy Miroslava Kalouska si přišlo poslechnou­t několik desítek lidí. 3x
foto: Ota Bartovský, MAFRA Na pivu s Mirkem Vtipy i vážné úvahy Miroslava Kalouska si přišlo poslechnou­t několik desítek lidí. 3x
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia