MF DNES

Kdo dosáhne na novou superdávku

-

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dokončil paragrafov­é znění nového zákona o sociálních dávkách. Příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě zaniknou a místo toho budou lidé žádat o jednu velkou dávku státní sociální pomoci.

„Chceme adresně pomoci v maximální míře. A hlavně zjednoduši­t žádání pro klienta, ale i pro úředníky. Velká spousta dat bude obíhat digitálně,“zdůraznil Jurečka.

Včera představil detaily včetně toho, s jakým majetkem ještě lidé budou moci o dávky žádat. Vždy se bude posuzovat majetek celé rodiny, stejně jako schopnost všech členů pracovat. Výše dávky by se měla odstupňova­t podle příjmu a pracovní aktivity. Odstranit se mají body zlomu, kdy člověk při překročení výdělku o korunu pomoc od státu ztrácí. Podpora by se měla lišit pro domácnosti s příjmem do 1,43násobku životního minima a nad něj. Horní hranicí je čtyřnásobe­k životního minima.

Jak to bude

Pokud bude rodina žádat o novou dávku, budou u ní úředníci dělat takzvaný příjmově-majetkový test. Podle Ivy Merhautové, vrchní ředitelky sekce sociálního pojištění a nepojistný­ch dávek, budou například moci dva dospělí v rodině mít dvě auta. Rodina může také vlastnit dům nebo byt a jednu další nemovitost určenou k rekreaci. Tu ale jen dočasně po dobu tří let. A posuzovat se budou i úspory, čtyřčlenná domácnost může mít 350 tisíc korun. „Rozhodně nebudou trestány ty rodiny, které si šetří třeba na zateplení nebo nová okna,“zdůraznila.

Tři klíčové měsíce

Příjmy se budou vykazovat za tři poslední měsíce. Lidé sepíšou čestné prohlášení, ale úředníci mohou také nahlížet do bankovních účtů. Stavební spoření nebo důchodové připojiště­ní se posuzovat vůbec nebudou a lidé si tak mohou spořit.

Podle Aleny Zieglerové z Institutu pro sociální inkluzi je majetkový test nastavený velkoryse. A nová pravidla pro žádání o pomoc i podle ní opravdu celý proces zjednoduší. Přesto návrh počítá s pravidly, která jí vadí a považuje je za kontraprod­uktivní. „Například pravidlo, že rodina přijde o peníze ve složce určené na dítě, když žák nechodí do školy. To je trestání dětí za chyby rodičů. Nepamatuje se ani na lidi v exekucích nebo insolvencí­ch. Přestože se státu jednoznačn­ě vyplácí, když tito lidé legálně pracují a nejsou v šedých zónách,“poukázala Zieglerová.

Podle Jurečky by nová superdávka měla pracovat zhruba se stejným objemem peněz jako dosavadní čtyři jednotlivé. Změnit by se mělo pouze zacílení. Za jedenáct loňských měsíců vydal stát na dávkách přes 26 miliard korun.

Nová dávka státní sociální pomoci bude mít čtyři součásti. Pracovní bonus, dítě, bydlení a živobytí. Mohou být různě nakombinov­ané. Pracovní bonus je úplná novinka. Zvýhodňuje snahu rodiny o zapojení se do pracovního procesu. Jurečka zdůraznil, že pokud bude někdo z rodiny znevýhodně­ný třeba kvůli věku nebo postižení, pracovní aktivitu po něm stát nebude vyžadovat.

Návrh zamíří příští týden do meziresort­ního připomínko­vého řízení. Jurečka předpoklád­á, že platný by mohl být v příštím roce. Na přechod ze starého na nový systém chce vyhradit asi půl roku. (mls)

 ?? ?? Ministr přibližova­l novinku. Archivní foto: R. Vebr, MAFRA
Ministr přibližova­l novinku. Archivní foto: R. Vebr, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia