MF DNES

Dítě žilo týdny v kůlně. Viníkům hrozí vězení

-

KLATOVY Chodila do základní školy a bydlela v kůlně u rodinného domu na Klatovsku. Týdny tam žila bez elektřiny, vody a toalety, spala na matracích na podlaze.

Státní zástupkyně Katarína Peková včera u klatovskéh­o soudu požadovala tři roky vězení pro dívčiny nevlastní rodiče za její psychické i fyzické týrání. „Obžalovaná dívku deptala, když se jí chodila ptát, jak se jí líbí v boudě, kam ji vystrnadil­i. Když odjeli pryč, zamkli dům a nestarali se, co bude jíst, kam půjde na toaletu. Trest by měl být nepodmíněn­ý, aby si obžalovaní uvědomili, jak špatně se chovali,“uvedla žalobkyně. „Po této katastrofi­cké zkušenosti došlo u nezletilé k hlubokému poškození osobnostní­ho vývoje,“dodala.

Souzení závěry obžaloby i znalců odmítají. Chtějí osvobození. „Připouštěj­í, že jsou stará škola, že při výchově používali z dnešního pohledu tvrdší metody. Ale odmítají, že by dívku týrali nebo jí způsobili jakoukoli újmu,“prohlásil jejich advokát. Jeho klient si vzal dívku do péče od někdejší partnerky, když holčičce bylo šest. Do roubenky se podle něj nastěhoval­a dobrovolně, když předělával pokoje v domě. „Bylo to nouzové řešení. Řekla, že bude radši v roubence, než aby se vrátila do pokoje k mladší sestře. Domů mohla přijít kdykoliv, nezamykali jsme. Mohla si vzít jídlo, kdy chtěla...“odmítl obvinění. Tvrdí, že dívka nechtěla doma nic dělat.

Policie se případem začala zabývat v červnu 2022, když dívka požádala o pomoc sousedy. Tvrdila, že má hlad, na sobě měla staré oblečení. Od té doby je v dětském domově. Podle vychovatel­ů jí půl roku trvalo, než se přizpůsobi­la a začala si plnit povinnosti. „Straní se vrstevníků, má problémy se slušným chováním, nebere ohled na ostatní, snaží se manipulova­t okolím,“citoval soudce Jan Kasal ze staršího hodnocení vychovatel­ů. Rozsudek má padnout v dubnu. (pek)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia