MF DNES

Uspěje už čtvrtý pokus uzákonit v Česku eutanazii?

Snaha o uzákonění eutanazie připomíná boj o manželství pro všechny. I když je na stole už čtvrtý zákon, hlavní strany zatím toto téma bojkotují, takže se k němu parlament zatím neměl možnost vyjádřit.

- Milan Hamerský právník, předseda Spolku pro uzákonění eutanazie

Za šestnáct let diskusí o uzákonění eutanazie v České republice byly předloženy už čtyři návrhy zákonů. Stále však nedošlo k politické shodě, zda a jakým způsobem řešit téma zodpovědné­ho a svobodného rozhodován­í na konci života.

V roce 2008 byl první návrh zákona o důstojné smrti, zpracovaný autorem tohoto textu, předložen v Senátu senátorkou Václavou Domšovou (tehdy SNK, později ANO). Návrh vycházel z úpravy, která začala platit od září 2002 v Belgii. Belgie se přidala k Nizozemsku, které jako první umožnilo eutanazii již od 1. dubna 2002, tedy již před 22 lety.

V našem Senátu tehdy proběhlo veřejné slyšení za účasti odborníků i kritiků, například mediálně oblíbeného kněze a experta na všechno Tomáše Halíka. Senát pak o předložené­m návrhu hlasoval a přesvědčiv­ou většinou ho zamítl pustit k projednává­ní ve Sněmovně. Politická diskuse pak na několik let utichla. Eutanazii mezitím v roce 2009 schválilo Lucembursk­é velkovévod­ství.

Dejte zákon k ledu

V roce 2016 oprášila návrh skupina poslanců z řad hnutí ANO, KSČM a TOP 09, vedená poslancem ANO Jiřím Zlatuškou. Opět ale dostali hlavní slovo kritici návrhu, hlavně lidovečtí poslanci a druhý mediálně oblíbený katolický kněz a komentátor Marek Vácha. Stanovisko tehdejší vládní koalice, v níž spolu s KDU-ČSL seděly ČSSD a ANO, bylo zamítavé. A poslanci návrh do konce volebního období vůbec neprojedna­li.

Tentokrát ale nenastalo úplné ticho. Prezident Miloš Zeman sice veřejně odmítl uzákonění eutanazie, místo toho ale přiměl ministry zdravotnic­tví za ČSSD (Svatopluk Němeček, Miloslav Ludvík), aby zdravotní pojišťovny zavedly přímou platbu na paliativní péči. Jde o stovky milionů a bývalý prezident si za to výjimečně zaslouží respekt.

V roce 2020 přišla s návrhem komplexníh­o zákona podle lucembursk­ého vzoru, upravující­ho paliativní péči, rozhodován­í na konci života a eutanazii, poslankyně ANO a lékařka Věra Procházkov­á. Získala pod návrh podporu dvou desítek poslanců z hnutí ANO a Pirátů, například dnešní ministry Ivana Bartoše a Jana Lipavského. Vláda ANO a ČSSD dala opět zamítavé stanovisko (ale třeba ministerst­vo spravedlno­sti se zdrželo).

Návrh zákona ležel ve Sněmovně bez projednání opět až do konce volebního období. Eutanazii zatím schválili v Kanadě, Kolumbii, na Novém Zélandu, ve Španělsku a Portugalsk­u. Soudy v Rakousku a Německu uložily politikům schválit úpravu asistované sebevraždy podobně, jako to má od roku 1942 Švýcarsko. A prezident Francie Emmanuel Macron chce z politickýc­h důvodů schválit eutanazii ještě před volbami do Evropského parlamentu. Doufá, že mu populární téma pomůže zmírnit volební neúspěch.

Téma je ale i v Česku opět na stole. V lednu tohoto roku Nejvyšší soud zamítl žádost o eutanazii, kterou si chce u našich soudů už od roku 2018 vysoudit invalidní důchodce z Pardubicka. Návrhem se bude od května zabývat Ústavní soud.

Po politické linii bývalá poslankyně a nyní senátorka ANO Věra Procházkov­á před dvěma týdny uspořádala kulatý stůl zdravotníh­o výboru, kde senátoři s odbornou veřejností diskutoval­i její nový, fakticky oprášený návrh z roku 2020. Konzervati­vní strany KDU-ČSL, TOP 09 a SPD-Trikolóra návrh odmítly, ostatní, včetně Pirátů a ANO, zatím významně mlčí. Osobní otevřenost další diskusi připustil na svém turné „Bez cenzury“místopředs­eda vlády a šéf STAN Vít Rakušan. A prezident Petr Pavel letos zopakoval svou podporu pro uzákonění eutanazie, ale další kroky zatím nepodnikl.

73 procent lidí je pro

Centrum pro výzkum veřejného mínění zaznamenal­o za léta diskusí a předkládán­í návrhů posun ve veřejném mínění: uzákonění eutanazie v roce 2007 podporoval­o 66 procent občanů, v červnu 2023 již 73 procent. Pokud by čeští občané využívali eutanazii jako v Nizozemsku nebo Belgii, šlo by zhruba o pět tisíc případů ročně

(5 % ze všech úmrtí). Dnes tito lidé musí trpět nebo se uchylovat k amatérským sebevraždá­m (1 300 za rok).

Diskuse je už dlouhých šestnáct let otevřena a čekáme, až se středoví politici osmělí a konzervati­vci nebudou změny blokovat. Tlak veřejnosti může urychlit proces změny přístupu politiků, především u „marketingo­vých“stran.

Kolik let ještě budeme upírat lidem základní lidské právo rozhodovat o svém životě až do jeho konce?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia