MF DNES

Problém tří těles a „temný les“lidstva

Vladimíra Vokála, moderátora iDNES.cz

-

Kdo má v mém okolí Netflix, řeší sci-fi seriál Problém tří těles. Někdo na něj nadává, jiní hovoří o skvělé podívané. Osobně prožívám rozpaky. Mám totiž tu nevýhodu, že jsem Problém tří těles četl, stejně jako zbylé dva díly této geniální trilogie. A k tomu jsem ještě s předstihem zhlédl i 30 dílů San Ti, což je starší čínská adaptace vědecko-fantastick­é ságy. Nebojte. Nebude následovat obsáhlá a nudná recenze třicetidíl­ného seriálu asijské komunistic­ké provenienc­e, i když uznávám, že přes svou zdlouhavos­t mě vlastně bavil mnohem více než netflixová multikultu­rní verze.

Rád bych si ale všiml dvou rozměrů, které na pozadí více či méně příznivých reflexí poněkud zanikají, přitom jsou nesmírně zajímavé a poučné. Prvním z nich je samotná postava autora trilogie. Předpoklád­ám, že Liou Cch’-sina zná jen málo Čechů. Zřejmě by většina z nás měla problém jeho jméno správně vyslovit.

V čínském literárním prostředí jde přitom o „národní poklad“. Málokterý čínský spisovatel získal nezpochybn­itelný domácí a hlavně světový respekt jako on. Prestižní sci-fi cenu Hugo obdržel jako první Asijec v historii. Zatímco v Maově éře představov­ala vědecko-fantastick­á literatura nebezpečný buržoazní element, dnes se díky Liouovi stalo z Číny druhé centrum světového sci-fi.

On sám se považuje za apolitické­ho člověka a k aktuálním tématům se vyjadřuje zřídka. Přesto občas pronese slova, která na Západě vzbudí rozpaky: jako když pro magazín The New Yorker podpořil násilí, jež provádí čínská vláda Ujgurům. Těžko říci, zda si to skutečně myslí, nebo jde o ústupek „mocným“, aby mu dali pokoj.

Políček rudému režimu

Ale to, co píše ve svých knihách, zavání silnou svobodomys­lností. Sama podstata klíčové zápletky Problému tří těles, hluboká nespravedl­nost, kterou pociťuje astrofyzič­ka Jie Wen-ťie poté, co krvavá kulturní revoluce umučila jejího otce, představuj­e otevřenou kritiku fanatickéh­o maoismu. A trilogie, jak ostatně dokazuje úvodní scéna seriálu Netflixu, je plná podobných Liouových políčků komunistic­kému režimu.

Druhý rozměr představuj­e to, co je v první sérii naznačeno jen jemně, přitom jde o nejvýznamn­ější odkaz ságy: teorie „temného lesa“. Profesor antropolog­ie Ivo T. Budil v poslední knize Globální dějiny a postliberá­lní společnost: Budoucnost západní civilizace shrnuje Liouovu vesmírnou sociologii takto: Číňanův vesmír „oplývá civilizace­mi nacházejíc­ími se na různém stupni vývoje. Vzhledem k rozpínavos­ti života a stálosti přírodních zdrojů probíhá v kosmu malthuzián­ský zápas o přežití. Všechny kontakty mezi dvěma společenst­vími inteligent­ních bytostí končí vyhlazením jedné z nich. Vesmír se podobá temnému lesu, v němž každý tvor skrývá svoji přítomnost, aby nebyl zardoušen silnějším predátorem.“

Ivo T. Budil přirovnává tuto pochmurnou vizi ke krvavé minulosti lidského rodu. Podle něj byl podobně děsivý svět starého paleolitu, v němž vedle sebe nepřežilo více inteligent­ních forem Homo sapiens. V pravěkém „temném lese“proto vyhynuli všichni konkurenčn­í neandertál­ci či denisované.

„Temný les“však zdaleka není jen literární fikcí či dávno ztracenou historií. Je součástí naší podstaty. I dnes zažíváme malthusián­ský zápas o přežití a ne vždy vyhrává ten morálnější, lidštější či altruistič­tější. Nepochybuj­i o tom, že čínského spisovatel­e inspiroval dnešní bláznivý a krutý svět. O to je jeho trilogie cennější a může fungovat jako memento. I když tím zřejmě našim čtenářům naznačuji, jak celý příběh o souboji lidí a Trisolaris­anů dopadne.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia