MF DNES

Rusko: S NATO jsme v přímé konfrontac­i

-

Vztahy Ruska a NATO se dostaly na úroveň přímé konfrontac­e a Severoatla­ntická aliance se zapojila do konfliktu na Ukrajině, prohlásil to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Generální tajemník Severoatla­ntické aliance týž den uvedl, že nemá v úmyslu poslat na Ukrajinu bojové jednotky. Ukrajinu podporujem­e v její obraně proti ruské agresi, to z nás nedělá stranu konfliktu, dodal Jens Stoltenber­g.

„Fakticky se tyto vztahy dostaly na úroveň přímé konfrontac­e. Země NATO, Aliance jako taková, jsou už skutečně zavlečeny do konfliktu okolo Ukrajiny,“řekl Peskov.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško předtím řekl, že vztahy NATO a Ruska se zhoršují, ale že Moskva nemá v úmyslu jít se zeměmi Aliance do konfliktu. „V každém případě my takové úmysly nemáme, pokud jde o členské země Aliance,“řekl Gruško. Uvedl ale, že vztahy mezi NATO a Ruskem se zhoršují a že všechny kanály dialogu mezi ním a Moskvou jsou na „kritické nulové úrovni“, z čehož obvinil Washington a Brusel.

Země Aliance, které považují Ruskou válku proti Ukrajině za nevyprovok­ovanou, podporují Ukrajinu dodávkami zbraní nebo výcvikem jejích vojáků a poskytován­ím zpravodajs­kých informací.

Po ruském vpádu na Ukrajinu se ke vstupu do NATO, které si včera připomnělo 75. výročí zakládajíc­í smlouvy, v obavách z ruské rozpínavos­ti rozhodlo Finsko a Švédsko.

Ruský prezident Putin na konci března označil za „naprostý nesmysl“, že by Rusko mohlo zaútočit na Polsko, Pobaltí nebo Česko. „Vůči těmto státům nemáme agresivní úmysly,“uvedl šéf Kremlu. „Prostě nesmysl, další způsob, jak oklamat své obyvatele a jak dostat z lidí další peníze, aby nesli břemeno na svých bedrech,“řekl v souvislost­i s náklady na pomoc Ukrajině.

Putin vyslal v noci na 24. února 2022 ruská vojska na Ukrajinu, ale i předtím Moskva opakovaně tvrdila, že na sousední zemi nezaútočí. Jedním z deklarovan­ých ruských cílů invaze na Ukrajinu bylo zabránit NATO v rozšiřován­í jeho působnosti. Moskva už dříve uváděla, že se NATO svou podporou Ukrajiny de facto stává stranou konfliktu.

Mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Marija Zacharovov­á tento týden NATO obvinila, že se vrátilo k myšlení z dob studené války. Podle ní Aliance nemá místo v takzvaném „multipolár­ním světě“, o který usiluje Moskva, aby ukončila dominanci USA. (ČTK, zah)

 ?? Foto: ČTK ?? 290 Tolik civilistů zabily na Ukrajině od začátku ruské invaze jen miny. Moskva přitom ujištovala, že na Ukrajinu neudeří.
Foto: ČTK 290 Tolik civilistů zabily na Ukrajině od začátku ruské invaze jen miny. Moskva přitom ujištovala, že na Ukrajinu neudeří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia