MF DNES

Nejlahodně­jší ořechy prý dozrávají v Piemontu

- — (man)

VNěmecku a ve Francii symbolizov­aly její větévky manželské blaho a plodnost, ve starověkém Římě nosily štěstí a keltští druidové používali lískové hůlky, aby nahlédli do budoucnost­i. Prý i Mojžíš se na čtyřicetil­eté pouti do země zaslíbené opíral o hůl z lísky.

Archeologo­vé našli statisíce opražených skořápek lískových ořechů i v kupě smetí na Hebridech. To je toho, že? No jo, jenže odpadky byly staré devět tisíc let. Když uvážíme, že slavný Ötzi z Alp s sebou také táhl tlumok z lískového roští, není pochyb, že jsou tyto keře a plody s lidským pokolením svázány odjakživa. Nebo přinejmenš­ím od neolitu.

Byť naši předci neměli k dispozici precizní laboratorn­í metody ani nutriční tabulky, intuitivně poznali, jak moc jsou lískové ořechy výživné: obsahují totiž pětinu cukrů, nepatrně méně bílkovin a hlavně 60 procent „zdravých“tuků s vysokým podílem mononenasy­cených mastných kyselin. Profesorka Rachel Brownová z Univerzity Otago na Novém Zélandu ve své studii dokonce potvrdila, že nějakých 50 gramů lískových ořechů denně dokáže povzbudit kardiovask­ulární systém. Nesmějí být samozřejmě utopeny v tučném a sladkém krému, ale pěkně čerstvé, jen opražené, aby byly lépe straviteln­é. Obsahují mocné zásoby vitaminu B3, B6, E i kyseliny listové a také hořčíku, fosforu, manganu, draslíku či zinku.

Sady lískových keřů sice najdete téměř po celém světě, ale ty nejlepší z nejlepších se prý rodí jenom na severu Itálie – v Piemontu. Jsou kulaté, voňavé, jemné, sladké a mají nejen vysoký podíl omega-3 a omega-6 mastných kyselin, ale také pro Čechy mile znějící jméno: Tonda Gentile Trilobata. V roce 1993 získala tato odrůda dokonce certifikát IGP (Indicazion­e Geografica Protetta) neboli chráněné zeměpisné označení.

Nejde ovšem pouze o odrůdu, ale také o způsob pěstování a především sklizně. Kdepak, žádné průmyslové otrhávání plodů! Pěstitelé musí počkat, až ořechy na přelomu léta a podzimu dozrají a dobrovolně se poroučejí na zem. Teprve potom z nich prý bude oříškový krém nejlahodně­jší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia