MF DNES

Protokol testu

-

● Aktuální test jsme zaměřili na srovnání lískooříšk­ových pomazánek, jejichž celosvětov­ým „etalonem“je Nutella od společnost­i Ferrero. Především její cena v Česku a zahraničí se stala na konci minulého roku populárním tématem.

● Test platila MF DNES ze svého rozpočtu. Jednotlivé vzorky stály od 47,90 do 199 Kč za balení (200 až 600 gramů). Nutella v Německu stála v přepočtu zhruba 83 Kč (450 g), v Itálii 121 Kč (600 g) a v Polsku 88 Kč (350 g).

● Do testu jsme na začátku zařadili šestnáct vzorků lískooříšk­ových krémů, čtyři z toho byly Nutelly nakoupené v Česku, Polsku, Německu a Itálii. Protože dvě pomazánky, česká a polská, byly vyrobeny v závodě v Belsk Duży a v testu dopadly prakticky stejně, uvádíme jen výsledky pro vzorek pořízený u nás.

● Mezi dvanácti dalšími vzorky, které jsme koupili v obchodní síti (Lidl, Billa, Kaufland, Penny Market) i na internetu (Košík.cz, Rohlik.cz, Alza.cz, Mixit.cz), byly zastoupeny privátní i luxusní značky, pomazánky vyráběné průmyslově ve velkém, v malých sériích i z bioprodukc­e. Hlavním kritériem pro jejich výběr byl minimálně 13procentn­í podíl lískových oříšků či ořechové pasty, tak jako je tomu v Nutelle. Zároveň musel krém obsahovat kakaový prášek a mléko – v testu tedy chybí výrobky pro vegany, kterých je na trhu také mnoho.

● Protože oříškové pomazánky mají podobné složení i nutriční hodnoty a jedná se o sladkost, která by se měla v jídelníčku objevit výjimečně, bylo cílem testu najít nejchutněj­ší vzorek. Proto se pořadí opírá jen o senzorické hodnocení: 17 dospělých anonymně posuzovalo vůni, roztíratel­nost, texturu či intenzitu chutí, 10 dětí se soustředil­o na chuť krémů. U vzorků sice uvádíme obsah tuku a cukru v porci, která odpovídá 15 gramům, na pořadí ale hodnoty nemají vliv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia