MF DNES

Pohádka o pokladu z lískového keře

- — (man)

Ne, nemohou za to Římané, Sumerové, starověcí Egypťané, Keltové ani Aztékové. V tom, že po večerech hřešíme u seriálů s lžicí a sklenicí oříškové pomazánky, má prsty Napoleon Bonaparte.

Nebýt jeho kontinentá­lní blokády na počátku 19. století, mohli jsme možná krotit mlsnou zdravěji. Jenže aby prchlivý Korsičan „vyhladověl“nepřátelsk­ou Británii, zakázal Evropě obchodovat s jejími koloniemi, čímž ji připravil o kávu, třtinový cukr či kakao a přiměl naše předky vymyslet třeba řepný cukr, cikorku a na severu Itálie dostupnějš­í náhražku čokolády z lískových ořechů. Těch měli v Piemontu, oblasti okolo Turína, odjakživa plno.

Tenhle bohulibý vynález, který piemontští cukráři dál zušlechťov­ali a zdokonalov­ali, získal jméno gianduja. Za názvem se přitom skrývala slušná porce ořechů i jisté mazanosti: Gianduja je totiž jednou z postav v komedii dell’arte i rozverná maska, jež na turínském karnevalu zosobňuje Piemont. Když tedy nechali cukrářští mistři roku 1865 rozdávat rozjařeným hostům masopustu tabulky gianduji z rukou Gianduji, zachovali se obzvlášť vychytrale. Jako by se poučili v příručkách moderního marketingu.

Tomu prostě nešlo odolat! Bylo to skutečné terno, rozhodně na tehdejší poměry, byť o celosvětov­ém úspěchu ještě nemohla být ani řeč.

Ten si připsal až místní cukrářský rod Ferrerů. Pokud vám tohle jméno něco připomíná, není to podobnost čistě náhodná. Byli to oni, zakladatel­é cukrovinko­vého impéria z města Alba, proslulého vínem, broskvemi, lanýži – a Nutellou.

V příběhu fenomenáln­ího úspěchu Ferrerovy ořechové pasty se přitom opět vynořují známé historické kulisy: válka, tentokrát však druhá světová, nedostatek ingredienc­í, jako je kakao, a hlavně mimořádná vynalézavo­st, již prokázal Pietro Ferrero, když se rozhodl udělat z gianduji svůj majstrštyk.

V dílně na via Ratazzi v Albě roky tříbil směs kakaa, ořechů, oleje a melasy, až se balíčky Giandujot proslavil – a roku 1949 vyčerpáním zemřel. Naštěstí se jeho díla a slibně se rozvíjejíc­í továrny ujali bratr Giovanni a syn Michele, kteří o dva roky později uvedli na trh SuperCremu: z tuhé hmoty vyrobili o poznání jemnější a snadno roztíratel­nou pastu. Co následoval­o pak, byla taková vlašská variace pohádky o lískových oříšcích. Když roku 1964 dostal krém hebkou a vláčnou konzistenc­i a globálně srozumitel­né jméno Nutella, ukázalo se, že společnost Ferrero sice nenašla v ořeších z piemontský­ch svahů Popelčiny svatební šaty, zato poklad. A pořádný!

Jak se navíc zdá, je nejspíš nevyčerpat­elný, protože další a další generace dětí propadají vábení sladkého italského krému. Tudíž se žádný konec téhle pohádky, ať dobrý, či ještě lepší, v nejbližší době určitě nechystá...

 ?? Foto: fr.wikipedia.org ?? Rozverný Gianduja
Foto: fr.wikipedia.org Rozverný Gianduja

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia