MF DNES

Demolice za pět dvanáct

Část Libeňského soumostí byla už v tak špatném technickém stavu, že se konstrukce začala hroutit už při středeční přípravě na její bourání.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

LIBEŇ Jen na uzavřenou část Libeňského soumostí dělníci sáhli, stalo se to, čemu chtěli jeho uzavřením předejít. Po jejich drobném zásahu se beton začal bortit. Až tak daleko to došlo s takzvaným inundačním mostem, který je tvořený obloukem mezi ulicemi Štorchova a Voctářova poblíž Palmovky, a s jehož bouráním silničáři začali už ve středu.

„Ten most je opravdu ve velmi špatném stavu, dlouhodobě do něj zatékalo a nebyla v něm pořádná izolace. Jen dělníci začali pracovat bouracími kleštěmi na oblouku, tak došlo ke kolapsu celé konstrukce. Je totiž z prostého betonu, a proto je velmi nestabilní,“sdělil včera při zahájení demolice Josef Richtr, náměstek generálníh­o ředitele Technické správy komunikací (TSK).

Nejasný vývoj oprav

Inundační most uzavřeli silničáři pro veškerou dopravu už v polovině ledna poté, co při pravidelné kontrole zjistili, že se jeho stav výrazně zhoršil. To zkomplikov­alo především tramvajovo­u dopravu, jelikož úsek nelze přes koleje objet.

Město později umožnilo tramvajím přejíždět přes část mostu přes Vltavu a těsně za řekou využívají obratiště u zastávky Libeňský most. Odtud jezdí náhradní autobusová doprava na Palmovku.

Pro auta bude oblast průjezdná až do té doby, než se dělníci pustí do opravy mostu nad řekou. Stejně tak budou moci do té doby zajíždět tramvaje z Holešovic na dočasné obratiště na druhém břehu Vltavy.

Celé Libeňské soumostí se skládá z šesti mostů. V průběhu dubna a května půjde k zemi kromě momentálně bourané části i úsek přes Štorchovu ulici, tedy až k tramvajové zastávce Libeňský most.

„Na prázdniny je potom v plánu demolice mostu přes Voctářovu ulici. Ta přinese uzavírku této silnice, a tak se s ní musí počkat až po hokejovém šampionátu,“uvedl Richtr.

Demolice celé části nad Rohanským ostrovem by měla být hotová v září letošního roku. Následná stavba nové konstrukce potrvá dva roky. Není však jisté, zda na podzim začne.

Bourací práce jsou totiž také to jediné, na co mají zatím silničáři povolení. Proto prozatím nelze říct, kdy se začne stavět pevninská část ani hlavní most přes řeku. Kvůli plynulému postupu magistrát doufá, že povolení na stavbu v případě již bourané části získá do podzimu a pro druhou etapu do konce letošního roku. „Ideální by bylo, aby obnova mostu přes Vltavu začala co nejdříve, aby byl překryv mezi dvěma etapami pokud možno co největší, protože tramvaje neprojedou z Manin na Palmovku, dokud nebude hotový celý most,“zdůraznil náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Dodává také, že s provizorní konstrukcí pro jízdu tramvají se nepočítá. Město má podle něj vymyšlené objízdné trasy a chce uzavření hlavního mostu zkoordinov­at s dalšími plánovaným­i výlukami, především v Praze 7. Dočasný most, který vznikne, bude sloužit pěším, cyklistům a povedou tudy inženýrské sítě.

Zbudou jen pilíře

Město posvěcení stavebního úřadu už původně mělo pro celé soumostí. Koncem loňského roku ale museli architekti projekt výrazně

přepracova­t a požádat o takzvané povolení změny stavby před dokončením.

Most přes řeku, který je historicky cenný a o jehož záchranu dlouhodobě usiloval především bývalý náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), se nakonec ukázal být ve výrazně horším stavu a bude nutné nahradit celou mostovku replikou, takže původní zůstanou pouze pilíře.

V mezičase navíc Evropská komise přijala normy, které zakazují opravovat stavby z prostého betonu, u kterých není možné posoudit, v jakém stavu se skutečně nacházejí.

„V případě přemostění přes Vltavu od architekta Pavla Janáka jsme se v maximální možné míře snažili zachovat vizuální styl, tak jak ho Pavel Janák zamýšlel,“sdělil Petr Tej, architekt a spoluautor studie.

V případě mostu nad Rohanským ostrovem už aktualizov­aná studie počítá s výraznou proměnou. V oblouku pod mostem se bude nacházet nový veřejný prostor zahrnující náměstí, kavárny a další služby.

Libeňský most vznikal mezi roky 1924 a 1928 a k jeho otevření došlo u příležitos­ti 10. výročí vzniku Českoslove­nska. Od svého dokončení nikdy neprošel generální rekonstruk­cí.

 ?? Foto: R. Vebr, MAFRA ?? Srovnat se zemí Včera silničáři zahájili demolici části Libeňského mostu. Jeho konstrukce se začala bortit už při přípravách.
Foto: R. Vebr, MAFRA Srovnat se zemí Včera silničáři zahájili demolici části Libeňského mostu. Jeho konstrukce se začala bortit už při přípravách.
 ?? ?? Veřejný prostor V oblouku pod Libeňským mostem vznikne mimo jiné i nové náměstí, kavárny a další služby. Vizualizac­e: MHMP
Veřejný prostor V oblouku pod Libeňským mostem vznikne mimo jiné i nové náměstí, kavárny a další služby. Vizualizac­e: MHMP
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia