MF DNES

Maratonci dočasně zpomalí sobotní dopravu

-

PRAHA Pražský půlmaraton v sobotu 6. dubna omezí automobilo­vou i městskou hromadnou dopravu především v centrální části města. Na trase závodu bude zakázané parkování. Na trať 24. ročníku 1/2Maratonu Praha vyběhne zhruba 15 tisíc běžců.

Start i cíl a také zázemí půlmaraton­u budou nově na Bubenském nábřeží vedle Holešovick­é tržnice. Začátek je naplánovan­ý na 10.00, konec se předpoklád­á kolem 13.00. Trasa závodu vede městskými částmi Praha 1, 2, 5, 7 a 8 zejména v blízkosti Vltavy.

„V dotčené oblasti bude už v předstihu platit zákaz parkování. Trasa závodu totiž musí být s ohledem na bezpečnost běžců zcela uvolněna, proto v případě, že vozidla na místě zůstanou, budou odtažena,“upozornil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Dopravní uzavírka v okolí startu a cíle na Bubenském nábřeží od ulice Komunardů k Argentinsk­é a v ulici Komunardů mezi Bubenským nábřežím a Jateční potrvá od pátku 5. dubna od 6.00 do sobotních 18.00. V době půlmaraton­u bude policie postupně uzavírat ulice a křižovatky, kudy závodníci poběží. „Uvolněny budou v co nejkratším čase,“doplnil mluvčí.

V Praze 1 se uzavírky týkají komunikací Čechův most, náměstí Curieových, ulice 17. listopadu, náměstí Jana Palacha, Křižovnick­á, Smetanovo nábřeží, most Legií, Masarykovo nábřeží, Národní, 28. října, Na Příkopě, Celetná, Staroměsts­ké náměstí, Pařížská, Dvořákovo nábřeží, nábřeží Ludvíka Svobody a Těšnovský tunel.

Změny tras a další omezení provozu městské hromadné dopravy se dotknou 17 linek tramvají a tří linek autobusů.

„Dopravu v centru zajistí především linky metra, které budou dle přepravní poptávky případně kapacitně posíleny,“uvedl na webu dopravní podnik.

Zájemci o další informace mohou vedle webu závodu a dopravního podniku využít také telefonní infolinky. Do dopravního podniku se dovolají na číslo 296 191 817, navíc do pátku je od 9.00 do 18.00 k dispozici bezplatná dopravně-informační linka 800 165 102. V den závodu bude mezi 08.00 a 14.00 fungovat linka 800 100 991. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia