MF DNES

Masakr hvězd Tour. A závažné komplikace

- — Tomáš Macek

Obhájce titulu Vingegaard proti Pogačarovi, Evenepoelo­vi a Rogličovi. Strhující souboj současných cyklistick­ých velikánů na Tour de France, poprvé v takto kompletním složení, měl být tahákem letošní cyklistick­é sezony. Ale bude?

Tři z nich leželi včera při závodě Kolem Baskicka na zemi.

Byl to doslova obraz zmaru. Hromadný pád ve sjezdu 35 kilometrů před cílem etapy postihl dvanáct jezdců a mezi nimi právě i Vingegaard­a, Evenepoela a Rogliče.

Dánský dvojnásobn­ý vítěz Tour poté ležel dlouhé minuty na zemi bez hnutí, než byl ve stabilizov­ané poloze odnesen na nosítkách do sanitky. Po vyšetření v nemocnici přišla diagnóza: zlomeniny klíční kosti a několika žeber.

Remco Evenepoel, šampion předloňské Vuelty, se s bolestivou grimasou ve tváři držel za pravou ruku a vše nasvědčova­lo zlomenině klíční kosti. Nejen tu později lékaři potvrdili, navrch ještě frakturu lopatky. Dnes bude operován.

Do týmového auta odkulhal s četnými pohmožděni­nami také Primož Roglič, vítěz čtyř podniků Grand Tour, letos lídr stáje Bora. Všichni tři závod vzdali. „Nepamatuji, aby během několika sekund skončilo tak zle tolik závodníků kategorie superstar,“říkal Bernard Latour, komentujíc­í závod pro společnost L’Equipe TV.

Ale co se předtím stalo?

„Na této silnici je pod asfaltem spousta kořenů stromů, které ho nadzvedáva­jí, proto je povrch velmi nerovný,“podotkl místní profesioná­l Mikel Bizkarra ze stáje Euskatel, který byl v roli diváka.

„Silnice byla hodně hrbolatá a my bojovali o pozici,“líčil nový lídr závodu Mattias Skjelmose z týmu Lidl-Trek, jenž se pádu dokázal vyhnout. „Bohužel jsme jeli trochu moc rychle a na jedné z nerovností došlo k pádu. Šlo o nešťastnou situaci. Nemyslím si, že je to něčí vina.“

První šel k zemi Natnael Tesfatsion, eritrejský cyklista Treku. Následný dominový efekt skolil rovněž Rogliče a Vingegaard­a.

Evenepoel se sice pokusil zachránit vyjetím z trati, na kole přeskočil odvodňovac­í příkop a vjel mezi stromy, těm se však nevyhnul.

Následky mohly být přitom ještě děsivější, kdyby některý z jezdců vletěl do balvanů těsně vedle silnice.

Závod byl poté zneutraliz­ován. Pouze šesti cyklistům, kteří předtím jeli v úniku, rozhodčí povolili utkat se o etapu. Patřil mezi ně i Karel Vacek, jenž poté proťal cíl na 3. místě. První byl Jihoafriča­n Louis Meintjes, ale to vlastně nikdo neřešil. „Takové vítězství se snad ani nedá počítat,“řekl Meintjes.

Tour by Vingegaard i Evenepoel stihnout měli, ale tréninkové manko bude veliké.

 ?? Foto: ČTK ?? Trable Jonas Vingegaard.
Foto: ČTK Trable Jonas Vingegaard.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia