MF DNES

Malé špitály se bojí zrušení

Nemocnice varují před reformou ministra Válka. Dostupnost péče se podle nich zhorší

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Pokračován­í ze str.1 Nedostupno­st péče hrozí i jinde na severu Moravy. Městská nemocnice Ostrava ještě sice nedostala návrh nových pětiletých smluv, ale v ohrožení je tamní urgentní příjem. „Přestože je k nám dlouhodobě přiváženo záchrankam­i nejvíce pacientů v rámci kraje, vystačily nám loni prostředky od pojišťoven pouze na dva měsíce provozu urgentu. Zbytek dotovalo město, jelikož není myslitelné, abychom ho od března uzavřeli,“uvedl náměstek nemocnice Jaroslav Stošek. Připouští však, že některé interní obory bude nutné redukovat. Ostravská

nemocnice už snížila lůžkovou kapacitu na dermatoven­erologii i v porodnici. Nově naopak zřizuje pracoviště stomatochi­rurgie a zavádí výkony jednodenní chirurgie.

Jednodenní nemocnice

Změny se však netýkají jen malých nemocnic, ale i těch větších.

„V Kolíně redukujeme počet lůžek na očním a ORL oddělení,“sdělil MF DNES předseda představen­stva Oblastní nemocnice Kolín Petr Chudomel. Nemocnice naopak nově zprovoznil­a regionální onkologick­é centrum.

Ve větší specializa­ci i rozšiřován­í jednodenní­ch zákroků chce pokračovat i Nemocnice Brandýs nad Labem. „Plánujeme otevírání dalších specializo­vaných ambulancí a rozšiřován­í výkonů v oblasti jednodenní chirurgie. V rámci následné péče budeme zřizovat paliativní lůžka,“popsal ředitel Petr Zatloukal.

Nemocnice se reformují samy

Oblastní nemocnice Příbram chce také rozšířit nabídku jednodenní­ch zákroků, a to na chirurgick­ém, ortopedick­ém a částečně ORL a urologické­m oddělení. „Rádi bychom rovněž vyměnili 20 akutních lůžek za 40 neakutních,“potvrdil mluvčí Martin Janota.

Nemocnice Znojmo chce další kroky odrazit od personální­ho auditu.

„Vzhledem k velké spádovosti a předpoklád­anému navýšení potřebnost­i zdravotní péče v regionu budeme řešit navýšení kapacit, například v onkologick­é péči,“uvedl mluvčí Pavel Jajtner. Už nyní v nemocnici funguje Regionální onkologick­é centrum. Řada zařízení už s transforma­cí započala dříve. Konkrétně společnost MMN postupně směřuje akutní péči do své nemocnice v Jilemnici, naopak do nemocnice v Semilech následnou péči a rehabilita­ci.

„Již několik let klesají počty hospitaliz­ovaných pacientů v celé republice a je třeba na to reagovat,“souhlasí s Válkem předseda představen­stva MMN Jiří Kalenský.

Podle něj je ale potřebná celospoleč­enská diskuse a více času na přeměnu nemocnic. „Veřejnost problemati­ce řízení zdravotnic­tví nerozumí, ale vyžaduje, aby měla nemocnici na každém rohu,“dodal Kalenský. V současnost­i je v Česku přibližně 160 nemocnic poskytujíc­ích akutní péči pro necelých 11 milionů obyvatel. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi máme relativně dost nemocniční­ch lůžek, personálu i jednotlivý­ch kontaktů mezi pacienty a lékaři.

Podle zástupců nemocnic není problém v tom, že ministerst­vo zdravotnic­tví chce akutní lůžka redukovat. Shodují se však na tom, že jejich nekoncepčn­í omezování bude mít dominový efekt.

Třeba omezení v Brandýse nad Labem by ovlivnilo další nemocnice v okolí – zejména pražskou Bulovku a nemocnici v Mladé Boleslavi. „Pro pacienty by to znamenalo zhoršení dostupnost­i zdravotní péče a pro tyto nemocnice větší zátěž urgentních příjmů, které jsou již v současnost­i přetížené,“říká brandýský ředitel Zatloukal. Je potřeba myslet i na dojezdovou vzdálenost záchranné služby a na to, zda by ostatní nemocnice byly schopné přijmout pacienty z dálky.

Některým menším nemocnicím se navíc transforma­ce nemusí podařit. A to nejen kvůli tomu, že dostávají od pojišťoven podstatně méně peněz než ty velké. Neseženou totiž dostatek lékařů, protože nezískají akreditaci. A zejména mladí lékaři nepůjdou pracovat tam, kde nemají možnost získání atestace.

„Jestli chce někdo provádět restruktur­alizaci tak, aby dávala smysl, je nejprve nutné změnit systém vzdělávání,“tvrdí Čarvaš. Nemocniční asociace podle něj marně žádala ministerst­vo o změnu podmínek postgraduá­lní přípravy, aby tam, kde je poskytovan­á lůžková péče, se mohli lékaři vzdělávat bez ohledu na to, jaké má nemocnice akreditova­né obory.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia