MF DNES

„Nebude tak vřelý jako Čaputová“

- Reportérka MF DNES

Alžběta Šimková

Tradice, že první zahraniční cesta vede do Česka, platí už 31 let a ani příští slovenský prezident Peter Pellegrini na ní nehodlá nic měnit. Přijede, ačkoli současné česko-slovenské vztahy jsou ochlazené.

Podle odborníků, které oslovila MF DNES, bude mít nově zvolený slovenský prezident zájem na tom, aby vzájemné vztahy obou zemí zůstaly co nejlepší. Jestli se mu je ale podaří zlepšit, není jisté.

„Peter Pellegrini v kampani dost často zmiňoval potřebu co nejlepších vztahů Slovenska s Českou republikou a vyjadřoval se dost kriticky k ochlazení česko–slovenskýc­h vztahů, ke kterému zavelela Fialova vláda. Takže předpoklád­ám, že se bude snažit víceméně navázat na Zuzanu Čaputovou a na to, aby prezidenti byli ti, kteří uchovávají úzké česko-slovenské vztahy na nejvyšší úrovni,“domnívá se politolog

Lukáš Jelínek. Ochlazení vztahů mezi Českem a Slovenskem nastalo kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky.

Země se zásadně neshodnou v pohledu na pomoc Ukrajině a na postoji vůči Rusku a jeho agresi. Kvůli tomu se v březnu česká vláda rozhodla přerušit se slovenskou stranou mezivládní konzultace. Někteří

experti k tomu doplňují, že stále má Česko se Slovenskem významnějš­í vztahy než s jinými svými sousedy.

„I když se vztahy mezi Českem a Slovenskem mírně ochladily, stále jsou vysoce nadstandar­dní a blízké. Nový slovenský prezident to nebude chtít narušit,“předpoklád­á projektová manažerka z Institutu pro evropskou politiku Europeum Kristína Chlebáková. Zda se bude dařit nové slovenské hlavě státu obrušovat hrany v napjatější­ch vztazích, je otázkou.

Ficův prezident

Jak podotýká slovenský politolog Grigorij Mesežnikov z Institutu pro veřejné otázky, k zásadním změnám v současném nastavení vztahů dojít nemusí.

„Peter Pellegrini se dosud profiloval jako aktivní podporovat­el této vlády (vlády Roberta Fica – pozn. red.). Neočekávám, že bude podnikat nějaké kroky, které budou v zásadě oponovat této vládě,“míní Mesežnikov.

S tím souhlasí i politolog Aleš Michal z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Neočekávám, že budou pokračovat tak přátelské vztahy, jako měl prezident Pavel s paní prezidentk­ou Čaputovou. Přece jen je Peter Pellegrini vnímán jako Ficův kandidát. Prezident Pavel u příležitos­ti roku ve funkci uvedl, že právě současný slovenský premiér je pro něj zklamáním,“připomněl Michal. „Na druhou stranu, nemyslím si, že můžeme od prezidenta Pellegrini­ho očekávat vyhrocenou rétoriku nebo silnou kritiku. Česko a Slovensko jsou v regionu nejbližším­i spojenci,“doplňuje politolog Aleš Michal.

Experti se rovněž shodují, že důležitá bude první návštěva Česka na Pražském hradě. Prezident Petr Pavel má s končící slovenskou prezidentk­ou Zuzanou Čaputovou velmi vřelý vztah a bude tak pro Pellegrini­ho obtížné na vysoko nastavenou laťku dosáhnout.

„Vysoce přátelské vztahy s prezidente­m Pavlem neočekávám. S prezidentk­ou Čaputovou ho spojuje jistá osobní náklonnost ke stejným hodnotám, podobným názorům a je to zčásti vidět i na jejich spolupraco­vnících v době kampaní. Část lidí, kteří pracovali pro slovenskou prezidentk­u před jejím zvolením, pak přešla do předvolebn­ího týmu českého prezidenta,“odhaduje Chlebáková.

 ?? Foto: Národní rada Slovenské republiky ?? V Česku byl už v únoru Peter Pellegrini byl v Česku už letos v únoru ve funkci předsedy slovenskéh­o parlamentu. Na snímku s prezidente­m Petrem Pavlem.
Foto: Národní rada Slovenské republiky V Česku byl už v únoru Peter Pellegrini byl v Česku už letos v únoru ve funkci předsedy slovenskéh­o parlamentu. Na snímku s prezidente­m Petrem Pavlem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia