MF DNES

Jak se děti „stěhují“za školou

Dítě s účelově vytvořenou trvalou adresou může o žádanou školu přijít. Učitelé si všímají bydliště.

- Alžběta Šimková Markéta Lankašová

Rodiče, kteří chtějí dostat dítě na vysněnou základní školu, se často uchylují k triku, který je ale na hraně. Změní budoucímu prvňákovi trvalé bydliště, aby byl blíž škole, kam ho chce rodič dostat. Jenže radnice a školy se začínají chovat jako detektivov­é a bydliště dětí zkoumají. Pokud odhalí fixlování, dítě může o školu přijít. Přednost dostane školák s reálným bydlištěm.

„Měli jsme spádovou školu, do které jsme syna dát nechtěli. Jednak je moc velká a jednak neměla úplně nejlepší reference. Chtěli jsme spíš menší školu rodinného typu a takovou, abych z ní mohl syna lépe vyzvedávat,“popisuje otec školáka Marek z Liberce. „Abychom na školu syna dostali, změnili jsme na pár měsíců trvalé bydliště a přihlásili manželku se synem na adresu ke známé,“přibližuje otec Marek. „Ve vybrané škole byl docela přetlak, takže jinak bychom se tam zřejmě nedostali. Trvalé bydliště bylo jedním z hlavních kritérií,“doplňuje tatínek.

Podobné přehlašová­ní adresy kvůli tomu, aby dítě mohlo jít na jinou než svou spádovou školu, je v Česku běžné. Jenže městům, která školy zřizují, dělá čáru přes rozpočet. Díky spádovosti je jasné, do jaké školy dítě přesně patří a kde se s ním počítá. Umělé přepisován­í bydliště ale způsobuje přetlaky dětí a v některých případech i to, že se o místa ve škole musí losovat. Města proto začala proti tomu bojovat.

U zápisů se ptají na bydliště

Konkrétně se u zápisů, které probíhají celý duben, zaměřují na to, kde děti opravdu bydlí.

„Zřizovatel škol schválil metodiku, která ředitelům škol slouží k posuzování skutečného místa pobytu žáka jako zákonného kritéria pro přijetí žáka k základnímu vzdělávání. Tak tomu bylo i v minulém roce a systém se osvědčil,“přiblížila strategii místostaro­stka Prahy 6 Mariana Čapková (Praha 6 sobě).

Právě šestá městská část začala se spádovou turistikou bojovat v Praze jako první. A inspirují se další čtvrti.

Třeba Praha 1 sice zatím nechystá obdobný systém, ale problemati­ku monitoruje. „Ze zkušeností víme, že děti jsou precizně vycvičeny, aby za svůj domov označily adresu, na které nikdy nebyly a v níž firma zajišťujíc­í pro mne podivný styl podnikání nabízí virtuální adresu. Dlouhodobě se jedná o adresy stejných ulic, které se těší velkému zájmu rodičů,“přiblížil 1. místostaro­sta Prahy 1 David Bodeček.

Svou strategii zvolily letos i Pardubice. „Ředitelé budou vedle trvalého pobytu letos věnovat velkou pozornost doložení skutečného bydliště ve spádovém obvodu školy. Naše školy stále čelí problému účelového přehlašová­ní pobytů z jiných obcí, tedy spádové turistice. Proto se snažíme zabránit situaci, aby děti s fiktivním bydlištěm v Pardubicíc­h obsazovaly místa na úkor těch, které v Pardubicíc­h skutečně žijí,“podotkl náměstek primátora Pardubic Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/SOCDEM).

Na ministerst­vu školství se loni řešením této problemati­ky zabývala speciální skupina. Zatím ale žádná plošná pravidla resort nechystá.

Chce se ale zaměřit na příčiny, proč rodiče mění adresy nebo si je i fiktivně kupují, aby své dítě dostali do jimi vybrané školy. O opatřeních chce jednat v následujíc­ích měsících. „Jedním z už schválenýc­h zákonných nástrojů, který by mohl pomoci, je nově definované takzvané společenst­ví obcí, které nabízí členům vhodné podmínky pro spolupráci kromě jiného i v oblasti školství, tedy v plánování kapacit škol,“doplnila mluvčí ministerst­va Tereza Fojtová.

Rozdíl v kvalitě

Jak ukazuje i příklad z Liberce, rodiče většinou chtějí děti dostat do jiné školy ze dvou důvodů. Jeden je praktický, kdy chtějí mít školu blíže k pracovišti, druhým je pak kvalita školy. A ta se v Česku poměrně liší.

„Pro rodiče může být tou kvalitou úspěšnost přijetí žáků na víceletá gymnázia a úspěšnost u přijímacíc­h zkoušek jako takových,“uvedl pro MF DNES ústřední inspektor České školní inspekce Tomáš Zatloukal.

„To však v našich podmínkách nemusí přímo souviset s kvalitou vzdělávání v té které konkrétní škole, ale spíše s úrovní podpory v rodinách žáků,“podotýká inspektor Zatloukal.

Podle něj se tak pohled rodičů na to, co je kvalitní škola, odvíjí od jejich subjektivn­ího vnímání.

„Proto také jsou za kvalitní školy považovány zejména ty, které mají většinu žáků z podporujíc­ího rodinného prostředí. Kvalitu však prokazují zejména základní školy, které mají různorodé složení žáků z pohledu socioekono­mického zázemí a které s nimi dosahují výborných výsledků. Tyto školy však paradoxně nemusí být poptávané, protože nejsou vnímané jako takzvaně prestižní,“vysvětluje Zatloukal.

Málo se staví

Spádová turistika se týká především větších měst a jejich okolí. Vliv na to má i četná satelitní výstavba, která se rychle rozvíjí v prstencích kolem měst.

Jenže stejnou rychlostí, jako se budují byty a domy, nerostou školy.

„Rodiče, kteří mají přehled, se snaží dostat děti na co nejlepší školy. To vytváří dvojí problém. Jednak vzniká nápor na školy ve velkých městech a v okolí dálnic, kde se hodně staví. Zároveň jsou tu pak školy v pohraničí, které zoufale potřebují žáky,“myslí si expert na školství Miroslav Hřebecký z organizace EDUin.

Problém má podle něj několik příčin. „Zaprvé je to neuvážlivé rozprodání parcel a polí v devadesátý­ch a nultých letech, takže teď se stavějí spousty domů, ale na školy místo není. A zadruhé, obce nemají kde sehnat peníze na výstavbu. Taková škola stojí klidně miliardu a tu zřizovatel s kapitálem pár milionů nesežene,“popsal Hřebecký.

Nepříjemná situace vzniká také v okolí měst, která se v posledních letech rozšiřují. Příkladem je třeba středočesk­ý Beroun, ve kterém byla spádová škola pro děti z okolních vesnic. Samo město se ale už tak rozrostlo, že děti z okolí už nemůže přijímat. „Před několika lety šla do 1. třídy dcera a bez problému ji v Berouně přijali. Letos jde syn a mám strach, že budeme muset hledat jinde,“obává se maminka Petra z obce u Berouna.

Děti jsou precizně vycvičeny, aby za svůj domov označily adresu, na které nikdy nebyly.

 ?? ?? Zápisy právě probíhají Učitelky a ředitelé při nyní probíhajíc­ích zápisech více zkoumají, kde dítě reálně žije. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Zápisy právě probíhají Učitelky a ředitelé při nyní probíhajíc­ích zápisech více zkoumají, kde dítě reálně žije. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia