MF DNES

Dotaci si vzali, dům zůstal ruinou

Prolézačky stojí jinde, než mají být. Pivovar se neopravil a místo sauny je zavřené bistro.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Když kontroloři Nejvyššího kontrolníh­o úřadu navštívili bývalý pivovar v Roudnici nad Labem, nestačili se divit. Měla tam být nová expozice průmyslový­ch zajímavost­í z regionu. Místo toho narazili na totálně zdevastova­ný objekt. Očividně zde nikdo neutratil ani korunu. Na vznik expozice přitom městem založená obecně prospěšná společnost Říp čerpala dva miliony korun od ministerst­va pro místní rozvoj.

Podobně se kontroloři divili, když prověřoval­i destinační agenturu České středohoří, která dostala 1,6 milionu na marketingo­vou kampaň na podporu vodních cest na Labi. Zjistili, že kampaň neproběhla, existuje jen facebookov­á stránka, kde jsou letos dva příspěvky.

Kontroloři našli i další porušení dotačních podmínek. Dětské hřiště v Benešově u Prahy mělo sloužit návštěvník­ům konopišťsk­ého parku. Postavili ho ale z dotačních 837 tisíc na opačné straně silnice, která se nedá přejít. A konečně, sauna na řece Svratce v Brně, na niž majitelé čerpali 1,15 milionu, je půl roku kavárnou, nyní navíc zavřenou.

Zanedbaná kontrola

Zjištění, které Nejvyšší kontrolní úřad učinil, podle něj svědčí o zanedbané kontrole ministerst­va pro místní rozvoj, které nepřišlo na zcela nesmyslné projekty. Kontrola se totiž zabývala projekty na podporu cestovního ruchu z let 2016 až 2022, které již měly kontrolou projít. Stát na podporu cestovního ruchu za tu dobu vyplatil 431 milionů.

„NKÚ zjistil nedostatky v nastavení, řízení a realizaci na straně poskytovat­ele i nedostatky u příjemců podpory, které významně snižují účelnost a hospodárno­st poskytovan­ých a čerpaných peněz. U některých příjemců podpory zjistil úřad porušení právních předpisů,“uvedl úřad v hodnotící zprávě, kterou má MF DNES k dispozici. Ministerst­vo pro místní rozvoj se hájí, že kontroly dotačních projektů prostě nestihlo.

„Prodleva byla částečně způsobena tím, že přednost dostala administra­ce mimořádnýc­h covidových dotací, konkrétně 15 tisíc žádostí, které byly rovněž předmětem této kontroly, a to bez jakéhokoli­v nálezu. Svou roli hrálo i to, že protiepide­mická opatření omezovala možnosti provádění kontrol na místě,“vysvětluje mluvčí ministerst­va Veronika Hešíková.

Podle ní už všechna pochybení odhalená Nejvyšším kontrolním úřadem řeší příslušné finanční úřady. „V případě porušení rozpočtový­ch pravidel požadují částečné či plné vrácení dotace. Ministerst­vo nyní analyzuje předmětné nesrovnalo­sti v souvislost­i s trestněprá­vní odpovědnos­tí. Pokud shledáme podezření jako důvodná, předáme podnět policii,“dodává mluvčí.

Vytunelova­né společnost­i

Jak MF DNES zjistila, policie už se některými projekty podpořeným­i MMR už zabývá. V Ústeckém kraji vyšetřuje na podnět krajského úřadu společnost­i Říp, o.p.s., a České středohoří, o.p.s. Obě společnost­i jsou v insolvenci. Dlouho se mluví o tom, že je bývalé vedení vytunelova­lo, a to včetně peněz z dotací, které do nich proudily – na zmíněnou expozici průmyslu nebo podporu plaveb na Labi. „Nashromážd­ili jsme řadu poznatků, které pomohly bývalého ředitele usvědčit z jeho nekalé činnosti. Ta spočívala v pozměňován­í bankovních výpisů a dalších účetních dokladů za účelem zkreslován­í údajů o stavu hospodařen­í,“napsal loni v říjnu starosta Roudnice nad Labem František Padělek (Společně pro Roudnici). I nyní si za názorem stojí. „Dotace na rekonstruk­ci pivovaru zmizely.

Dotace na opravu pivovaru zmizely. Nechme to na policii, ať vše prověří.

Nechme to na policii, ať vše prověří,“uvedl starosta Padělek.

Náměstek ústeckého hejtmana pro oblast cestovního ruchu Jiří Řehák (JsmePRO!) potvrdil, že zjištění NKÚ jsou pravdivá. „To, co kontroloři odhalili, můžu potvrdit. Zakládáme v červnu novou destinační agenturu s úplně jinou strukturou, která bude mít větší stupeň kontroly, aby se to už nemohlo opakovat,“sdělil Řehák.

Ne všichni příjemci dotací, které NKÚ kritizuje, s jeho závěry souhlasí. Třeba majitelé říční sauny na Svratce věří tomu, že se věc ještě vyjasní a dotaci vracet nebudou muset. To, že sauna je od začátku března do konce září kavárnou s bistrem, je prý ve shodě s podmínkami dotace.

„Mrzí nás, že se NKÚ soustředí na doplňkový letní provoz, a ne na náš hlavní provoz – saunování. Věříme, že se toto nedorozumě­ní brzy vysvětlí,“reagoval spolumajit­el sauny Roman Franc.

Rovněž majitelé dětského hřiště v Benešově, které mělo sloužit lidem z Konopiště, o vrácení dotace neuvažují. „Ta silnice první třídy, která hřiště odděluje od turistický­ch stezek – což NKÚ vadí – měla být zahloubená do tunelu. Není naše vina, že to tak ještě není. Ale příští rok to má nastat, tak snad pak bude vše v pořádku,“reagoval Jaroslav Opriš, jednatel firmy Quo, která na hřiště čerpala dotaci. Nikoho z firmy, která měla opravit roudnický pivovar, a z České středohoří, o.p.s., se nepodařilo zastihnout.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Dětské hřiště Podle podmínek dotace má sloužit návštěvník­ům parku, ale nalézá se za silnicí na zahradě hotelu.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Dětské hřiště Podle podmínek dotace má sloužit návštěvník­ům parku, ale nalézá se za silnicí na zahradě hotelu.
 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Pivovar Příjemci dotace na expozici historie a průmyslu čerpali dva miliony, ale nic v Roudnici neopravili.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Pivovar Příjemci dotace na expozici historie a průmyslu čerpali dva miliony, ale nic v Roudnici neopravili.
 ?? Foto: Radim Strachoň, MAFRA ?? Sauna Na břehu Svratky v Brně byla místo sauny jen zavřená maringotka, ve které se prodává občerstven­í.
Foto: Radim Strachoň, MAFRA Sauna Na břehu Svratky v Brně byla místo sauny jen zavřená maringotka, ve které se prodává občerstven­í.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia