MF DNES

„Pelle na Hrad!“skandovali ve štábu

- — Dominika Hejl Hromková, Slovensko

Nebylo ještě sečteno ani 90 procent volebních okrsků a ve štábu Petera Pellegrini­ho už se slavilo. Poslanci z jeho strany Hlas-SD sledovali sčítání na obrazovce a skandovali: „Pelle, na Hrad!“Došlo i na zpěv slovenské hymny a objímání. Pellegrini mezitím čekal na příjezd premiéra Roberta Fica.

Všechny předvolebn­í průzkumy a modely předpovída­ly velmi těsný výsledek. Po uzavření volebních místností vydal Median pro RTVS model, podle kterého měl vyhrát Ivan Korčok s výsledkem 51,1 procenta.

Pellegrini si ovšem před svým protivníke­m celou dobu udržoval náskok, během sčítání byl ve svých vyjádřeníc­h spíše zdrženlivý. Všechny rozhovory, které poskytl, se točily právě kolem toho, že by měl být výsledek velmi těsný a že tak napínavé sčítání hlasů Slovensko ještě nezažilo.

Žádné kotrmelce

Ve volebním štábu v restauraci Aušpic s výhledem na Bratislavs­ký hrad výsledky sledovali i ministři a další politici z Pellegrini­ho strany Hlas. Zhruba po hodině začal být prezidents­ký kandidát ve viditelně lepší náladě, s příznivci si připíjel. Připustit, že je vítěz, alespoň navenek, zatím nechtěl.

„Toto je nejhorší, víš. Nějak to začne a nakonec se to změní a přijde emoční kotrmelec,“říkal, když ho informoval­i, že podle deníku SME má šanci na vítězství. To už byly sečteny dvě třetiny hlasů.

Zatímco do štábu Ivana Korčoka na druhé straně řeky dorazily pro Čechy známé osobnosti jako Magda Vášáryová, Milan Kňažko nebo Vica Kerekes, u Pellegrini­ho byli především politici. Přijel třeba bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič. Premiér Robert Fico prý s příjezdem vyčkával podle toho, jaký bude výsledek.

Ještě před sečtením všech hlasů poslanec Hlasu Roman Malatinec začal vítězně tleskat, lidé ve štábu začali slavit. „Konečně po deseti letech mám z prezidenta radost,“volal jeden z poslanců strany Hlas. Následoval­o skandování „Pelle, na Hrad!“a dvě sloky slovenské hymny.

Pellegrini v tu dobu zmizel, aby po sečtení všech hlasů společně s Ficem vystoupil na tiskové konferenci. Zvítězil s 53,12 procenta.

„Budu chránit a bránit zájmy Slovenské republiky... Udělám vše pro to, aby Slovensko vždy zůstalo na straně míru a nestanulo na straně války, ať se to někomu líbí anebo nelíbí, ať mne za to kritizuje, kdo chce,“prohlásil.

Fico mu pogratulov­al. „Lidé na Slovensku ukázali, že rozeznají, co tomuto státu hrozí ze strany liberálníc­h médií, aktivistů, nevládních organizací a progresivi­stů,“řekl Fico.

Pellegrini prostor pro dotazy novinářů nedal. Řekl, že na ně bude odpovídat v neděli. S Ficem a dalšími se odebral do horního patra restaurace a pokračoval v oslavách soukromě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia