MF DNES

Zelenskyj: Ukrajině začaly docházet rakety na obranu

Bez další americké pomoci je pro Ukrajinu stále těžší čelit ruským útokům.

-

CHARKOV Pokud budou ruské útoky pokračovat nynější intenzitou, mohly by Ukrajině dojít rakety, které používá k obraně. Varoval před tím o víkendu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Pokud budou (na Ukrajinu) útočit každý den tak jako poslední měsíc, mohou nám dojít rakety a partneři to vědí,“řekl Zelenskyj. Poznamenal také, že by jeho země, která se už přes dva roky brání ruské agresi, ke kompletní ochraně potřeboval­a 25 baterií protivzduš­né obrany Patriot. Nyní si podle něj musí vybírat, jaká místa bude chránit.

Ukrajinský prezident dále vyjádřil naději, že americký Kongres nakonec přeci jen schválí další balík pomoci jeho zemi. Tomu už několik měsíců brání především vnitropoli­tické spory mezi americkými demokraty a republikán­y.

Už minulý týden list Politico varoval, že kvůli nedostatku pomoci Ukrajině hrozí zhroucení frontové linie prakticky kdekoli, kde se ruští generálové rozhodnou zaútočit.

Útoky na Charkov i Záporoží

Rusko o víkendu nejméně dvakrát udeřilo na druhé největší ukrajinské město Charkov, kde v sobotu přišlo o život celkem sedm lidí a deset dalších bylo zraněno.

Útok byl proveden bezpilotní­mi letouny. Zveřejnila také fotografie požárů, které vypukly v ulicích města a kolem budov. Byl poškozen i výškový bytový dům v Ševčenkivs­ké čtvrti a vyhořel obchod.

Podle úřadů útok zasáhl obytné oblasti a poškozeno bylo nejméně devět výškových budov, tři ubytovny, řada administra­tivních budov, obchod, čerpací stanice, autoservis a automobily.

Charkov na severových­odě Ukrajiny je častým cílem ruských útoků, které v posledních týdnech zesílily. Ve středu při útoku dronu na město zahynuli čtyři lidé a byly vážně poškozeny obytné domy.

Exploze dronu pak byla hlášena z areálu Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny, kterou mají pod kontrolou ruské jednotky. Uvedl to šéf Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Zatímco MAAE hovoří o jednom dronu, okupační vedení elektrárny předtím uvedlo, že na území JE vybuchly ukrajinské bezpilotní letouny. Zasáhly podle něj jídelnu a nákladní přístav. Na místě nebyli hlášeni zranění.

„Odborníci MAAE dostali informaci a výbuchu dronu v areálu Záporožské

JE. Taková exploze odpovídá pozorování­m MAAE,“uvedla agentura. „Naléhavě vyzývám, aby se upustilo od akcí, které jsou v rozporu se zásadami MAAE a ohrožují jadernou bezpečnost,“citovala pak agentura Grossiho, který nezmínil, kdo za explozí stojí.

Od doby, kdy ruské síly krátce po vpádu na Ukrajinu v roce 2022 elektrárnu obsadily, panují obavy ohledně bezpečnost­i v areálu.

Elektrárna v Záporoží, jedna z největších svého druhu v Evropě, se nachází blízko frontové linie a Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem obviňovaly z jejího ostřelován­í.

Ukrajinské úřady dříve obvinily ruskou armádu, že elektrárnu využívá k uskladnění vojenského vybavení a rozmístila tam své vojáky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia