MF DNES

Pellegrini to dokázal. Navzdory a na rozdíl od Fica

Peter Pellegrini, nejprve Ficův věrný, později jeho zrádce, se stal prezidente­m s vlažnou podporou premiéra, ba málem jemu navzdory. Vztah těchto dvou mužů bude nyní určovat obrysy slovenské politiky.

- Marcela Šimková šéfredakto­rka slovenskýc­h Hospodársk­ých novin

Slovensko zažilo během své samostatno­sti již šest přímých voleb prezidenta. Nikdy se nepodařilo zvolit ho v prvním kole, takže všechny byly dvoukolové. A vždy se v roce, který končil číslicí 4, stala zajímavá věc: v roce 2004, 2014 a nyní i v roce 2024 se stal prezidente­m člověk, který v prvním kole volby skončil druhý. Slovenská magie čtyřkových let? Určitě ne. Spíše zajímavost.

Stejně tak volební obrat Petera Pellegrini­ho. Přestože první kolo nevyhrál, ve finále získal druhý nejsilnějš­í mandát v historii přímé volby prezidenta. Hned po Rudolfu Schusterov­i, který v roce 1999 porazil Vladimíra Mečiara.

Pellegrini­mu se to podařilo při druhé nejvyšší volební účasti. Tyto prezidents­ké volby tedy jednoznačn­ě zaujaly. A nejen dvěma kandidáty, ale také třetím mužem v pozadí.

Korčok neudržel nervy

Začněme ale nejprve Ivanem Korčokem. U jeho výsledku můžeme hovořit spíše o „nevítězstv­í“než o prohře. Skončil s 1,24 milionu hlasů, a byl tak lepší než zvolení prezidenti Ivan Gašparovič (při obou svých vítězstvíc­h) i končící Zuzana Čaputová. Měl jen o 30 tisíc hlasů horší výsledek než celá současná opozice plus neparlamen­tní Demokrati Eduarda Hegera loni na podzim.

Navzdory předpoklad­ům, že necelý milion hlasů v prvním kole je hranicí jeho potenciálu, dokázal opak. Zmobilizov­al dalších více než 280 tisíc lidí. To je výrazně více, než měl jeho podporovat­el Igor Matovič v prvním kole. Je pochopitel­né, že byl při těchto číslech nakonec zklamaný, rozčarovan­ý z konečného umístění. Těžší je však pochopit jeho projev na závěr volební noci.

Zjevně ho osobně zasáhlo, že ho vykreslili jako „kandidáta války“. Pravděpodo­bně také cítil, že to byl jeden z klíčových faktorů Pellegrini­ho vítězství. Nebylo to fér a Korčokovi se navíc nedařilo efektivně se této nálepky zbavit. Ale jeho závěrečný projev o tom, co Pellegrini­mu neodpustí, mohl počkat o den. V dané chvíli to nebylo hodné slušného diplomata Ivana Korčoka, jak se sám v kampani stylizoval.

Pellegrini zlomil kletbu

Takže nakonec byla tato Pellegrini­ho hra na první signální soustavu účinná a získal 1,4 milionu hlasů. To je o 570 tisíc více než v prvním kole a o půl milionu více, než získal Robert Fico před deseti lety. A je to jen o necelých 150 tisíc voličů méně, než v parlamentn­ích volbách získala celá současná koalice plus krajně pravicová Republika a maďarská Aliance. Pellegrini­mu se tak podařilo zlomit jakousi kletbu. Ta spočívá v tom, že sice má velmi dobrý start, ale v koncovce selhává. Dokázal to navzdory velmi vlažné podpoře ze strany Roberta Fica, ba občas se zdálo, jako by ho Fico za prezidenta ani nechtěl.

A tak máme prezidenta Pellegrini­ho. Jaký bude? Když se v roce 2018 stal premiérem, funkce ho okouzlila. Dokonce natolik, že uvěřil ve své vlastní schopnosti a založil si stranu. Měl ambici emancipova­t se od Fica.

Očekávat stejný scénář nyní by bylo naivní, je v jiné situaci. Během kampaně převzal Ficovu rétoriku (se kterou premiér uspěl v parlamentn­ích volbách). Pokud by se tedy chtěl proti němu vymezit, šel by proti vlastním voličům. Druhý důležitý faktor je, že Pellegrini pravděpodo­bně bude chtít za pět let být znovu zvolen. Na to může Fica ještě potřebovat. A ten určitě bude testovat jeho hranice podpory. Například při některých důležitých personální­ch nominacích.

Velká zkouška pro Fica

Třetím mužem voleb je již zmíněný Robert Fico. Noc ze soboty na neděli pro něj musela mít dvě příchutě. Na jedné straně získal od 1,4 milionu voličů razítko, že jeho parní válec jim nevadí. Lze tedy očekávat, že se po volbách rozjede naplno. Velké změny čekají ještě veřejnoprá­vní televizi a rozhlas. Co si vezme na mušku následně, nevíme. Ale něco určitě ano, když už má takový mandát.

Jinou příchuť však musí mít vítězství Petera Pellegrini­ho pro Roberta Fica osobně. Premiér je politikem konfliktu a jeho stylu by v prezidents­kém paláci více svědčil Ivan Korčok. Kromě toho vyhrál někdo, kdo ho zradil, opustil ho, a ještě mu personálně vybrakoval stranu. Ale především – vyhrál někdo, kdo ve Ficových očích nedosahuje jeho vlastních kvalit. A přesto to dokázal. Na rozdíl od něj před deseti lety. Bude to chtít z Ficovy strany velkou osobní sílu povznést se nad to. A oslovovat bez úšklebku Petera Pellegrini­ho „pane prezidente“.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia