MF DNES

Sto tisíc na rekvalifik­aci? Hloupý, kdo dává, hloupější…

- Miroslav Svoboda prorektor Anglo-American University

Úřad práce aktuálně nabízí velkorysou podporu rekvalifik­ace. Při chytré volbě můžete absolvovat kurzy v hodnotě téměř sto tisíc korun. Dosáhne na to každý, nejen nezaměstna­ní. Přesto je zatím zájem malý.

Ta nabídka zní opravdu jako z pohádky. Chcete se stát výživovým poradcem? Naučit se mzdové účetnictví? Nebo se jen naučit pracovat s počítačem? Vyberte si kurzy uznané úřadem práce – a ten vám proplatí až 50 tisíc korun během tří let. A nemusíte být zrovna nezaměstna­ní. Stačí, když se formálně zaregistru­jete jako tzv. zájemce o zaměstnání. Úřad práce pak jen musí souhlasit s tím, že daný kurz je pro vás vhodný a zvýší vaše šance na pracovní uplatnění. Pokud ano, kurz vám plně proplatí.

Úřad práce k tomu používá peníze z různých zdrojů. Jedním z nich je program „Vzdělávám se v Digi“z Národního plánu obnovy, jehož rozpočet je jedna miliarda korun. Vyčerpáno je zatím jen cca 112 milionů. Zbytek čeká třeba na vás. Je potřeba ho vyčerpat do konce října 2025.

To ale není všechno, co úřad práce nabízí. Vedle toho totiž z Národního plánu obnovy běží projekt „Kurz Digi vzdělávání“, jehož rozpočet jsou dokonce dvě miliardy. Tady můžete čerpat také až 50 tisíc korun, tentokrát však s osmnáctipr­ocentní spoluúčast­í. Na oplátku tu jsou mnohem volnější pravidla toho, jaký si smíte zvolit kurz. Takže ať už jde o online marketing, umělou inteligenc­i, digitální dabing, nebo obsluhu CNC strojů, máte volný výběr.

V tomto projektu je vyčerpáno jen 59 milionů korun, tedy přibližně tři procenta! Není divu, že úřad práce teď připravuje novou propagační kampaň.

Jak získat skoro sto tisíc? Pokud si všechny rekvalifik­ační kurzy vyberete v rámci toho, co je placeno z Národního plánu obnovy, platí pro vás celkový limit 50 tisíc korun během tří let. Ale zvolené rekvalifik­ace jsou placeny i z jiných zdrojů. Jejich limity jsou v tom případě samostatné. Vhodnou kombinací kurzů tak můžete získat proplaceno 50 tisíc korun za kurzy zvolené rekvalifik­ace a k tomu 41 tisíc korun za kurzy digitálníh­o vzdělávání.

Tak velkorysá příležitos­t je tu ovšem jen do té doby, dokud ještě není takový zájem a peníze z Národního plánu obnovy nejsou vyčerpány. Není tedy nejvyšší čas se přihlásit?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia