MF DNES

Brambory oproti loňsku zdražily o třetinu

- Redaktor MF DNES

Jan Drahorád

Zatímco loni stály v prvních třech měsících roku brambory kolem 20 korun za kilogram, letos je zákazníci našli na pultech zhruba o třetinu dražší, tedy s průměrem kolem 27 Kč. Potvrzují se tak loňské předpovědi.

Ani v dalších měsících přitom tato plodina nejspíš nezlevní. Na trh se dostanou rané brambory, které jsou obecně dražší, a navíc jich letos kvůli suchu nebude v Evropě dostatek. „Pokles cen se dá očekávat nejspíš až koncem prázdnin, kdy se začne sklízet nová úroda,“říká předseda Českého bramborářs­kého svazu Josef Králíček.

Zvýšily se i takzvané farmářské ceny, za které producenti prodávají brambory obchodníků­m. Zemědělci podle Českého statistick­ého úřadu prodávali konzumní brambory od začátku roku za zhruba devět korun za kilogram, sadbové brambory pak za dvanáct korun. Loni byly tyto ceny o zhruba dvě koruny na kilogram nižší.

Ceny pro zákazníky ale podle Králíčka nelze zvyšovat příliš, protože při překročení hranice 30 Kč/kg přecházejí spotřebite­lé na jiné přílohy. Trh tak sám do jisté míry zdražování brzdí.

Situaci nespasí ani rané brambory, které se sklízejí na jihu Evropy na přelomu května a června. Španělsko, které je obyčejně dodavatele­m do českých kuchyní, už teď podle Králíčka dováží brambory z Francie.

„Ve Španělsku chybí voda. A kvóty na její příděl, které farmáři mají, jsou velmi omezující,“popisuje. Další možností je podle něj dovoz hlíz z Izraele, ale i tam jsou kvůli konfliktu v Gaze výrazně dražší.

Bramborová renesance

Kvůli vyšší ceně se brambory stávají atraktivní plodinou pro zemědělce. Zvláště když ceny pšenice a dalších obilovin klesly, proti čemuž protestují farmáři napříč Evropou.

Pěstování brambor je nicméně kvůli vysokým nákladům na hektar rizikovějš­í. Jak řekl dříve místopředs­eda bramborářs­kého svazu Vlastimil

69 kilogramů brambor na obyvatele snědli podle posledních údajů Češi za rok.

160

tisíc tun brambor doputuje do Česka ročně ze zahraničí, neb není soběstačné.

Rasocha, náklady na hektar bramborové­ho pole činí zhruba 120 tisíc korun, což je násobně více než v případě pšenice.

Zemědělci navíc momentálně řeší nedostatek sadby kvůli virovým onemocnění­m v Česku, Německu nebo v Nizozemsku, uvádí Barbora Pánková, mluvčí Agrární komory ČR. Podle Králíčka je sadba prakticky vyprodaná.

Aktuálně se brambory sázejí v ranobrambo­rářské oblasti, kam patří třeba Polabí nebo jižní Morava. „Jsou již osázené vyšší desítky procent ploch. Teprve v začátcích je výsadba brambor na Českomorav­ské vrchovině nebo Vysočině a potrvá až do počátku května, pokud to vývoj počasí umožní. Například loni se vzhledem ke studenému a poměrně vlhkému jaru protáhla až do konce května,“vysvětluje Pánková.

Osázené plochy by se letos měnit neměly. Loni se snížily o tisíc hektarů na 20,9 tisíce. Byly tak nejmenší za celou dobu, co tuzemští statistici tyto údaje sbírají.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia