MF DNES

„Nízké marže“v praxi, se slevou pro úředníky

- — Jan Drahorád

Ministr zemědělstv­í Marek Výborný přesvědčuj­e veřejnost, že obchodníci nemusejí mít na potravinác­h vysoké marže a že podporuje regionální farmáře. Stát kvůli tomu pronajímá prostory firmě provozujíc­í prodejnu Naše síťovka u Václavskéh­o náměstí.

Vydělali na tom ale také úředníci. Pracovníci ministerst­va zemědělstv­í a Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu (SZIF) mají při nákupu desetiproc­entní slevu.

Prodejnu provozuje soukromá firma Sohors v prostorách SZIF. Zástupce firmy Luboš Vaněček odmítl cokoliv ohledně obchodu komentovat. Slíbil sice, že se ozve někdo z firmy, kdo má projekt na starosti, ale do uzávěrky tohoto vydání se tak nestalo.

„Je sice normální, že různé obchody mají systémy karet a slev, ale jsou to komerční obchody. Jestliže to má být obchod, na kterém se ministerst­vo snaží demonstrov­at spektrum nabídky regionální­ch produktů, tak tam podobné slevové akce nemají co dělat,“řekl MF DNES agrární analytik Petr Havel.

„Pochybuji, že zrovna úředníci SZIF jsou na tom finančně tak strašně, že by na tom měli mít výhodu.

Pokud by tam měla být nějaká výhoda, tak třeba pro zemědělce. Ale takhle je to hloupost a degraduje to celý úmysl,“dodal analytik.

O tom, kolik lidí reálně slevy využívá, nemá fond údaje. „O výši tržeb soukromého provozovat­ele obchodu Naše síťovka nemá fond přehled. Sleva pro zaměstnanc­e SZIF a ministerst­va zemědělstv­í je dobrovolný bonus ze strany provozovat­ele prodejny. Stejně tak výše tržeb je soukromá záležitost pana provozovat­ele,“sdělila MF DNES mluvčí fondu Eva Češpiva.

Právníci oslovení MF DNES na slevách pro úředníky nic nezákonnéh­o neshledáva­jí. Podle nich se dají vnímat jako zaměstnane­cký benefit. A to i když firma Sohors přijímá zemědělské dotace – předloni šlo podle dat SZIF o zhruba 17 milionů korun – a státní zaměstnanc­i nesmějí přijímat dary, jejichž hodnota přesahuje 300 Kč, případně o nich musejí informovat své nadřízené.

Naše síťovka nabízí zboží oceněné státními značkami Klasa či Regionální potravina a biopotravi­ny. Výborný při otevírání obchodu dodal, že výše marží by v obchodě měla být kolem 35 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia