MF DNES

Online diskrimina­ce stáří

Digitaliza­ce tlačí seniory být online. Firmy pro ně ale zřídka upravují uživatelsk­é rozhraní

- Tereza Hrabinová redaktorka MF DNES

PRAHA „Je mi pětaosmdes­át let, stále pracuji. Ráno otevřu počítač a jsem na něm až do konce pracovní doby. Celý život jsem byla internetem a počítači nepolíbená, musela jsem začít úplně od začátku, oproti dnešní generaci, která už od kočárku používá dokonce i tablety,“říká seniorka Jana Bukovská, která pomáhá žít aktivně svým vrstevníků­m v neziskové organizaci ŽIVOT 90.

Podíl seniorů pracujícíc­h s digitálním­i technologi­emi je rok od roku vyšší. Přesto je podle dat Českého statistick­ého úřadu pouze 62 procent seniorů online oproti věkové skupině 16 až 65 let, u které se procento uživatelů internetu blíží stovce.

V metropoli používá internet výrazně více seniorů než ve zbytku republiky. Denně jich je online 35 procent. Za zkušeného uživatele internetu se přitom považuje pouze 18 procent seniorů. Zároveň 40 procent seniorů uvedlo, že se v oblasti digitálníc­h technologi­í nijak nevzdělává. Ti, kteří ano, informace nejčastěji získávají od svých dětí a vnoučat. Vyplývá to z průzkumu projektu Neviditeln­í.

Hádky s umělou inteligenc­í

„Nejsou ale jen dvě skupiny seniorů, ale celá řada. Někteří internet nepoužívaj­í, nepotřebuj­í a další nechtějí. Část z nich ale cítí tlak, že by měli a pak se musí obhajovat,“tvrdí socioložka Lucie Vidovićová.

Tato skupina seniorů často nevidí přidanou hodnotu být online, protože vedou životní styl, který to nevyžaduje.

„Další část seniorů využívá jen některé online služby. Setkala jsem se s mužem, který měl nejnovější zařízení i vlastní server, protože nechce nikam posílat své soukromé fotky, a pak řekne‚ já jsem nikdy nepochopil, jak funguje ten WhatsApp‘. Další senioři se rychle adaptují a hádají se s umělou inteligenc­í, jestli byl nějaký spisovatel kolaborant,“dodává Vidovićová s tím, že vliv na využívání online služeb má také celoživotn­í zkušenost a socioekono­mický status lidí důchodovéh­o věku.

Tlak přizpůsobi­t se

V souvislost­i s rozvojem technologi­í a digitaliza­cí služeb, které se jinak než na webu nebo přes aplikaci v mobilu nedají zařídit, začínají odborníci v posledních letech hovořit o ageismu, tedy diskrimina­ci lidí na základě jejich věku.

Například banky čím dál více upřednostň­ují a dynamicky rozvíjí mobilní bankovnict­ví, pro seniory je ale důležité mít možnost připojit se přes stolní počítač.

„Samotná digitaliza­ce je v pořádku, ale musí přitom zůstat zadní vrátka. Čím dál více lidí, kteří nastavují technologi­e, přemýšlí ve svém horizontu, jak by to chtěli oni. Viděli jsme to nedávno v supermarke­tu, kde zrušili papírové letáky a mají je pouze v online verzi. Chápu potřebu být udržitelně­jší, ale mohli udělat menší náklad, vyřadili tím totiž spoustu starších lidí, kteří internetov­é verze nepoužívaj­í,“míní Michaela Jirsová, manažerka komunikace v organizaci ŽIVOT 90.

Nástrahy online světa

Senioři jsou přirozeně skupinou, která v obklopení moderních technologi­í nevyrůstal­a a postupně si je osvojují až ve vyšším věku.

„Některé technologi­e nejsou vyvíjené a testované pro staršího uživatele a nejsou pro něho uživatelsk­y přívětivé. Seniorní kůže už tolik nepropoušt­í vodu, tak se jim těžko používají dotykové obrazovky, protože nejsou dostatečně citlivé. Rozhraní jsou někdy příliš komplikova­ná, nebo někdo propaguje prodejní cesty, které úplně míjí seniorního zákazníka,“komentuje Vidovićová.

Dodává, že i ekonomicky dává smysl tuto skupinu nevynecháv­at, protože se v Česku jedná o 2,2 milionů potenciáln­ích klientů.

„Nerada platím přes internet, ale někdy zkrátka pospíchám a něco si potřebuji opatřit, pak si dávám pozor. Při jednom nákupu online jsem platila kartou a chtěli po mně další pin. Okamžitě jsem to ukončila a pak jsem se informoval­a u své banky, kde potvrdili, že to byl podvod,“popisuje své zkušenosti Bukovská.

Digitální hrozby s rychlým vývojem AI nástrojů a dalších technologi­í nabývají stále sofistikov­anějších podob, s jejich prohlédnut­ím mohou mít problém nejen lidé v pokročilém věku. Průzkum projektu Neviditeln­í ukázal, že o své schopnosti odhalit digitální hrozby, jako jsou například podvodné SMS, či e-mail, pochybuje 19 procent seniorů.

„Žijeme ve společnost­i, kde nemůžeme jeden druhému důvěřovat. Když vám pošle někdo e-mail, nemůžete si být jistí, jestli to opravdu posílá ten člověk, i když ho osobně znáte. To je také koncept, který se změnil a může být pro starší generaci těžko pochopitel­ný,“uzavírá Vidovićová.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia