MF DNES

Perný víkend pro běžce i záchranné složky

-

PRAHA Na začátek dubna nezvykle letní počasí překvapilo běžce půlmaraton­u a kromě toho zaměstnáva­ly záchranné složky tři ohlášená shromážděn­í a fotbalové zápasy. „Na každé opatření byl nasazován přiměřený počet prostředků, dohromady bylo v ulicích několik set policistů,“komentuje víkendová opatření mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Největší komplikací byl sobotní pochod organizace Hnutí pro život, kterého se zúčastnily stovky lidí. Plánovanou trasu ale museli odpůrci potratů pozměnit, protože cestu přes most Legií blokovali přes dvě hodiny jejich odpůrci.

Právě tam ale potřeboval­i projet také hasiči k technickém­u zásahu na Malé Straně, kde byla poškozená střecha. Hrozil pád několika tašek i samotné konstrukce střechy na chodník.

„Smáli se nám“

„Naše jednotka se žebříkem volila standardně nejrychlej­ší trasu. Vždycky, když byly nějaké demonstrac­e, lidé se rozestoupi­li a složky projely, přestože ne v plné rychlosti. Tady to tak bohužel nebylo, museli jsme se otočit a zdrželo nás to o několik minut,“vysvětluje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka sobotní incident.

Když hasiči auto otáčeli, dav navíc propukl v jásot, že nemohou projet. „To bylo pro kluky dost nekomfortn­í, nikdy jsme se s ničím takovým nesetkali. Možná to brali jako škodolibos­t nebo pohrdání,“dodává Kavka.

Několik set odpůrců demonstrac­e, kteří blokovali plánovaný průvod a vjezd hasičů, policie nahlásila příslušném­u správnímu orgánu kvůli podezření z přestupku neuposlech­nutí výzvy.

„Budeme dále vyhodnocov­at z kamerového záznamu, kdo byl aktivním účastníkem blokády, a kdo se tam ocitl náhodou. Účastníkům hrozí pokuta v řádu tisíců korun,“komentuje Hrdina. Policisté dále zadrželi dva demonstran­ty, kteří se v době blokády z mostu slanili, a tři další z čela davu.

Další komplikova­ná situace pro záchranné složky nastala ve stejný den při konání akce 1/2Maraton Praha 2024. Desítky lidí kolabovaly kvůli nezvykle teplému počasí. Záchranáři aktivovali na dvě hodiny traumaplán. „Ošetřili vyšší desítky lidí, některé museli převézt do nemocnic,“komentuje mluvčí záchranné služby Karel Kirs.

Maratonu se zúčastnilo 15 400 lidí, z toho půlka byli cizinci. „Bylo extrémní vedro, asi od devátého kilometru bych to nejradši vzdal,“uvedl jeden z běžců na sociální síti. Dodal, že v cíli neměl daleko k omdlení.

Pořadatelé před startem nabádali účastníky závodu k opatrnosti. „Je začátek sezony, mnozí nemají natrénován­o nebo si na startu nechali dlouhé tričko a legíny, to všechno v tom hraje roli. Každý to snáší jinak, musí si přizpůsobi­t tempo a nepřehánět to. Voda tam byla, měli jsme občerstvov­ačky každé dva až tři kilometry. Byla to velká zátěž pro záchranku, protože lidé se nacházeli na různých místech trasy. Sledujeme připomínky běžců, aby to bylo lepší do budoucna. Sto lidí z patnácti tisíc není zas tolik, ale není to ani málo,“komentuje marketingo­vý manažer pořádající organizace RunCzech Jiří Nečásek s tím, že účast se letos poprvé výrazně zvýšila od minulých let covidové pandemie.

Poslední velkou akcí byly o víkendu dva fotbalové zápasy. Sobotní v Edenu a nedělní na Letné. „I tam zajišťoval­a bezpečnost stovka policistů. Vše ale proběhlo v poklidu bez narušení veřejného pořádku,“dodává Hrdina. (thr, ČTK)

„Vždycky, když byly nějaké demonstrac­e, lidé se rozestoupi­li a složky projely, Tady to tak bohužel nebylo.“

Martin Kavka, mluvčí HZS Praha

 ?? Foto: M. Sváček, MAFRA ?? Vedro Kvůli náročnosti závodu potřeboval­a ošetřit asi stovka účastníků Pražského půlmaraton­u.
Foto: M. Sváček, MAFRA Vedro Kvůli náročnosti závodu potřeboval­a ošetřit asi stovka účastníků Pražského půlmaraton­u.
 ?? Foto: R. Vebr, MAFRA ?? Bezpečnost Stovky policistů hlídaly víkendové fotbalové zápasy v Edenu a na Letné.
Foto: R. Vebr, MAFRA Bezpečnost Stovky policistů hlídaly víkendové fotbalové zápasy v Edenu a na Letné.
 ?? ?? Demonstrac­e Prahou prošli odpůrci potratů. Jejich odpůrci zablokoval­i most Legií, nepustili ani hasiče jedoucí k zásahu.Foto: HZS Praha
Demonstrac­e Prahou prošli odpůrci potratů. Jejich odpůrci zablokoval­i most Legií, nepustili ani hasiče jedoucí k zásahu.Foto: HZS Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia