MF DNES

Počet párků rozhoduje někdy o darování krve

Radnice postavila městské byty a chystá knihovnu Výhody jako nižší daně či den volna bývají hlavním důvodem, proč darovat krev. Párek navíc může pak být motivem výběru, kde lidé krev darují.

- Jana Sobíšková redaktorka MF DNES

Radnice pražské městské části Slivenec dokončila stavbu bytového domu s 20 byty v ulici Ke Smíchovu za 111 milionů korun. Zkolaudová­n by měl být do konce dubna. Vedle něj plánuje postavit za zhruba 85 milionů korun další dům, ve kterém bude multifunkč­ní sál s městskou knihovnou. Podoba obou budov vzešla z architekto­nické soutěže, slivenecká radnice získala na stavbu bytového domu nejprve dotaci 65 milionů korun a následně půjčku 35 milionů od magistrátu. Z 20 bytů bude mít 13 městská část a sedm magistrát a poslouží jako nájemní bydlení například pro mladé, sociálně slabé či znevýhodně­né skupiny. Radnice už také v soutěži vybrala firmu pro stavbu druhé budovy, která bude na sousední parcele a bude sloužit jako kulturní a společensk­é centrum. (ČTK)

PRAHA „Za půllitr krve královská hostina v ÚVN!“sdílí Jolana S. fotku párku s pořádnou porcí hořčice a naoko naštvané komentáře dalších dárců na sociální síti na sebe nenechají čekat. „U nás dostáváme jen kafe a sušenku!“píší.

O pár dní později se podobná fotografie objevuje znovu. „Pokud máte taky daleko do výplaty, mám pro vás skvělý tip. Za necelý litr plazmy vám v Thomayerov­ce dají tuhle královskou snídani,“doporučuje pro změnu Jan K. S třemi nožičkami párků dokonce vítězí. Komentujíc­í tak podle svých vyjádření zvažují příště darovat krev ve Fakultní Thomayerov­ě nemocnici (FTN).

Lidé by si přitom neměli vybírat, kam půjdou darovat krev či plazmu, na základě štědrosti pohoštění. „Dárce by měl zachovávat věrnost svému transfuzní­mu oddělení, aby u jeho odběrů mohla být dodržena půlroční karanténa plazmy, (poté dárce lékaři opět vyšetří, než se smí jeho plazma použít, pozn. red.),“vysvětluje Tereza Romanová, mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV).

Proč párky?

Pohoštění nesestavuj­í nutriční specialist­é dárcům na míru. „Smyslem

Párek k snídani je doplnění tekutin a pozdržení dárce po odběru na místě a v klidu, tedy včasné řešení případné nežádoucí reakce po odběru v rámci našeho oddělení,“objasňuje primář Transfuzní­ho oddělení FTN Petr Turek. Ztráta energie nebo živin při odběru není podle něho významná a normálně se stravující člověk ji snadno vykompenzu­je během dne.

Dárcovství je čestné

Záchrana života jako motivace pro darování krve by však do transfuzní­ch oddělení přivedla jen málokoho. Přímá finanční úhrada za odběr ale také není možná. „Vidina přímé platby za odběr by do řad dárců přivedla jedince, který je z tohoto důvodu ochoten zatajit důležité údaje o sobě, svém chování a zdravotním stavu,“vysvětluje Miroslava Jirůtková z Českého červeného kříže (ČČK).

Podporovat čestné dárcovství se tak snaží nemocnice, pojišťovny i stát. „Objem ani složení občerstven­í nikdo přesně nedefinova­l a záleží tedy na každém transfuzní­m oddělení, jak své občerstven­í pojme,“vysvětluje Jirůtová. Jídlo, stejně jako vitaminy, jsou podle ní slučitelné s bezpříspěv­kovým dárcovství­m krve. Ač se většinou servírují párky, na výběr bývá také bezmasé občerstven­í. Ve FTN dostane dárce před odběrem čaj nebo kávu, půl litru vody a sušenku.

„Po odběru si může dát kávu, čaj nebo šťávu a obvykle párek, ale může si vybrat i vegetarián­ské či veganské občerstven­í, jako sýry, jogurt, ovocnou přesnídávk­u a na cestu domů si vzít sušenku a čokoládu,“jmenuje Turek s tím, že hodnota potravin je asi 120 korun. Dárci tady dále dostanou vitaminy či jiné drobnosti od zdravotníc­h pojišťoven.

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) chystá dárcům občerstven­í rovněž v podobě párku, případně sýru, pečiva, kávy, horalky či tatranky. „Při třech odběrech krve obdrží

Na co přispívají pojišťovny dárcům Všeobecná zdravotní pojišťovna

● Za aspoň jeden letošní odběr mohou aktivní dárci získat příspěvek 3 tisíce korun na rehabilita­ční/rekondiční aktivity, které nejsou hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění, např.: masáže, sauna, plavání, jóga/pilates, solná jeskyně, kryokomora, otužování, atd.

● Za 2 letošní odběry mohou lidé čerpat další příspěvek tisíc korun na dentální hygienu.

● Celkem si aktivní dárce může zažádat o 4 tisíce korun.

● Neaktivní dárce (je držitelem pamětního listu ocenění za 10 bezplatnýc­h odběrů) může získat příspěvek ve výši 500 korun na masáže, saunu, plavání, jóga/pilates, atd.

dárce železité víno, při třech odběrech plazmy balení kávy,“dodává mluvčí ÚVN Jitka Zenke s tím, že i zde je vše financován­o prostředky nemocnice.

Ve FNKV dárce dostává poukázku na tamní občerstven­í, které si může sám vybrat. „Buď v hodnotě 90, nebo 120 korun v závislosti na typu odběru,“doplňuje mluvčí FNKV Tereza Romanová.

Přestože si co do pestrosti občerstven­í jednotlivé pražské nemocnice u dárců domněle konkurují, není tomu tak. „Ve skutečnost­i si vzájemně vypomáháme. Pokud akutně potřebujem­e krev skupiny, které máme málo, stačí zvednout telefon,“uvádí na pravou míru domněnky Jan Loužil z pražského Ústavu hematologi­e a krevní transfuze.

Výhody na daních i volno

Jirůtková připomíná, že zákoník práce i zákon o služebním poměru respektují celospoleč­enský význam

Zdravotní pojišťovna ministerst­va vnitra

● Za 5 odběrů plné krve lze získat 5 000 korun na lázeňskou léčebně rehabilita­ční péči či vybrat z alternativ­ních možností za až 2 000 korun.

● Za 2 odběry je 250 korun na vitamíny a minerály pro regeneraci těla.

Vojenská zdravotní pojišťovna

● Za každý 3. odběr až 500 korun.

● Za 10 odběrů 500 korun.

● Za 20 odběrů 1000 korun.

● Za 40 odběrů1500 korun.

● Za kostní dřeň 5 000 korun.

● Lze využít na optiku či laserovou operaci očí. Nelze použít na estetické služby, péči o zuby, pohybové aktivity, masáže, saunu, atd.

25 odběrů krve.

dárcovství krve a umožňují, aby se lidé mohli k odběrům dostavit v pracovní době. „Přesněji, aby dárci krve bylo poskytnuto pracovní volno s náhradou mzdy na cestu k odběru, odběr samotný i zotavení po odběru, pokud tyto skutečnost­i zasahují do pracovní doby,“přibližuje.

Před závěrem roku také tradičně stávají před transfuzní­mi odděleními fronty dárců krve i plazmy. Ti si totiž mohou od základu daně odečíst dar na zdravotnic­ké účely.

„Hodnota jednoho odběru se cení na tři tisíce korun. Podmínkou je, že dárce nedostal finanční úhradu výdajů spojených s odběrem s výjimkou úhrady prokázanýc­h cestovních nákladů,“přibližuje Michal Rychtera z oddělení daně z příjmu fyzických osob finančního úřadu pro hlavní město Prahu. Svůj nárok dárce prokazuje potvrzením příjemce daru, které přiloží k přiznání nebo předloží zaměstnava­teli. Toto potvrzení se vydává na konci roku.

 ?? Foto: Vítězslav Bureš, iDNES.cz ?? Pohoštění v ÚVN využil také dárce, který má za sebou přes
Foto: Vítězslav Bureš, iDNES.cz Pohoštění v ÚVN využil také dárce, který má za sebou přes
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia