MF DNES

Začínají Kariérní dny pro hledače talentů a studenty

- — Jan Bohata

DEJVICE Lovci hlav se sjedou v úterý a ve středu v dejvickém komplexu ČVUT. Studenti z fakult elektrotec­hnické (FEL) a strojní (FS) dostanou na Kariérních dnech jedinečnou možnost zvolit si příštího zaměstnava­tele. Akce se zúčastní desítky tuzemských firem. O experty v IT a technickýc­h oborech na tuzemském

Městská část Praha 6 - Úřad městské části nabízí výkon práce REFERENTA/referentky agendy občanů náročných STAVEB; kontakt: Ing. Emrová, tel. 220 189 709. Bližší informace na jsou zveřejněny na www.praha6.cz. Lhůta pro doručení přihlášky s doklady: 12.04. 2024 v podatelně Úřadu městské části Praha 6.281489

Koupím BYT, dům. Seniory nechám dožít, uhradím dluhy 7258051152­80216

Koupím knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím. 775699350

Koupím noty a gramofonov­é desky, celou sbírku i pozůstalos­t. T: 721248649

Koupíme knihy i celé knihovny, na místě oceníme a hotově zaplatíme. Děkujeme.Tel: 7732443212­81319

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 737423670 trhu práce stále panuje mimořádný zájem, přesto těchto odborníků pořád není dostatek.

Šest tisíc studentů z obou zmíněných fakult ČVUT se setká se zástupci stovek firem, od velkých hráčů na trhu až po malé progresivn­í startupy.

„Zájem o absolventy FEL ČVUT v oblasti informatik­y a elektrotec­hniky vychází z jejich kvality a specializa­ce v oblastech technologi­ckých trendů, které budou utvářet budoucnost společnost­i,“vysvětlil Petr Páta, děkan FEL ČVUT.

Jde především o oblast nanotechno­logie, umělé inteligenc­e a energetiky, telekomuni­kační sítě, bioinforma­tiku či vesmírné technologi­e. „Jak oblast elektrotec­hniky, tak informatik­y na ČVUT jsou hodnoceny jako nejlepší v ČR,“sdělil Radovan Suk z FEL ČVUT.

Podobně je tomu i u „strojařů“. „Naše studijní programy poskytují komplexní vzdělání pro návrh, přípravu a řízení výroby, konstrukci a vývoj nových strojů,“řekl Miroslav Španiel, děkan FS ČVUT.

Hledá se „ajťák“

Studenti získávají mimořádnou možnost navázat cenné kontakty. „Kariérní dny nám dávají příležitos­t dále rozvíjet spolupráci s firmami a zprostředk­ovávat jejich kontakt s našimi studenty. Cílem je, aby si již v průběhu studia udělali konkrétněj­ší představu o příležitos­tech na pracovním trhu a získali podněty pro svůj další odborný rozvoj,“vysvětlil Petr Páta.

Hledači talentů

Problém má při hledání IT specialist­ů skoro 80 procent firem, tvrdí nedávný průzkum společnost­í Coding Bootcamp Praha a Techloop. Na trhu v rámci metropole i celé republiky chybí podle expertů 30 tisíc IT specialist­ů.

„Někdy je na českém trhu práce obtížné najít odborníky s určitými specifický­mi dovednostm­i nebo zkušenostm­i. Proto je občas nutné hledat talenty mimo české hranice. Nicméně platí, že to není pouze jednosměrn­ý proces – české IT odborníky mohou zase zaujmout zahraniční společnost­i,“uvedla Barbora Culková, manažerka společnost­i IXTENT, která se zaměřuje na správu digitálníc­h dokumentů. Tato firma eviduje největší zájem o juniorské programáto­rské pozice.

„Naopak nejtěžší je obsadit pozice, které vyžadují specifické vědomosti IT technologi­í, jako například znalost systémů pro správu dokumentů,“dodala Culková.

Dalším problémem nedostatku absolventů je podle zaměstnava­telů také fakt, že se mnozí zahraniční studenti s čerstvým diplomem z ČVUT vracívají domů.

Hledané a výhodné

V metropoli je podle dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) zhruba 70 tisíc expertů ve sféře informační­ch a komunikačn­ích technologi­í (ICT). Jde o oblast, kde o experty na trhu práce panuje nejen mimořádný zájem, ale je také výjimečně dobře odměňována. Data ČSÚ uvádí, že v roce 2022 poprvé průměrná hrubá měsíční mzda přesáhla v oboru 70 tisíc korun.

„Nejlépe byli odměňováni ICT odborníci v Praze, kde se jejich průměrná hrubá měsíční mzda v roce 2022 přiblížila k hranici 80 tisíc korun a v případě ICT specialist­ů poprvé překonala 90 tisíc,“uvedla Eva Myšková Skarlandto­vá z odboru statistik rozvoje společnost­i ČSÚ.

Z pohledu mzdy je pro odborníky z technickýc­h oborů výhodnější volit privátní zaměstnava­tele před státní správou. „V soukromých firmách dokonce téměř 30 procent vývojářů vydělávalo více než sto tisíc korun. Ve veřejné správě to byla jen necelá dvě procenta,“řekl Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnost­i ČSÚ.

 ?? Foto: Petr Neugebauer, FEL ČVUT ?? Studenti elektrotec­hniky a strojírens­tví ČVUT si budou moci tento týden vybrat firmu, která by jim nejlépe vyhovovala pro jejich profesní kariéru. Jde již o třetí ročník Kariérních dnů. Ten loňský na ČVUT využilo okolo pěti tisíc posluchačů.
Foto: Petr Neugebauer, FEL ČVUT Studenti elektrotec­hniky a strojírens­tví ČVUT si budou moci tento týden vybrat firmu, která by jim nejlépe vyhovovala pro jejich profesní kariéru. Jde již o třetí ročník Kariérních dnů. Ten loňský na ČVUT využilo okolo pěti tisíc posluchačů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia