MF DNES

Djokovič nejstarší jedničkou. Věk ho ale začíná brzdit

- Tenisový reportér MF DNES

Stanislav Kučera

Přestože má za sebou na své poměry mizerný vstup do sezony, na který zareagoval i propuštění­m trenéra, zaznamenal další úctyhodný rekord. Novak Djokovič se včera stal nejstarší světovou jedničkou, ve věku 36 let a 321 dní překonal Rogera Federera.

Báječný počin, i vzhledem k tomu, že poprvé se na trůn usadil v červenci 2011 a ode dneška na něm začíná dohromady 420. týden, což je jasně nejdelší doba v historii.

Avšak aktuální situace je pro srbského tenistu komplikova­ná. Bude mít co dělat, aby pozici udržel i po antukové části sezony, do níž vstoupí tento týden v Monte Carlu.

Před podnikem v monackém knížectví sám cítí: „Vzhledem k tomu, jak jsem letos na turnajích hrál, nemám velká očekávání.“

A jak se tedy v prvních třech měsících roku prezentova­l? Stručně řečeno: neslavně. Vypracoval si průměrnou bilanci osmi výher a tří porážek, nezískal žádný titul, ani na oblíbeném Australian Open, na což není zvyklý.

Ve snaze nepohodu zvrátit učinil významné rozhodnutí: po šokující porážce v polovině března v Indian

Wells se 123. hráčem světa Lucou Nardim se rozloučil s koučem Goranem Ivaniševič­em, s nímž spolupraco­val pět let.

„Oba jsme cítili, že jsme si v našem vztahu dali maximum a že je čas posunout se dál. Je to velmi jednoduché,“zdůvodnil Srb.

V nejbližšíc­h týdnech ho bude doprovázet bývalá světová jednička ve čtyřhře Nenad Zimonjič.

„Byl vždycky jako můj straší bratr. Mentor a přítel, stále ochotný mi pomoct jako člověku i jako hráči.“

Každopádně je jasné, že v úvodu zmíněný věkový milník má stinnou stránku v tom, že srbský velikán pár týdnů před 37. narozenina­mi pomaleji regeneruje a zažívá častější výkonnostn­í výkyvy.

Ještě loni, kdy si podmanil tři grandslamy a Turnaj mistrů, se zdálo, že snad nikdy nezestárne. Jenže ani on není nezničitel­ný. Náročná a dlouhá sezona se podle všeho začíná projevovat. A k tomu musí odrážet ataky stále smělejších mladých vlčáků.

Nejvíce na něj dotírá 22letý Jannik Sinner, který Srba skolil v lednu v semifinále Australian Open a nyní se mu v žebříčku přiblížil na zanedbatel­ných 1 015 bodů.

„Letos je zatím nejlepším hráčem,“připouští Djokovič.

A jelikož on na antuce z loňska obhajuje 2 315 bodů, zatímco vytáhlý Ital jen 585, mužský tenis brzy může mít nového krále.

„Jannik se hodně zlepšil, v porovnání s dřívějškem vyhrává velké zápasy. Poučil se, a díky zkušenoste­m z minulosti se zocelil,“chválí rivala zkušený Srb.

Znovu se mohou potkat už nyní v Monte Carlu, coby dva nejvýše nasazené je ale pavouk svede dohromady jedině v nedělním finále. A tak daleko Djokovič nehledí.

„Chci si hlavně zvyknout na antuku a pokusit se znovu dosáhnout vrcholu,“nastínil na tiskové konferenci před turnajem. „Nehrál jsem v Miami, takže jsem mohl více trénovat, abych své tělo i svou hru přizpůsobi­l antuce. Uvidíme, jak se mi bude dařit.“

V malebném areálu, v němž tenisty uchvátí výhled na Středozemn­í moře na jedné a hory na druhé straně, slavil titul v letech 2013 a 2015.

Jenže od té doby na tamním Masters strádá. „Poslední ročníky pro mě nebyly tak úspěšné a já pokaždé doufám, že bych to mohl změnit,“připomíná, že od roku 2015 nepřešel přes čtvrtfinál­e. „V Monte Carlu vždy hraju rád, mám zde už mnoho let rezidenci, narodily se tu obě mé děti. Cítím se tu jako doma, což zároveň vytváří tlak. A antuka je nejnáročně­jší povrch v našem sportu.“

Letos ho na ní čekají hned dva vrcholy: nejprve grandslamo­vé Roland Garros a v létě opět ve známém pařížském areálu s oranžovými kurty i olympijské hry.

Djokovič touží na obou akcích uspět, tudíž své účinkování na cihlové drti bude brát od první výměny velmi vážně.

A pokud letos v Monte Carlu triumfuje, podaří se mu další těžko uvěřitelný zápis do statistik.

V takovém případě totiž ovládne každý grandslam, podnik Masters i Turnaj mistrů alespoň třikrát.

„Tohle by byl jeho nejvíce nedotknute­lný rekord,“napsal na sociální síti X uznávaný tenisový novinář Ben Rothenberg.

A to prosím Djokovič drží 24 grandslamo­vých pohárů a od včerejška i primát nejstarší světové jedničky v historii.

Možná stárne, ale dál přitom umocňuje svůj status legendy.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zpátky v zápřahu Včera se Novak Djokovič stal nejstarší jedničkou v tenisové historii. Ve 36 letech a 321 dnech překonal rekord Rogera Federera. Aby na vrcholu zůstal, musí nyní na antuce zase začít vítězit.
Foto: Profimedia Zpátky v zápřahu Včera se Novak Djokovič stal nejstarší jedničkou v tenisové historii. Ve 36 letech a 321 dnech překonal rekord Rogera Federera. Aby na vrcholu zůstal, musí nyní na antuce zase začít vítězit.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia