MF DNES

Vzkaz od mistra: Nekončíme!

Třinec se stále drží, v sérii se Spartou odvrátil vyřazení. Jediným finalistou zůstávají Pardubice

- Vojtěch Tůma hokejový reportér MF DNES

Inadále platí, že hokejová extraliga ještě nezažila sezonu, v níž by obě semifinále skončila výsledkem 4:0 na zápasy. Letos bylo k historické­mu počinu velice blízko. Pardubice přejely Litvínov nejrychlej­ším možným způsobem, ale vyzývatele v boji o celkové prvenství zatím neznají.

Očekávané finále dvou hlavních favoritů se odkládá. Třinec včera neměl kam uhnout, zmátořil se v pravý čas. Spartu i díky dvěma trefám Marka Daňa přetlačil 4:1 a vynutil si páté utkání.

Pražané i nadále disponují komfortním náskokem, druhou příležitos­t ke zpečetění postupu dostanou zítra před domácím publikem. Dost možná se budou muset obejít bez kapitána Michala Řepíka, na jehož seknutí do žeber Patrika Hrehorčáka si zřejmě posvítí discipliná­rní komise. Panika ani tak není na místě, trenér Pavel Gross a jeho svěřenci chtějí střetnutí s houževnatý­mi Oceláři ukončit co nejdříve.

Moc dobře si uvědomují, že proti nim stojí hegemon posledních let, který od finálové porážky v roce 2018 (1:4 na zápasy s Kometou) zvládl neuvěřitel­ných čtrnáct sérií v řadě a vychutnal si čtvery mistrovské oslavy.

Otočka za nepříznivé­ho stavu 0:3 se ještě nikomu v extraligov­ém play off nepodařila. Jeden neúspěšný pokus najdeme i v aktuálním ročníku, České Budějovice dělil od historické­ho unikátu poslední krok. Třinec měl proti Jihočechům namále, ale v sedmém čtvrtfinál­e prokázal větší zkušenosti, které hodlá zúročit i nyní. „Komu jinému by se měl takový obrat povést, když ne nám? Pořád si věříme, máme hlavy nahoře. Rozhodně nic nevzdáváme! Je to o našem srdci, necháme tam všechno,“burcoval slovenský centr Viliam Čacho.

První výhra nad Spartou v této sezoně může představov­at vítanou vzpruhu. Obhájce titulu povzbudily

Boj

i změny ve složení útoků, spolehlivý výkon brankáře Ondřeje Kacetla a návrat Daniela Voženílka, jenž si odpykal jednozápas­ovou stopku za zákrok na Filipa Chlapíka a na ledě opět vytáčel soupeře všemi dostupnými prostředky.

Pardubice připomínaj­í Třinec

Z protahován­í vypjaté série netěží jen Třinec, ale také Pardubice. Od soboty mohou doléčovat drobné šrámy, posbírat síly a pořádně se přichystat na boj o titul, který odstartuje 16. dubna. Čím unavenější­ho protivníka do finále dostanou, tím lépe pro ně.

„Delší odpočinek je malou výhodou, ale ani tak nás nečeká nic jednoduché­ho. A koho bych si spíš přál? To je jedno, oba týmy jsou kvalitní,“líčil kapitán Lukáš Sedlák.

Vítězové základní části přemohli ve čtvrtfinál­e rivala z Hradce Králové, proti Litvínovu ani jednou nezaváhali. Do karet jim hrála především šířka kádru, od začátku navíc bylo patrné, že mají více energie než soupeř.

Ofenzivně laděnému souboru kolem bratří Kašových omezili přístup do nebezpečný­ch střeleckýc­h pozic i prostoru před brankou. Snad až s výjimkou posledního utkání si v defenzivě počínali velice důsledně, dohromady zablokoval­i dvaaosmdes­át střel. „Mají silné, obrovské beky, je to pro nás těžké,“uznal po třetí prohře útočník Nicolas Hlava. 4. zápas

HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha

4 1

Branky a nahrávky: 7. Daňo, 16. Daňo (Kundrátek, Nedomlel), 49. A. Nestrašil (Marinčin), 58. P. Vrána (Hrehorčák) – 29. Krejčík (Mikliš, P. Kousal). Rozhodčí: Jeřábek, Květoň – Zíka, Šimánek. Vyloučení: 4:4, navíc Daňo, Kundrátek oba 5 min. – Řepík 5 min. a do konce utkání, Chlapík, Sobotka oba 5 min. Využití: 1:0. Diváků: 5 400 (vyprodáno). Třetiny: 2:0, 0:1, 2:0. Stav série: 1:3.

Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Šenkeřík – Hrehorčák, Čacho, A. Nestrašil – L. Hudáček, Cienciala, Daňo – M. Růžička, Helewka, D. Voženílek – Dravecký, P. Vrána, Miloš Roman. Trenér Moták.

Sparta: Jakub Kovář – Mozík, Kempný, Mikliš, Krejčík, Irving, Němeček, Moravčík – Řepík, Sobotka, M. Forman – Chlapík, R. Horák, D. Vitouch – Konečný, J. Lajunen, Buchtele – P. Kousal, O. Najman, K. Hrabík. Trenér Gross.

Další program semifinále Zítra: 18.30 Sparta – Třinec. iDNES.cz/hokej.

Online reportáže a ohlasy na

Možná i jeho muselo alespoň na chvíli napadnout: Nestojí proti nám náhodou Třinec z předchozíc­h sezon?

Myšlenkám o podobnoste­ch mezi oběma týmy se nelze divit.

Střídačce šéfuje Marek Zadina, dlouholetý parťák Václava Varadi, jenž během úspěšného angažmá u Ocelářů až pedantským způsobem dbal na bezmeznou obětavost a preciznost při dodržování systému. V Dynamu už od ledna nepracuje, ovšem jeho bývalý asistent evidentně zastává stejné principy.

Hráči je dodržují, ale stále potřebují získat větší jistotu.

Za příznivého stavu si občas zbytečně komplikují život, v play off zatím čekají na klidnější partii. Sedmkrát vyhráli o gól, jen druhé semifinále skončilo výraznější­m rozdílem (3:0), ale nezapomíne­jme, že dvě branky padly až při závěrečné hře hostí v šesti.

Pardubice potřebují občasné výpadky odstranit. I když nejsou perfektní, atmosféru finále okusí po dlouhých dvanácti letech zcela zaslouženě. Sparta má rovněž dobře nakročeno, ale Třinec ukázal, že se nehodlá vzdát, a ještě neřekl poslední slovo.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA, ČTK ?? Hokejisté Třince včera přehráli Spartu 4:1 a poprvé v sérii vyhráli. Jediným finalistou play off tak zůstávají Pardubice.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA, ČTK Hokejisté Třince včera přehráli Spartu 4:1 a poprvé v sérii vyhráli. Jediným finalistou play off tak zůstávají Pardubice.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia