MF DNES

Sparto, proč se červenáš?

Zápletka, která se nečekala. Fotbalovou ligu poprvé od října vede Slavia. Obhájce ztratil drajv

- David Čermák Jan Palička

Jak moc budou sparťané litovat zpackaného nedělního podvečera? Nejdříve: nechytili tempo, chybovali, trápili se. První poločas velmi špatný.

Pak: po přestávce se zvedli, vyrovnali a chtěli víc.

Zápletka: znovu přišli o hloupě vyloučenéh­o obránce Preciada a víc než půl hodiny museli dohrávat v deseti.

Pak: vyprodaná Letná vibrovala napětím, že to zase vyjde. Problémům navzdory. Sparta v oslabení dřela a měla šance.

Pointa: domácí remíza 1:1 s Mladou Boleslaví a pád z prvního místa.

Poprvé od loňského 29. října. Fotbalovou ligu po 27. kole rázem vede Slavia. Sice jen o jediný bod, přesto se může jednat o moment, který rozhodne celou sezonu.

Může, ale nemusí.

V závěrečné jarní pasáži, kterou přifoukne pětikolová nadstavba, jistě rozhodnou maličkosti. „A jestli chceme vyhrát titul, tohle se nám prostě stávat nesmí,“pravil sparťanský trenér Brian Priske.

Poslední víkend nahrál Slavii, která těsně přemohla ve vršovickém derby Bohemians, zatímco Sparta ošklivě zakopla. Jestli překvapivě, toť otázka. Úřadující mistr už v minulém kole herně vrávoral a v Českých Budějovicí­ch zvítězil jen kvůli tomu, že brankář soupeře propustil triviální střelu, kterou by měl snadno chytat rozespalý po kocovině. Včera to byl jiný příběh.

„Měli jsme v sobě málo vášně,“myslel si kapitán Ladislav Krejčí. „Najednou nejsme první, ale určitě se z toho nepose...“

Sprosté slovo odpusťte, takhle se prostě ve sportu občas mluví, když s člověkem cloumají emoce.

Sparta si sama zavinila, že je nervózní. Poslední měsíc padla do výrazného útlumu a hlavně si celou sezonu ničí kredit červenými kartami. „Ta poslední je neakceptov­atelná. Zničila nám zápas,“lamentoval trenér Priske. Obvykle nedělá, že by přímo ukázal na kiks a na chybujícíh­o hráče. Ale tohle prostě nemohl odpustit. Angelo Preciado, reprezenta­nt Ekvádoru a jedna z nejdražšíc­h posil, znovu zkratoval.

Jestli se to od někoho dalo čekat, tak od něj. Celá liga už ví, že krajního obránce s mohutným afrem stačí lehounce pošťouchno­ut a okamžitě startuje. Soupeř z Mladé Boleslavi tenhle taktický plán ukázkově zhmotnil: když se rozdivočel­ý Preciado pokusil vymodlit si penaltu, protihráč Sakala na něj zblízka cosi zakřičel a hned koupil prudkou ránu loktem do stehna.

Hlavní sudí Rouček se na dálku dvakrát zeptal asistenta, jestli má skutečně udělit červenou, a udělal to i bez nápovědy od videa. Naprosto správně. Spartě to v 59. minutě těžce zatopilo a Preciado si rozhodně zadělal na veliký malér.

Co s ním? Vždyť je to papiňák. Když hodnotíte čistě fotbalové dovednosti, lepšího pravého beka možná v lize nenajdete. Čiperný, rychlý, technicky na výši, věří si, zakončovat umí. Jenže bláznivými výstupy všechny plusy maže, protože na něj není spolehnutí.

Věděla Sparta, koho si z belgického Genku přivádí? Těžko říct, protože za celou předchozí kariéru byl Preciado vyloučený dvakrát. To ve Spartě mohl mít klidně už tři červené za rok: jednu evidentní mu sudí odpustili v zářijovém derby se Slavií, další derby už nedohrál. Když včera s rukama za hlavou kráčel ze hřiště, věděl, jak moc svému týmu uškodil. Vteřinu potom, co se po Sakalovi hloupě ohnal, ruce stáhl, ale byla to trapná obhajoba.

Jakmile rozhodčí stvrdil remízu, sparťanský kouč Priske si upravil pásek u kalhot, podal ruku kolegovi Holoubkovi a pomalu kráčel na trávník, aby svolal hráče do tradičního kolečka, kde si vzal slovo kapitán Krejčí. Létaly mu sliny od pusy, jak důrazně mluvil. Však bylo o čem: disciplína sparťany sráží a je především na Priskem, aby hráčům dal jasně najevo, že stačilo. Jedenáct červených v sezoně, v lize devět! Šílená statistika naznačuje, že celý tým lehce ztrácí nervy, což ho klidně může stát titul.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? A ven! Další zkrat, další červená karta. Angelo Preciado, jedna z nejdražšíc­h posil Sparty před sezonou, se začíná dost prodražova­t. „Tahle červená byla neakceptov­atelná. Zničila nám zápas,“měl včera jasno i kouč Brian Priske. Sparta v desíti tápala a do čela ligy se po víkendu dostala Slavia.
Foto: Michal Sváček, MAFRA A ven! Další zkrat, další červená karta. Angelo Preciado, jedna z nejdražšíc­h posil Sparty před sezonou, se začíná dost prodražova­t. „Tahle červená byla neakceptov­atelná. Zničila nám zápas,“měl včera jasno i kouč Brian Priske. Sparta v desíti tápala a do čela ligy se po víkendu dostala Slavia.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia