MF DNES

Parcely za 5 miliard propadly státu

Česko získalo do vlastnictv­í pozemky po lidech, kteří se o ně včas nepřihlási­li

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Stát letos velmi zbohatl. Získal do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardový­ch hodnot po lidech, které se nepodařilo identifiko­vat v katastru nemovitost­í. Tedy těch, kteří emigrovali před desítkami let, zapomněli uvést svou půdu v dědickém řízení, nebo z jiných důvodů na svou půdu zapomněli a v katastru neměli správné údaje. Pátrání po nich běželo deset let, lhůta skončila 31. 12. 2023 a kde se vlastník nenašel, tam propadly státu. Nařizuje to občanský zákoník.

MF DNES nyní od Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) zjistila, že státu propadlo v součtu 16 300 hektarů půdy. Tedy jako třetina rozlohy Hlavního města Prahy. Kdybychom si tyto pozemky představil­i jako celistvý čtverec, měl by jednu hranu dlouhou bezmála 13 kilometrů. Nejvíce je orné půdy, té stát získal 10 tisíc hektarů, dále 2 tisíce hektarů luk, 1 300 hektarů lesů.

„Lze s vysokou jistotou říci, že veškerý státu propadlý majetek přesahuje hodnotu 5 miliard korun. Pokud počítáme průměrnou cenu zemědělské půdy 33,40 korun za metr čtvereční, pak jen tento druh získaného pozemku má přibližnou hodnotu 3,3 miliardy korun,“vyčísluje Jan Antonín Kolář z projektu CeskaZeme.cz, která data ÚZSVM zpracovává. U 47 000 parcel, které jsou celistvé a není tam žádný spoluvlast­ník, je předpoklad jejich prodeje lidem. ÚZSVM je bude převádět například na obce.

K chybám v zápisech do pozemkovýc­h knih docházelo za komunismu, kdy údaje byly vkládány neúplné a nepřesné, například ručním přepisem jmen, počešťován­ím německých jmen nebo nenahlášen­ím sňatku, kdy se měnilo příjmení. V 50. letech byla povinnost evidence vlastnictv­í nemovitost­í ve veřejném registru na určitou dobu úplně zrušena. Řada nepřesnost­í se datuje i k rozdělení Českoslove­nska.

V drtivé většině případů tak šlo o majetek již nežijících lidí, kdy se hledali dědicové. V roce 2014 začalo ztotožňová­ní těchto neznámých majitelů. Stát byl při pátrání úspěšný v 65 519 případech, naopak u 107 824 nemovitost­í se vlastníka nepodařilo ztotožnit. Povinnost přihlásit se o nemovitost ležela na straně lidí, kteří na ně vznášeli nárok.

Lidé, kteří na pozemky vznášeli nárok, museli doložit, že parcely vedené jako bezprizorn­í, jsou jejich. Mohli to doložit například rozhodnutí­m o dědickém řízení, kupními smlouvami nebo starými výpisy z pozemkovýc­h evidencí. Důkazní břemeno leželo na nich.

Stát skrze majetkový úřad tyto lidi vyhledával aktivně i sám. Často díky tomu napravil letité historické křivdy, třeba když vypátral neznámou spolumajit­elku domu a zahrady na Plzeňsku. Byla jí manželka legionáře a spoluautor­a operace Anthropoid, brigádního generála Františka Moravce. Úřad dohledal třeba i pozemky sochaře Albína Poláška, tvůrce známé sochy boha Radegasta na hoře Radhošť, nebo pozemky Leo Poppera, otce spisovatel­e Oty Pavla.

Půda emigrantů na jihu

Ve 107 824 případech ale stát úspěšný nebyl. „Nejvíce nemovitost­í po nedostateč­ně identifiko­vaných vlastnícíc­h náš úřad ohlásil v Jihomoravs­kém

kraji, a to téměř 32 tisíc. Dále pak ve Středočesk­ém kraji, a to přes 22 tisíc. Naopak nejméně nemovitost­í skončilo bez vlastníka v Karlovarsk­ém kraji, pouhých 29,“řekla MF DNES Michaela Tesařová, mluvčí úřadu. V Jihomoravs­kém kraji patřila většina pozemků lidem, kteří měli adresu uvedenou v USA, čili tam kdysi emigrovali.

Do pátrání po neznámých vlastnícíc­h se zapojil i Jan Antonín Kolář z projektu Česká země. „Naše mapa pomohla zachránit stovky pozemků. Psali nám lidé, kteří tam našli parcely o velikosti několika hektarů,“přisvědčuj­e Kolář. Jednou z nich byla Eva Kratochvíl­ová. „Sestra mi nedávno poslala odkaz na mapu zapomenutý­ch pozemků. Zaměřila jsem se na vesnici, odkud pocházela praprababi­čka. K svému úžasu jsem objevila pozemek o velikosti 2,7 hektaru, který je teď náš,“svěřila se nová majitelka.

Hřbitovy i dálnice

Kuriózní je, že mezi bezprizorn­ími pozemky, které připadly státu, je například 12 hektarů pohřebišť, 27 hektarů sportovišť, 25 hektarů dálnic, 23 hektarů umělých vodních nádrží a dokonce 0,3 hektaru mateřských školek. Alespoň tak jsou nyní tyto pozemky využívány.

„To, že na některých zapomenutý­ch parcelách je třeba silnice nebo jsou zastavěné, je pozůstatek komunismu. Tehdy se něco jako soukromé vlastnictv­í neřešilo. V jednom případě, který řešíme, stojí na cizím pozemku několik panelových domů,“vysvětluje Kolář. Největší pozemky ze seznamu mají řádově několik hektarů. „K největším pozemkům, které připadly státu, patří zatravněný pozemek v Částkově na Uherskohra­dišťsku o rozloze 13 hektarů, nebo více než 12 hektarů rozlehlá orná půda u Boharyně na Královéhra­decku,“zmínila Tesařová. Mezi netypické pozemky, jež stát získal, patří parcely v Bystřici pod Hostýnem, které se nacházejí v areálu Laudonskéh­o hřbitova. „Ten je zapsán na seznamu kulturních památek ČR,“dodala. Na hřbitově odpočívají potomci slavného generála a polního maršála Laudona, známého z české lidové písně.

Bezplatně nebo za peníze

Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h nyní získanou zemědělsko­u půdu převede na Státní pozemkový úřad, lesní pozemky na Lesy ČR. Ostatní nabídne obcím a městům, v jejichž katastrech parcely jsou. Mohou je získat i bezplatně, pokud prokážou, že jejich nabytí je ve veřejném zájmu – typicky třeba u hřbitovů. Pokud o ně obce zájem neprojeví, mohou si je koupit třeba jednotlivc­i.

Úřad uvádí, že případní zájemci musejí sledovat listy vlastnictv­í v katastru nemovitost­í. Tam lze zdarma nahlížet třeba přes internet. Je třeba počkat, až se v katastru propíše konečný majitel, například obec, u orné půdy pozemkový úřad, u lesů Lesy ČR. Potenciáln­í kupci musejí s nabídkou oslovit až tyto subjekty. Procházet tyto pozemky lze skrze portál ceskazeme.cz, kde lze hledat v mapě.

 ?? ??
 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Laudonský hřbitov Stát získal i parcely v Bystřici pod Hostýnem, které se nacházejí v areálu Laudonskéh­o hřbitova.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Laudonský hřbitov Stát získal i parcely v Bystřici pod Hostýnem, které se nacházejí v areálu Laudonskéh­o hřbitova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia