MF DNES

„Proč nebodnul místo syna raději mě?“

- Miloslava Hálová redaktorka MF DNES

ÚSTÍ NAD LABEM Proč nepíchl mě, než aby zabil mého syna?“bědoval včera Ital Francesco M. u Krajského soudu v Ústí nad Labem, kam přišel jako svědek.

Pokračoval­o tam hlavní líčení v případu usmrcení čtyřletého dítěte po potyčce dvou mužů – biologické­ho otce usmrceného chlapce Franceska M. a nyní obžalované­ho partnera matky dítěte Michala Pokuty. Pokuta i podle obžaloby dítě bodl do krku omylem. Rána byla určena otci chlapce. Pokuta je obžalovaný z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečné­ho vyhrožován­í.

„Pokuta psal zprávy, kde mi vyhrožoval a plánoval moji smrt,“uvedl u soudu Francesco M.

Obžalovaný vinu odmítá. Od začátku tvrdil, že nechtěl nikoho zabít. „Mrzí mě, že jsem vytáhl ten nůž. On se otočil, udělal krok ke mně a nastavil malého,“vypověděl Pokuta v závěru února.

Francesco M. si tehdy přijel syna do Česka vyzvednout. „Byli jsme s partnerkou, naším synem a starším synem partnerky od ledna v Itálii. Ona se i s dětmi vrátila v květnu. Já jsem o pár dní později přijel za nimi, přijel jsem si pro syna,“uvedl Ital u soudu. „Volal jsem jí z Prahy, že už jsem tady, ale řekla, ať domů nejezdím. Přitom ten byt v Mostě byl můj,“pokračoval s tím, že věděl, že za ní do bytu chodil i Pokuta. „Ta osoba, která zabila mého syna, mi ukradla šaty, hodinky a další věci,“uvedl Ital.

Zvedl kůl proti noži

K incidentu došlo na konci loňského května před jednou ze základních škol v Mostě. Chvíli předtím si otec svého syna u matky v bytě vyzvedl a šel s ním po ulici.

Náhodou se ale potkali s matkou dítěte, jejím starším synem a Pokutou. Ten měl podle spisu opakovaně Franceskov­i M. hrozit zabitím.

„Ona byla zdrogovaná, všiml jsem si, že Pokuta má v ruce nůž,“popisoval konflikt.

Vyzval proto ženu, aby i s dětmi odešla, a rozeběhl se směrem k Pokutovi. U stromu popadl přes dva metry dlouhý kůl a zvedl ho proti obžalované­mu Pokutovi.

„Ale žena mě strhla k sobě a kůl mi vyrvala z ruky. Viděl jsem, že na mě běží Pokuta a jeho otec. Vzal jsem syna do náručí a pevně ho držel. Pak Pokuta bodl syna do krku,“popsal téměř rok starou událost Francesco M. Po incidentu dával synovi umělé dýchání, ránu na krku ucpal svým tričkem. Po příjezdu záchranky už malému chlapci nebylo možné pomoci.

Za hlavního viníka celé události označil Ital u soudu otce obžalované­ho Pokuty. „Mozkem toho všeho je jeho otec, on za všechno může. Ve městě, kde žijí, všichni vědí, co je starý Pokuta zač,“uvedl. „Tihle lidi zničili můj život úplně ve všem, nemůžu se dočkat, až to skončí,“poznamenal Francesco M.

Pokuta, který byl při útoku pod vlivem pervitinu a marihuany, řekl, že dítě miloval a nikdy by mu neublížil. Stejně se vyjádřila i matka dítěte. Vztah mezi synem a otcem označila za špatný. Dvojici prý neustále působil problémy, měl je napadat a chovat se jako stalker.

Obžalovaný Pokuta podle znalců netrpí žádnou duševní chorobou, ale má smíšenou poruchu osobnosti. Intoxikace drogami v době činu nebyla tak zásadní, aby jednání ovlivnila. Útočníkovi hrozí v krajním případě až dvacetilet­ý trest.

Státní zástupkyně pro něj v obžalobě navrhla 16 let. Hlavní líčení bude pokračovat v květnu.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Obžalovaný Soud projednáva­l případ usmrcení dítěte. Na snímku je obžalovaný Michal Pokuta v doprovodu stráže.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Obžalovaný Soud projednáva­l případ usmrcení dítěte. Na snímku je obžalovaný Michal Pokuta v doprovodu stráže.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia