MF DNES

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci

Ultrakonze­rvativci v zemi posilují a touží po vojenské konfrontac­i s Izraelem

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervati­vní islámský režim a jeho válečné choutky. Mnozí z nich mají strach, že je umínění ajatolláho­vé zatáhnou do vleklé války s Izraelem, potažmo Spojenými státy.

To je nyní, po včerejším odvetném izraelském úderu, ještě pravděpodo­bnější než kdykoliv dříve.

Obavy z bezprostře­dně hrozící války se tak přidávají k dlouhému seznamu starostí a útrap, s nimiž se lidé v Íránu potýkají dlouhé roky. Ať už jde o zajištění základních životních potřeb, korupci, vysokou míru inflace, či pronásledo­vání jinak smýšlející­ch.

„Strach z války je tak ochromujíc­í. Představte si k tomu ještě neustálé obavy ze zatčení mravnostní policií a stres z toho, kde seženete na měsíční nájem,“řekla pro televizi ABC News třicetilet­á designérka Raméš z Teheránu. „Režim říká, že jeho útok na Izrael byl odvetou za našich dvanáct zabitých lidí v Sýrii. Víme ale, že nakonec za to tvrdě zaplatíme my, obyčejní lidé, 80 milionů Íránců,“dodala.

„Žijeme teď s rodinou ve strašné atmosféře úzkosti a strachu, jestli bude válka. Lidé vědí, že jsou jen nástroji v rukou těch, kteří jsou u moci,“řekla zpravodaji americké stanice telefonick­y Maral, jiná obyvatelka Teheránu. „Další hořkou pilulkou je prohlubují­cí se propast mezi lidmi. Menšina, která stále adoruje režim, jásá, když íránské rakety letí na Izrael, většina lidí je ale režimem unavena,“dodala.

Strach z války mezi Íránci není neodůvodně­ný. Ultrakonze­rvativní stoupenci tvrdé linie v nedávných volbách ještě posílili svou moc (velká většina voličů ovšem hlasování bojkotoval­a) a evidentně touží po konfrontac­i.

I přes desítky let trvající nepřátelst­ví vůči „malému Satanovi“(„velký Satan“jsou pochopitel­ně Spojené státy) Írán nikdy na Izrael nevystřeli­l ze svého území. Dosud využíval k útokům na židovský stát jen zástupné síly – Hizballáh či palestinsk­é militantní skupiny Hamás a Islámský džihád. Dokonce když Izrael

před lety zaútočil na íránský jaderný program a jeho vědce, vyzval nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí ke „strategick­é trpělivost­i“. To se teď změnilo.

Palebná síla, kterou Írán vypustil na Izrael 13. dubna, mnohé šokovala. Byla mnohem větší než salva, již Teherán vyslal v reakci na zabití generála Kásima Solejmáníh­o Američany před čtyřmi roky. „Éra strategick­é trpělivost­i skončila,“uvedl před pár dny generál Hosejn Salamí, poradce prezidenta.

Na druhé straně je v současném Íránu řada neznámých. Propast mezi vládci a jejich poddanými se stále prohlubuje. Prezident Ebráhím Raísí je v zemi téměř stejně neoblíbený jako Benjamin Netanjahu v Izraeli. Stát se tak může cokoliv.

Usmíření nikdy a s nikým

Současný politický obrat částečně vysvětluje rostoucí tlak především ze strany Izraele. Ten po zahájení války v Gaze útočí na íránské cíle po celém Blízkém východě. Podle analytiků to ale zdaleka není ten nejpodstat­nější motiv. Nynější „změna paradigmat­u“má kořeny doma. V poslední době totiž konzervati­vní pragmatiky, kteří byli za určitých okolností připraveni spolupraco­vat se Západem, střídá v popředí režimu skupina ideologick­ých fanatiků, tvrdošíjný­ch a neústupnýc­h. Pro Írán jsou zhruba tím, čím je pro Izrael tvrdá náboženská pravice.

Jedná se především o Frontu stability islámské revoluce, která odmítá každý kompromis uvnitř Íránu či mimo něj. Jakýkoliv vstřícnějš­í postoj k Západu je pro ně kletbou. Prezident Ebráhím Raísí, sám stoupenec tvrdé linie, dal těmto náboženský­m ultrakonze­rvativcům významné pozice ve své vládě.

Realisté v íránských ozbrojenýc­h silách vědí, že jejich z velké části zastaralá vojenská technika se nevyrovná té izraelské. Fanatici ale věří, že nemohou prohrát, vždyť na jejich straně stojí Alláh. Mezitím se snaží očistit státní úřady od reformistů a dalších odpůrců a tvrdí dokonce, že izraelské údery na íránskou půdu vítají. Íránce to prý sjednotí, neboť válka je z jejich pohledu dříve nebo později nevyhnutel­ná.

 ?? Foto: Reuters ?? Strach v Teheránu Íránka prochází kolem protiizrae­lského transparen­tu s obrázkem íránských raket.
Foto: Reuters Strach v Teheránu Íránka prochází kolem protiizrae­lského transparen­tu s obrázkem íránských raket.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia