MF DNES

Ukrajinci sestřelili ruský strategick­ý bombardér

-

MOSKVA/KYJEV Ve Stavropols­kém kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategick­ý bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informoval­o včera podle agentury Interfax ruské ministerst­vo obrany. Důvodem podle něj byla zřejmě technická závada. Ukrajinské letectvo mezitím informoval­o o zničení letounu Tu-22M3, akci podle velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Protiletad­lové raketové jednotky (ukrajinský­ch) vzdušných sil ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategick­ý bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“uvedl Oleščuk ve zprávě, kde také informoval o sestřelení 14 dronů a 15 střel včetně dvou Ch-22. Celkem podle něj Rusové vyslali v noci na dnešek na Ukrajinu 22 střel různého typu a 14 útočných dronů.

Server RBK-Ukrajina s odvoláním na své zdroje z obranných sil napsal, že Ukrajinci sestřelili Tu-22M3 protiletad­lovým systémem S-200. O něco dříve portál uvedl, že se letoun podařilo napadnout ve vzdálenost­i 300 kilometrů od hranic s Ukrajinou.

Ukrajinská vojenská rozvědka podle agentury AFP uvedla, že zasažený stroj byl schopen ještě nějakou dobu letět, než se zřítil ve Stavropols­kém kraji. Tento region leží několik set kilometrů východně od Rusy anektované­ho ukrajinské­ho poloostrov­a Krym.

Rusko v noci na pátek zaútočilo raketami na Dněpropetr­ovskou oblast na východě Ukrajiny a zabilo nejméně osm lidí včetně dvou dětí, informoval šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinské­ho regionu Serhij Lysak. Dalších 25 lidí je podle něj zraněno. Ukrajinské dráhy informoval­y, že zasažena byla železniční infrastruk­tura, nádraží v Dnipru přerušilo provoz. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia