MF DNES

Einstein měl pravdu: sonda potvrdila teorii relativity

-

SANTA BARBARA Americká sonda Gravity Probe B, která do vesmíru odstartova­la z kalifornsk­ého kosmodromu Vandenberg 20. dubna 2004, dokázala potvrdit dva klíčové předpoklad­y všeobecné teorie relativity Alberta Einsteina.

Satelit s použitím mimořádně přesných gyroskopů vyrobených s použitím extrémně čistého taveného křemene změřil geodetický efekt zakřivení času a prostoru kolem gravitační­ho tělesa. Prokázal také platnost jevu zvaného frame-dragging, což je čas a prostor, který kolem sebe objekt „vleče“při rotaci.

Myšlenka ověřit teorii relativity v praxi na palubě umělé družice Země vznikla už v roce 1959, první experiment se ve vesmíru uskutečnil během zhruba dvouhodino­vého letu v červnu 1976. U sondy s názvem Gravity Probe A se tehdy během jejího putování do vzdálenost­i 10 230 kilometrů od povrchu zeměkoule podařilo zaznamenat nepatrné zrychlení chodu hodin na palubě experiment­ální družice.

Příprava na let druhého aparátu zabrala skoro tři dekády, během kterých se vyvíjela jak technika, tak plány na misi. Původně se počítalo s experiment­em na palubě raketoplán­u, nakonec se ale vyrobila samostatná družice.

Více než tři tuny těžká sonda dlouhá 6,43 metrů a o průměru 2,64 metru nesla na palubě čtyři gyroskopy ve tvaru absolutně přesné koule o průměru 38,1 milimetru, vyrobené z mimořádně homogenníh­o taveného křemene. Koule navíc byly

Gravitace prakticky dokonalé, odchylka od ideálního tvaru dosahovala pouze osmi nanometrů (pokud by byly koule velké jako Země, byly by na jejím povrchu kopečky maximálně 2,5 metru vysoké). Při přípravě sondy Gravity Probe B se navíc dodržovala absolutní čistota, i nepatrná mikročásti­ce prachu totiž mohla narušit přesnost celého zařízení.

Aparát podle NASA oba měřené jevy s mimořádnou přesností rozpoznal, když se na polární oběžné dráze zaměřil na hvězdu IM Pegasi. Pokud

by zemská přitažlivo­st neměla na čas a prostor žádný vliv, gyroskopy satelitu by trvale ukazovaly stejným směrem. V měřitelnýc­h hodnotách ale pod tlakem gravitace vykazovaly nepatrné změny, což Einsteinov­u revoluční teorii potvrdilo. Data, zasílaná družicí do února 2006 a zveřejněná v dubnu 2007, ovšem zprvu Einsteinov­u teorii nepotvrdil­a s dostatečno­u přesností. To se podařilo až o čtyři roky později, co vědci z výsledků dokázali odstranit nejrůznějš­í šum. (ČTK)

 ?? ?? funguje přesně tak, jak předpovědě­l Albert Einstein.
funguje přesně tak, jak předpovědě­l Albert Einstein.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia