MF DNES

Ceny benzínu: rozhodne Izrael

Jak drahé bude letní cestování, o tom rozhodne zejména podoba reakce Izraele na nedávnou smršť raket a dronů z Íránu. Eskalace střetu by vystřelila ceny ropy vzhůru.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank

Benzín se u nás opět prodává za více než 40 korun za litr. Tuto psychologi­ckou hranici překonal – letos poprvé – v úterý tento týden. Benzín je tak nejdražší od začátku loňského října. Zdražuje i nafta, byť mírněji: litr nyní průměrně celorepubl­ikově přesahuje 39 korun. Nafta je tak nejdražší od první poloviny loňského listopadu.

Kde se růst cen pohonných hmot zastaví? A kdy? Bezprostře­dně se o tom rozhodne hlavně v Tel Avivu.

Vzestup cen ropy až k úrovni 100 dolarů za barel ještě před koncem letošního léta totiž rozhodně nelze vyloučit, zejména pak v tom případě, že dále zhoustne napětí na Blízkém východě, konkrétně hlavně v rámci střetu Izraele a Íránu.

K úrovni 50 korun za litr se ale ani tak letos ceny pohonných hmot na 95 procent nedostanou. Takový nárůst by hrozil snad jen v případě dramatické eskalace konfliktů na Blízkém východě či války na Ukrajině. Muselo by například dojít na použití taktických jaderných zbraní ze strany Ruska na Ukrajině, což by Kreml mohlo dovést i do určité izolace ve vztahu k Číně, načež by Rusko mohlo zareagovat prudkým omezením vývozu své ropy. To je ale naštěstí vážně scénář jen hypotetick­ý.

Letos by se ceny pohonných hmot měly pohybovat nejvíce v pásmu 38 až 41 korun za litr. Pokud tedy právě nedojde k vážné, zejména geopolitic­ké krizi. Cenu ropy může držet poměrně vysoko, na úrovni kolem 90 dolarů za barel, pokračujíc­í škrcení těžby kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem. Dále pak ekonomické oživení Číny, která je největším dovozcem ropy na světě. A v neposlední řadě nadále poměrně slabá úroveň kurzu koruny k dolaru. Americká centrální banka může odložit zahájení snižování svých úrokových sazeb až za horizont letoška, což by drželo korunu poměrně slabou až do druhého letošního pololetí.

Rizikový polštář marží

V nejbližším měsíci lze v Česku čekat stabilizac­i cen pohonných hmot, pokud tedy nedojde k odvetě Izraele za víkendový útok Íránu na něj. Jestliže Izrael odvetu podnikne, Teherán už pohrozil, že by na ni reagoval razantněji, než jak probíhal jeho víkendový útok drony a střelami, včetně balistický­ch. To by situaci na Blízkém východě zásadně zkomplikov­alo, takže jak benzín, tak nafta by se ještě před polovinou května prodávaly v Česku výrazněji nad úrovní 40 korun za litr. Jestliže na eskalaci blízkových­odního napětí nedojde, v měsíčním horizontu se ceny benzínu dostanou pod úroveň 39 Kč/l a ceny nafty pod 38 Kč/l, a to i proto, že zejména na naftě jsou v tuto chvíli poměrně výrazně nafouklé marže dodavatelů a prodejců paliv.

Zlevnění pohonných hmot v Česku nahrává také to, že USA za minulý týden vykazují nejvyšší stav svých ropných zásob za celé období od loňského června. Vysoký stav zásob vytváří tlak na pokles cen ropy, který je zatím silný natolik, že převyšuje tlak na její růst, souvisejíc­í nyní zejména právě s riziky číhajícími na Blízkém východě.

Obchodníci s ropou totiž do jejích cen preventivn­ě zahrnuli určitou přirážku za riziko vztažené právě k dění v této části světa. Cena ropy Brent během letošního dubna rostla z velké části v obavě ze závažné eskalace napětí v důsledku íránského útoku na Izrael. Podle americké banky Goldman

Sachs přirážka za celkové geopolitic­ké riziko nejen na Blízkém východě odpovídá pěti až deseti dolarům za barel. Bez další eskalace napětí kolem Izraele by se tak ceny ropy měly dokonce dále propadnout, i v rozsahu několika dolarů na barel.

To, zda ceny u českých čerpacích stanic budou dál růst, či poklesnou, má tedy nyní v rukou vskutku zejména Izrael. Pravděpodo­bnost jeho odvety by mohlo snižovat to, že se víkendový útok Íránu příliš nezdařil. Izraeli a jeho spojencům – USA, Británii,

Francii a Jordánsku – se jej z velké části podařilo neutralizo­vat.

Zachytáván­í a zneškodňov­ání dronů a raket vyslaných během několika hodin na Izrael bezprecede­ntně z území Íránu a také z Jemenu, kde operují spojenci Teheránu, povstalečt­í Hútíjové, sice vyšlo na 1,1 miliardy dolarů, tedy zhruba 26 miliard korun (jedna obranná raketa může vyjít i na 60 milionů korun, přičemž k zneškodněn­í útočné zbraně jich nezřídka bývá použito více), cíl ale splnilo. Drtivá většina ze 170 útočných dronů a ze 150 raket byla zneškodněn­a, ještě než se dostala na izraelské území, resp. jeho vzdušný prostor.

Úspěšné, byť nákladné odražení útoku Teheránu tak obchodníky s ropou vede k přesvědčen­í, že další eskalace napětí nenastane. Ostatně i proto, že západní spojenci nabádají Izrael, aby odvetu nepodnikal. USA doslova uvedly, že takovou odvetu nepodpoří. Právě tyto signály se zásadně promítají do probíhajíc­ího poklesu cen ropy.

V uplynulých dnech navíc došlo i k oslabování dolaru vůči koruně. Pokud by tento pohyb byl trvalejší, vytvoří další tlak na pokles cen u českých čerpacích stanic.

Koruna v pondělí tento týden oslabila nad uzavírací hodnotu 23,80 za dolar, na nejslabší úroveň od listopadu 2022. V uplynulých dvou dnech ale v rámci korekce vůči americké měně zpevňovala. Odvetný útok Izraele na Írán by ovšem vedl ke zpevnění dolaru coby tradičního „bezpečného přístavu“, a to i vůči koruně, takže eskalace napětí na Blízkém východě by pohonné hmoty v Česku zdražovala hned „dvojmo“– jak prostředni­ctvím růstu cen ropy, tak navíc skrze opětovné oslabování koruny vůči dolaru.

Úspěšné odražení útoku Íránu vede obchodníky k přesvědčen­í, že další eskalace napětí nepřijde.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia