MF DNES

Nedělní ráno s malými gorilami

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vneděli jsem hned na osmou přijel do Rezervace Dja. Když se zvedla opona zakrývajíc­í hlavní expozici goril, panovala uvnitř lenošivá nálada. Zalitoval jsem, že jsem nezůstal doma. Také jsem se mohl ještě povalovat; nemluvě o tom, že šance na nějakou slušnou fotku se zdála být nulová. Ani v pátek narozené Kijivino mládě, ani malou Mobi nebylo pořádně vidět. Obě gorilky spaly v náručích svých matek. Jen vůdce tlupy Kisumu se zvedl, aby obhlédl situaci, ale myslím, že mě poznal, protože se stáhl do zadní části expozice a dál mi nevěnoval valnou pozornost.

Po chvíli však gorily přece jen trochu ožily. Důležité je přitom slovo „trochu“. Nicméně přece jen jsem měl příležitos­t udělat pár snímků Kijivina spícího novorozeně­te. Ne že by byly použitelné… Udělal jsem je vlastně jen proto, abych neodešel úplně s prázdnou.

Po nějaké době se konečně zvedla Duni. K mému překvapení však začala i s Mobi šplhat po lanoví do výšky. Byla jako provazocho­dec – ovšem provazocho­dec na prověšeném laně – a podél zdi postupně vystoupala až na úroveň ochozu, tedy do výšky nějakých čtyř, pěti metrů. Tak akční jsem to zas nechtěl! Trnul jsem strachy o mládě, které si jen přidržoval­a jednou rukou. Naštěstí byly moje obavy zbytečné.

Duni se chvíli schovávala za betonovým kmenem u ochozu a poté pojala záměr sestoupit. Zdálo se mi, že si není moc jistá, jak na to. Znovu mi zatrnulo. Nakonec si přitáhla lano, malou Mobi si šoupla na nohu a přeručkova­la dolů. Těsně nad zemí si pak Mobi přehodila zpátky na ruku.

Po této eskapádě se obě matky – Duni i Kijivu – usadily blízko sebe (a současně v nejvzdálen­ějším místě ode mne, samozřejmě). Kijivino mládě spalo, ale Mobi si hrála s proutky. Působila na mě jako lidské dítě.

A pak jsem se dočkal. Obě mláďata se ocitla blízko sebe. Vzápětí se Kijivino novorozeně probudilo a otevřelo oči. Rychle jsem udělal pár záběrů. Paráda! Technicky sice na hraně, možná i za ní, ale získal jsem první snímky, na nichž jsou obě gorilky společně. Jednu z fotografií zde připojuji.

Už se nemůžu dočkat, až si spolu obě mláďata začnou hrát!

 ?? ?? 2x foto: Miroslav Bobek
2x foto: Miroslav Bobek
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia