MF DNES

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví jej závislosti na plynu

- Dáša Hyklová redaktorka MF DNES

Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletí­ch přerušení opět nastartová­n. Původní plány z 80. let, které předpoklád­aly využití tepelné energie z Dukovan pro vytápění Brna, ožily v souvislost­i s rostoucími cenami energií a snahou o snížení závislosti na zemním plynu.

Strategick­y důležitý projekt výrazně změní způsob zásobování Brna teplem, říká v rozhovoru Petr Fajmon, generální ředitel podniku Teplárny Brno. Právě TB mají významnou část horkovodu realizovat.

Kdy se zrodila myšlenka vybudování horkovodní sítě z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna?

Ta vznikla již v 80. letech. Projekt byl koncipovan­ý tak, že když se postaví JE Dukovany, z kogeneračn­í výroby se vyvede i nějaký díl tepla a poměrně dlouhým horkovodem se voda přivede do Brna. Všechno bylo zaneseno v územních plánech, dokonce byly zahájeny přípravy, vybudovaly se i patřičné úseky a tunely. Projekt byl střídavě spouštěn a pak zastavován. Sám si vzpomínám, že když jsem v roce 2011 začal pracovat v Teplárnách Brno, přijeli za mnou zástupci ČEZ, jestli se zmíněný projekt znovu neotevře. Ceny zemního plynu však mezitím spadly hodně dolů, cena se pohybovala kolem 20 eur za megawattho­dinu a zamýšlený projekt tehdy ekonomicky vůbec nevycházel.

Posledním impulsem, díky kterému se myšlenka horkovodu opět nastartova­la, byla energetick­á krize, která přišla po covidu a kdy ceny energií vyletěly prudce nahoru. Paní primátorka projekt opět oživila, začali jsme se reálně bavit o tom, co je třeba udělat z hlediska zásobování tepla, abychom omezili závislost na zemním plynu. Primární základna Tepláren Brno je postavena na zemním plynu, který spalujeme z 80 procent. Zbylých zhruba 20 procent tepla vyrábíme z komunálníh­o odpadu. Jsme jedním z největších spotřebite­lů zemního plynu v České republice. Plyn jsme měli nakoupený dopředu, i tak v době energetick­é krize vyletěly ceny plynu na pěti- až šestinásob­ek, což jsme nemohli nechat bez adekvátní reakce. Situace se od té doby uklidnila, zlevňovali jsme již dvakrát, ale chceme být energetick­y nezávislí, a proto jsme se vrátili k projektu horkovodu. Před dvěma lety jsme se společnost­í ČEZ podepsali memorandum, před rokem jsme s ČEZ uzavřeli smlouvu o spolupráci a před třemi týdny jsme s naším strategick­ým partnerem podepsali dvě důležité smlouvy týkající se samotné realizace stavby a také budoucí dodávky tepla. Jedna z těch dohod upravuje podmínky, kolik tepla budeme potřebovat a za jakou cenu ho budeme kupovat.

Jaký bude následovat postup, co se týče výstavby horkovodu?

Minulý rok jsme sestavili realizační tým pracovníků z naší společnost­i, který začal na projektu pracovat. Část našich lidí se zabývá samotnou projekcí horkovodu, další se zaměří na majetkoprá­vní uspořádání, protože po cestě je poměrně velké množství pozemků. Bude třeba jednat s jejich majiteli.

V areálu Jaderné elektrárny Dukovany jsou čtyři bloky, které vyrábějí energii. Dohoda je taková, že ČEZ připraví výměník, který umožní vyvést samotný výkon jaderné elektrárny na její okraj a Teplárny Brno budou investovat do horkovodu, který povede 42 kilometrů směrem k Brnu do městské části Bosonohy. Zde bude další předávací místo, odkud teplo rozvedeme dvěma větvemi po městě. Jedna je jižní, která povede přes městské části Starý Lískovec a Bohunice a napojí se na stávající soustavu. Druhá povede do Bystrce a dál na Medlánky a Královo Pole. Právě tam se napojí na stávající horkovody. Teplárny také zrealizují veškerá opatření ve městě Brně tak, aby bylo možné využívat toto teplo a zásobovat jím naše zákazníky.

Navržená trasa 42 km je nejkratší možná cesta, kudy povede potrubí?

Není, protože terén z Jaderné elektrárny Dukovany do napojovací­ho místa v Bosonohách je velmi členitý. Koridor vychází z plánů ze zmíněných 80. let. Měli jsme kvůli trase řadu jednání se starosty obcí a další nás čekají. Trasa půjde v zemině, budeme překonávat řeky, stavba bude mít tři tunely. Jeden je již hotový, druhý z půlky. Ověřovali jsme si v poslední době, že výstavba horkovodu půjde realizovat. Zároveň chceme využít všeho, co jsme již dříve připravili. Trasa však nebude měřit přesně 42 kilometrů, ale počítá také s takzvanými závleky, díky nimž napojíme naše sídlištní kotelny na horkovodní soustavu.

Postaví horkovod české firmy?

Nejdříve musíme stavbu naprojekto­vat a pak budeme vybírat zhotovitel­e. Potrubí je dimenzovan­é pro přenášený výkon 200 megawatt. Budeme organizova­t výběrová řízení, kde jasně specifikuj­eme podmínky a parametry. Musíme se řídit zákonem. Aktuálně neřešíme, zda se přihlásí domácí nebo zahraniční firmy. Pro nás je klíčové, aby firmy splnily všechny kvalifikač­ní předpoklad­y, které budeme požadovat.

Samotné teplo z JE Dukovany však nebude odpadní, ale bude pocházet z kogeneračn­í výroby. Můžete popsat princip těchto dodávek?

Z turbíny odebereme část páry o parametrec­h, které budou předem definované. Vzniklá pára v samotné horkovodní výměníkové stanici předá svoji energii horké vodě, která o určitých parametrec­h bude transporto­vána do Brna horkovodem. Reálně dojde k velmi malému poklesu výroby elektrické energie v JE Dukovany, aktuální odhad se pohybuje v rozmezí od 0,6 do 0,8 procent. Cenu tepla si naceníme v závislosti na takzvaně odpadlé energii. S ČEZ jsme nastavili cenový vzorec, podle kterého budeme cenu počítat.

Ovlivní nějakým způsobem realizaci horkovodu do Brna plány na výstavbu nových reaktorů v Dukovanech?

Předpoklád­aný výkon horkovodu, který chceme realizovat, je plánován na výkon stávajícíc­h bloků. Až ČEZ postaví nový blok nebo bude těch bloků více, poté bude vyvedeno teplo i z nich.

Čili pak bude toho tepla více?

Jaderná elektrárna Dukovany má omezenou životnost. Nyní je plánovaná do roku 2046 a podle diskuse, kterou jsme měli, se ČEZ bude snažit ji prodloužit. Předpoklád­áme však, že když dojde k odstavení nynějších bloků, začneme teplo čerpat z bloků nových.

Kolika domácností se má nový horkovod týkat?

Nyní dodáváme teplo zhruba 105 tisícům domácností v Brně. Pokud uvažujeme, že jedna domácnost je v průměru dva a půl člověka, dodáváme teplo 240 až 250 tisícům obyvatelům Brna. Nyní máme síť horkovodů a poměrně velké množství plynových kotelen. Předpoklád­áme, že kotelny bychom zrušili a vybudovali výměníkové stanice na samotný horkovod. Doufáme, že do roku 2030 se nám podaří připojit ještě další zákazníky. Odhadujeme, že by se nový projekt týkal zhruba 110 tisíc domácností v Brně.

Přinese nový horkovod pro vaše zákazníky zásadní změnu? Nebo nepoznají a nepocítí, že se změní zdroj tepla?

Našim zákazníkům se nijak nesníží ani nezmění tepelný komfort. Od roku 2010 jsme realizoval­i rozsáhlý projekt přestavby páry na horkou vodu a u zákazníků, kterých se to týkalo, došlo k poměrně velké úspoře. Horká voda má totiž jiné parametry než pára. V případě nového horkovodu dojde pouze k tomu, že místo toho, aby teplo dodávaly pouze naše zdroje, bude jej dodávat Jaderná elektrárna Dukovany. Budou však vybudovány nové horkovodní výměníkové stanice s moderní regulací, díky tomu se teplárna stane více efektivní. Všechno bude nové, včetně potrubí.

I potrubí vedoucí přímo do domácností se vymění?

Dneska máme síť horkovodní­ch stanic a horká voda dodává teplo do výměníkový­ch stanic. Máme je většinou umístěny v bytových domech nebo v blokových stanicích. Způsob umístění měnit nebudeme, u stanic staršího data však dojde k rekonstruk­ci. Vedle toho máme také více než 110 plynových kotelen, které jsou na okrajových sídlištích. Chceme je v budoucnu kompletně zrušit a nahradit je malou moderní výměníkovo­u stanicí. Výhoda je, že moderní technologi­e bude podstatně menší, než stávající zastaralé kotelny. V současných prostorách vzniknou třeba nová místa k pronájmu. O konkrétním využití se však ještě chceme bavit s jednotlivý­mi městskými částmi.

Kdy se má začít se samotnou stavbou a kdy počítáte, že bude hotovo?

Přípravná fáze bude hotova do roku 2027, což zahrnuje samotné projektová­ní a výkupy pozemků.

V roce 2028 bychom měli zahájit samotnou stavbu a na podzim roku 2030 bychom již rádi zahájili dodávky tepla. Zákazníci, kteří jsou napojení na plynové teplárny, by měli mít první dodávku v tepelné sezóně na přelomu let 2030 a 2031.

Z čeho máte v případě realizace horkovodu největší obavy?

Troufám si říci, že všechny naprojekto­vané věci máme pevně v rukou. Ovšem záležitost­i majetkoprá­vního uspořádání nebudou jednoduché. Čeká nás jednání s majiteli tisíců pozemků. Musíme připravit systém, který nám pomůže ušetřit čas. Hodně nám pomohla novela liniového zákona (účinná od 1. ledna letošního roku – pozn. red.), protože horkovod představuj­e stavbu strategick­ého významu. Důležité pro nás bylo usnesení české vlády z prosince 2022 k projektu vyvedení výkonu z Jaderné elektrárny Dukovany. Vláda bere stavbu jako strategick­ý projekt, což vnímáme jako velkou podporu. Se společnost­í ČEZ jsme za poslední dva roky udělali spoustu práce, aby všechno plynulo tak, jak by mělo.

Co se týče stavitelsk­é fáze, naprosto klíčové bude, abychom správně vybrali zhotovitel­e. Firmy musejí být finančně zdravé a odolné. Cílem je všechny fáze dokončit v termínu a včas.

Na kolik vybudování horkovodu přijde a odkud budou pocházet peníze na jeho realizaci?

Finance jsou klíčová otázka. Při diskusích se společnost­í ČEZ se bavíme o 19 miliardách korun, jedná se

o předpoklád­ané výdaje v roce 2030. Kdybychom tento model aplikovali na současnost, jedná se zhruba o 14 miliard Kč. Zhruba dvě miliardy korun by měly jít za společnost­í ČEZ – to bude vyvedení a příprava tepla na okraj jaderné elektrárny, nás bude stát 42 kilometrů horkovodu zhruba osm miliard korun. Zbytek finančních prostředků půjde na investice týkající se infrastruk­tury v samotném Brně. Pro zajímavost, pokud bychom měli horkovod postavený již letos na podzim a přepnuli na nový zdroj vytápění z Dukovan, mohli bychom snížit cenu tepla zhruba o dvacet procent. A to i po odečtu předpoklád­aných výdajů.

Horkovod však nenahradí všechen plyn, který dnes Teplárny Brno využívají. Jakými zdroji nahradíte ten rozdíl?

Teplárny Brno mají v současné době čtyři výrobní zdroje plus jeden spolupracu­jící, což je společnost Sako Brno (Spalovna komunálníc­h odpadů, firma vlastněná městem Brno – pozn. red.). Předpoklád­áme, že v budoucnost­i zhruba 25 procent tepla, které potřebují Brňáci, vyrobíme spalováním odpadu. Druhý díl tepla bude pocházet z velkého štěpkového zdroje, který bude spalovat dřevní biomasu. Z té budeme vyrábět teplo i elektricko­u energii. Předpoklád­áme, že jeho výstavba bude dokončena na podzim příštího roku. Tento zdroj tepla nahradí zhruba 15 procent plynu a zbytek bude právě dodávka z Dukovan. Zůstane malá část, zhruba pět procent. Jde o lokality, kde se nevyplatí nic stavět, pro tyto oblasti budeme teplo vyrábět i nadále zemním plynem. Díky všem realizovan­ým projektům však budeme mít palivový mix, který bude mnohem stabilnějš­í. Právě díky němu bude Brno zcela soběstačné.

Počítáte i s variantou, že by došlo k prodloužen­í výstavby nových jaderných zdrojů v Dukovanech a k odkladu jejich spuštění?

Zvažujeme různé scénáře. Jedním z nich je, že může dojít k výpadku bloků samotné jaderné elektrárny. Musíme být připraveni na velké mrazy, počítáme proto se zálohami, abychom byli schopni vyrobit dodávky tepla ze stávajícíc­h zdrojů i v extrémních případech.

Doufáte, že budete u toho, až se bude spouštět nový horkovod?

Rád bych spustil teplo z nového horkovodu symbolický­m otočením kohoutu. Byla by pro mě velká čest být také v samotném závěru projektu. Nepochybně však půjde o velmi náročnou akci. Přistupuje­me k projektu s pokorou a v první řadě s ohledem na obyvatele Brna a dalších částí, které se na horkovod mohou připojit. Musíme udělat všechno, abychom v té první fázi všechno připravili a celý projekt dovedli do úspěšného konce.

Impulzem, který oživil plán horkovodu, byla energetick­á krize.

Od roku 2030 bychom již rádi zahájili dodávky tepla.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia