MF DNES

Děti kvůli online výzvám ničí školy

Místo výuky plní nebezpečné výzvy, k nimž je vybízí kamarádi na sociální síti. Na žáky platí zpřísněná pravidla, ředitelé jsou ale za ně od rodičů kritizován­i.

- Jana Sobíšková redaktorka MF DNES

LIBEŇ V ZŠ Bohumila Hrabala v pražské Libni se v lednu během vyučovací hodiny ozvala z chodby hlasitá rána. Vystrašení učitelé později zjistili, že do jedné z toalet hodili žáci druhého stupně dělobuch, který mísu roztříštil.

„Partička žáků napříč třídami se domluvila a po desáté dopoledne se všichni uvolnili na toaletu. Tam vhodili dělobuch do záchodové mísy. V tu chvíli jsme byli rádi, že nikdo nepřišel o ruce,“sdělila ředitelka školy Irena Trojanová. Hrátky s pyrotechni­kou musel dotyčný žák vysvětlova­t policii a věc s ním a se školou řešil i OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí, pozn. red.).

V poslední době se k podobným aktivitám náctiletí vyzývají v aplikaci TikTok. Podle ředitelky školy žáci dále vyvolali umělou rvačku, kterou ostatní děti natáčely. „Po zvonění žáci namísto do třídy odešli hromadně na toalety, kde si natočená videa sdíleli,“uvedla Trojanová

s tím, že mezi další „zlobení“patřilo například zničení přepážek mezi kabinkami záchodků, počmárané zdi, rozbitá okna či vyklánění se z oken. S trendem „výzev“často souvisí i kyberšikan­a.

„Dvě žačky vyzvaly spolužáka, aby se vyfotil nahý, a ten se skutečně odebral na záchod a vyfotil se,“přiblížila ředitelka školy.

Chtějí poplácat po ramenou

S podobnými problémy zápasí ředitelé napříč pražskými základními školami. „Téměř každá škola má nějaká opatření, která se mohou zdát přitažená za vlasy. Sama se nestačím divit, co děti umějí vymyslet. Sedmáci nosí elektronic­ké cigarety a také se často sebepoškoz­ují. Máme tam holky s desítkami jizev na předloktí,“potvrzuje asistentka pedagoga z jedné z pražských škol, která si přála zůstat v anonymitě.

Ta popsala, že i na její škole děti hromadně odcházejí na toaletu kvůli natáčení videí na sociální sítě.

Důvod, proč se děti kyberšikan­y dopustí, může přitom pramenit ze sociálního tlaku vrstevníků. „Necítím se dostatečně přijat, nejsem si jistý sám sebou, tak udělám něco, za co mě budou ostatní plácat po ramenou,“vysvětlila psycholožk­a Iva Hadj Moussa z pražské ordinace Calmea. Mladí podle ní vždy testují své hranice. „Dřív možná dávali připínáček na židli paní učitelky, dnes by o tom natočili video na sociální sítě,“upřesnila.

Podle slov ředitelky Trojanové bylo nutné vrátit žáky v libeňské základní škole znovu k pravidlům.

„Na poradě učitelů jsme si to rozebrali a já jsem jim následně poslala e-mail, jak mají žáky poučit. Text si někteří z třídních předělali v jednotlivé body a seznam žákům předložili. Tím vzniklo nešťastné desatero, které nyní koluje on-line,“uvedla ředitelka.

Snímek seznamu nových nařízení někdo ze školy zveřejnil na Facebooku a řada rodičů ho kritizoval­a. V dodatku školního řádu například stálo, že: „Pokud budu používat mobil o přestávce bez dovolení učitele, dostanu poznámku. Pokud budu na záchodě v kabince ve více lidech, dostanu poznámku. Jakákoliv kyberšikan­a se hlásí na policii a na OSPOD. Pokud nebudu se zazvoněním na místě, bude mi zapsán pozdní příchod.“

Trojanová, která dle svého vyjádření mínila žáky především ochránit a předejít nějakému fatálnímu průšvihu, se kvůli kritice nakonec rozhodla vzít nová pravidla s omluvou na webu školy zpět. Jak ale sama uvedla, na žáky tento dodatek ke školnímu řádu zafungoval.

Škola by se měla přizpůsobi­t

I podle odborníků je žádoucí měnit školní řád podle aktuální situace. „Škola by se neměla bát měnit a nastavovat pravidla a školní řád podle aktuálního dění a jeho efektivitu každý rok vyhodnocov­at,“potvrdila správnost postupu v ZŠ Bohumila Hrabala psycholožk­a Veronika Pavlisková z on-line poradny Mojra.

Ministerst­vo školství k prevenci rizikového chování dětí vydalo metodiku, podle níž má škola reagovat nastavením konkrétníc­h a srozumitel­ných pravidel chování ve svém školním řádu.

„Ta by měla být vztažena také k projevům šikany, přičemž má být jasné, jaké chování je považováno za dehonestuj­ící a ohrožující a jak bude sankcionov­áno,“přiblížila doporučené řešení mluvčí ministerst­va školství Tereza Fojtová. Součástí školního řádu by měla podle ní být i pravidla používání mobilních telefonů v prostoru školy.

Především mít mobil stále v ruce je podle psycholožk­y Pavliskové standard dnešní společnost­i a děti se pak na této vlně jen vezou.

„Děti, které cítí doma málo zájmu, se často chovají problemati­cky a tímto způsobem vlastně volají o pomoc a pozornost,“vysvětlila.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia